Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Motivasjon – Hundetrener Siv Svendsen

Motivasjon

IMG_5591

Hva er egentlig motivasjon og hvordan finner man den?
Jeg tror mestring gir motivasjon, og motivasjon skaper muligheter for mer mestring.
Hvis man ikke får til det man trener på, så blir man heller ikke motivert til å fortsette. Da er det lettere å finne på all verdens unnskyldninger og heller trene noe annet. Som for eksempel det man er godt på, det er en helt naturlig ting. Dersom man holder på med noe man aldri føler man får til så slutter man, så enkelt er det.
I mange tilfeller handler det om hva vi har kapasitet til, om vi har nok tid, ressurser nok eller kanskje viktigst av alt; hva slags målsetninger man har og hvor flinke man er til å sette bra mål.
Et bra mål for meg er noe jeg kan svare ja eller nei på om jeg har fått til. For eksempel hadde jeg problemer med felles- sitten at Kry liksom sank litt sammen når hun satt der og så ut som hun ikke syns det var noe artig i det hele tatt. Første målsetning ble derfor at hun skulle sitte med ørene frem. Det er et enkelt spørsmål å svare ja eller nei på. Jo lettere det er å svare ja og faktisk finne ut at man nådde målsetningen man satt jo bedre vil du føle deg.
Et bra mål skal være delt inn i flere mindre mål så jeg hele tiden kan følge med på om det går fremover og dermed bli glad og klappe meg selv på skulderen når jeg kan svare ja, ja og ja! 5 ja er bedre enn ett. Derfor er det mye mer motiverende for meg å ha flere mindre mål på veien mot mitt store mål: felles dekken med rett rygg og ørene frem.
Mitt første lille mål er at hun skal rette opp ryggen mens jeg holder en leke foran henne. Gjorde hun det; Ja!
Neste lille mål er at hun skal holde ryggen rett mens jeg kaster en leke. Ja!
På denne måten blir dette faktisk en skikkelig morsom øvelse å jobbe med, for tenk så mye man får til ved å dele det opp og bli glad for hvert skritt i riktig retning. Alle liker jo å føle seg flinke, vi trenger å føle at vi mestrer noe, det gir oss motivasjon til å fortsette på veien mot det endelige målet. Det er gøy å være god!
Når jeg skal lære valpen min å gå forbi andre hunder er kanskje det første lille målet mitt at den skal se på meg med en annen hund i nærheten. Ja! Deretter at vi kan gå forbi på lang avstand mens valpen har øynene på meg. Ja!
De samme prinsippene gjelder for trening av hunden, vi skal sette små mål slik at hunden kan få belønningen sin og dermed bli motivert for å fortsette. Deretter, når hunden kan det vi trener på så øker vi så den må gjøre mer, på denne måten beholder vi motivasjonen til hunden gjennom hele treningen mot konkurranse.
Som instruktør har jeg også et ansvar for å motivere elevene mine, dersom de ikke får til det vi holder på med vil motivasjonen forsvinne og det skal jo være gøy å trene hund. Det er derfor en dyd å gå sakte frem slik at motivasjonen og dermed også gleden holder tritt med arbeidsoppgavene og treningen.

Jeg hørte en gammel rockestjerne snakke på radioen og uttale; man kan ikke se for seg en konsert med 20 000 fans med en gang, da kommer man aldri dit. Man må skape en fans av gangen, det blir det suksess av. Jeg er helt enig, veien til suksess enten man trener hund eller er rockestjerne må bygges opp bit for bit så du ser hvor mye du faktisk kan og hvor flinke dere har blitt.

Her kommer en liste over ting du kan gjøre dersom du mangler motivasjon for en øvelse:
1. Skriv ned hva du har nå og hvor du vil være når du er ferdig, forskjeller er bare trening!
2. Film deg selv hver gang du trener på en øvelse du sliter med, ofte ser man lettere hva man gjøre feil og riktig dersom man får det litt på avstand og kan se det fra en annen vinkel.
3. Velg en øvelse du hater og forbered deg på at dette skal bli din nye favoritt øvelse
4. Skriv målet ditt på en gul lapp og heng det på kjøleskapet. Kanskje målet ditt er som mitt; 2 min felles sitt med ørene frem og rett rygg. Da henger du denne lappen øverst.
Nå skal du skrive opp alle de små målene du kan tenke deg dere må trene på for å nå opp til det store målet. Disse henger du under hverandre slik at det første lille målet dere skal nå henger helt nederst på kjøleskapet.
De små målene kan være: sitt med ørene frem selv om en annen hund står bak, Ja!
Sitt med ørene frem selv om en annen hund leker bak, Ja!
Sitt med ørene frem selv om noen kaster en ball forbi, Ja!
Sitt med ørene frem i 1 minutt inne i stua, Ja!
Du skjønner tegningen, alle tenkelige små mål som tar dere et steg videre mot det store målet skal henges opp på kjøleskapet.
Nå skal du starte med det nederste lille målet, dette er det første du skal trene og fokusere på først. Så snart du har klart det har du tillatelse til å ta den lille gule lappen og kaste den langt unna. Gratulerer, nå er du et steg nærmere det store målet ditt. Si til deg selv at du er flink og dans en seiersdans sammen med hunden.

Jeg lover deg at det funker, hvis du er flink med de små gule lappen har du nå fått deg en ny yndlingsøvelse!