Prosjekt kjedetrening 1

Skal man bli god i konkurranseringen hjelper det ikke å ha fine momenter eller fine øvelser, man må også ha en bra helhet.

En bra helhet vil si en hund som er vant til å gå lenge uten belønning  og som kan prestere like bra på øvelsene om du trener dem alene eller om de kommer etter 7 andre.

Derfor har jeg nå et nytt prosjekt på gang med Vips; prosjekt gi kjedetreningen et rykk.

Alle som kjenner Vips vet at han er en ganske enkel sjel. Han har svært vanskelig for å skifte fokus når han først er blitt engasjert i noe. Dette tenker jeg skal være hovedfokuset mitt i kjedetreningen; trene ham i å skifte fokus fra belønningstanke til arbeidstanke gjennom flere ulike øvelser.

Jeg har derfor valgt ut noen kjeder med visse øvelser jeg har belønnet hver eneste gang på nesten samme punkt og satt dem sammen med øvelser hvor han må jobbe med meg etterpå og slippe den øvelsen vi gjorde tidligere.

I den første kjeden valgte jeg ruta som han alltid har fått  belønning for. Hver eneste gang han har løpt i ruta eller stoppet på min stå har han fått en ball. Siden det uheldigvis kommer andre øvelser etter denne i konkurranse må han også lære å jobbe videre etter vi har gjort dette.

Jeg valgte å starte med dekk under marsj som han kan, ruta som han har stor forventning til, videre til stå under marsj hvor han må jobbe sammen med meg og deretter en kort transport ettersom jeg var sikker på at  han ville bruke litt tid på å slippe ruta i tankene.

En del detaljer å ta tak i, men mest artig er det å se reaksjonen etter jeg har stoppet ham i ruta, hvor han til og med løper tilbake inn i ruta for å se om ikke det kommer noe. Jeg får han med meg men han er veldig høyt oppe under fot strekken og gjør noen hoppsa steg som viser at han ikke konsentrerer seg helt. Når jeg deretter går videre på transportstrekken syns jeg han lander litt og klarer å gå jevnt og uten å prøve for mye. Et perfekt sted å belønne på.
Det positive er at han fortsatt klarer å gjøre momentene og øvelsene uten å falle helt ut, det lover bra for den fremtidige treningen.

Når jeg belønner kjeder forsøker jeg alltid å belønne minst like lenge som hunden har gått uten belønning. Det kommer desverre ikke med på filmen, men jeg er minst like svett som ham etter vi har lekt fra oss!

Trofaste Vips. Imorgen kommer del 2, da øker vi vanskelighetsgraden enda et hakk. Bildet under er tatt av Monica