Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Valpetrening – Hundetrener Siv Svendsen

Valpetrening

IMG_0398

Ganske ofte får jeg spørsmål om valpetrening. Hva er det viktigste å begynne med og hva bør man absolutt ikke gjøre?
Jeg syns det er et interessant spørsmål, og et jeg gjerne stiller andre flinke trenere når jeg har muligheten. Derfor har jeg nå bestemt meg for å lage en bloggserie om nettopp valpetrening, og forhåpentligvis får jeg med flere andre flinke trenere i bloggserien videre.

Anyway, her kommer min topp 10 liste

1. Finn ut hva valpen liker
Det aller første jeg starter med, enten det er nye valper eller voksne hunder jeg får inn i trening er lek. Jeg kunne skrevet en hel bok om emnet, men foreløpig får det bare bli et kort avsnitt.
Jeg vet om så mange hunder som øker fokus, intensitet og engasjementet sitt i treningen bare gjennom mer lek. Når jeg begynner med den nye valpen har jeg to mål:
– Finne ut hva valpen liker å leke med så jeg kan dele det inn i bra, bedre, best og
– Finne ut hvordan valpen liker å leke. Drakamp og lekeslossing, jaktlek med noe i snøre eller å kaste ball.

2. Endre på det
Så fort jeg vet hva hunden min foretrekker begynner jeg å utvikle de deler som ikke er så høyt oppe på listen. Jeg vil at hundene mine skal leke med hva som helst, like å ha drakamp og løpe etter ball og levere til meg.
Jeg trenger alle deler for å gjøre treningen så effektiv som mulig, de delene hunden elsker mer enn andre. Som feks å løpe etter ball, sparer jeg til litt vanskeligere situasjoner som nye miljøer eller utfordrende oppgaver.

3. Ha valpen med over alt. En god venn av meg sa en gang at han brukte å ha med valpene over alt, i båten, i bilen, på besøk, på tur og i traktoren. På denne måten blir man riktig godt kjent, valpen lærer at du er en viktig person i verden, du lærer deg hundens signaler og de ulike miljøene du ferdes i normalt blir en naturlig del av valpens hverdag.
Jeg har gjort dette med mine valper, hatt dem med på fisketur, på sommeravslutninger, på stevner, treninger og flyreiser.
Det er ikke treningen i seg selv som er et mål i disse situasjonene, valpen skal bare være med.
Et bra hjelpemiddel før de korte bena har blitt lengre har vært denne lommeslyngen, som egentlig er til babyer.

150284_10152232989785386_34458898_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Tren med alle vanskelighetene hunden skal konkurrere i senere. Det vil si, besøk kunstgresshaller, baner med mange hunder, få noen til å kommandere i bakgrunnen mens du trener, sett opp ringtau og vær rotete. Jeg elsker å si til mine elever at å være rotete er bra konkurransetrening. Gjør hunden tidlig vant til at det ligger masse saker på bakken som den ikke skal bry seg om, både leker og utstyr.
I starten av denne treningen trenger du kanskje ikke gjøre så mye, bare være der. Etter hvert kan du begynne med enkle øvelser.IMG_7938
5. Lekeøvelser
Start med lekeøvelser som jaktinnkalling, springe rundt noe og bytteleken tidlig. Det lærer hunden å ta i inn til deg, ut fra deg, å komme tilbake med leken og finfine apportopptak.
Hunden på filmen er forresten søsteren til Jim(!)

6. Selvkontroll
Lær hunden omvendt lokking og bruk dette i alle situasjoner. Lær hunden at for å få noe må man gjøre noe, og noen ganger er det å ikke gjøre noenting.
Du vil også ha nytte av senere at hunden ikke bare kaster seg frem til det den vil ha, men tenker seg om og spør; hva vil du jeg skal gjøre for å få det?

7. Begynn på eliteøvelsene tidlig.
Det er så mye morsomme å trene om man har litt variasjon i treningen, kjører man bare klasse for klasse blir det fort det samme hele tiden. Det er også en del øvelser i elite som tar litt tid å få inn, som feks avstandskommandering med låste ben. Jo tidligere du begynner på disse øvelsene jo lengre tid har du på å lære dem skikkelig inn.
Hvis jeg skulle lage en superkort liste over øvelser jeg begynner med tidlig er det:
Avstandskommandering, neseprøven, ruta, apportering og fellesøvelsene!IMG_3091

 

8. Les bøker, kjøp filmer, google rundt, gå gjennom youtube kanaler eller bare spør og grav. Jo mer informasjon du har, jo mer kan du velge ut det som kjennes viktigst og riktigst ut for deg. På min youtubekanal ligger flere hundre filmer av både lekeøvelser, valpetrening og konkurransetrening. http://www.youtube.com/user/sivsvendsen
DVD-fvts
9. Behold motivasjonen.
Det er for meg tre saker som avgjør om jeg er motivert eller ikke
– Har jeg et mål? Meld deg på ditt første stevne allerede før hunden er et halvt år, da har du noe spesifikt å jobbe frem mot. Om det går? Det er klart det går, alt går!
-Har vi det gøy? Ler jeg på trening og gleder meg til neste gang, leker vi masse, trener jeg med folk jeg liker? Hvis nei, gjør noe med det.
– Går det fremover? Film treningen, om ikke for å legge den ut så for å se hvor langt du har kommet. Dersom man klarer å legge merke til de små fremskrittene og glede seg over dem er det mye lettere å beholde motivasjonen. Tenk på alt du kan!

10.Begynn å trene kjeder tidlig
Helst vil jeg, selv om det er en utopi at jeg skal få det til, ha en bra balanse mellom helhet og detaljer helt fra valpen er liten. Tidlig begynner jeg med at valpen må gjøre to saker for en belønning, eller flere, eller noe annet.
Felles for alle disse små kjedeøktene er belønningene. Jo lengre hundene mine går uten belønning, jo bedre belønning kommer det.
Denne videoen har jeg postet før, men jeg blir så glad av å se den så her kommer den igjen