Mondioring del 2

sivSå moro at så mange har hørt av seg og sagt de satt pris på forrige innlegg. Jeg håper at i tillegg til å spre kunnskap om mondioring kan inspirere både lydighets og bruksfolk til å trene mer kreativt.

Vel her kommer egentlig en fortsettelse på det første innlegget, alt jeg gjør i min trening henger sammen. Jeg tenker meg at jeg skal bygge opp mine treningshunder med legoklosser. Hver eneste legokloss er en viktig ferdighet eller et delmoment jeg har bruk for senere.
Det er morsomt å trene fordi du hele tiden når målene du har satt for de ulike legoklossene og det er tydelig for hunden hva du skal. Kloss for kloss setter jeg sammen hunden slik at den blir klar for konkurranse.LEGO-01

Det fine med disse legoklossene er at gjør det enklere å konkurrere ulike grener med hunden.
Siden jeg legger et så bredt grunnlag er det enkelt å bygge videre dit jeg vil, enten det er lydighet eller mondioring.

Hvis du lurer på hva disse legoklossen er eller hvordan du kan utvikle dem har jeg skrevet om det i dette nettkurset. 
Peppy bygget jeg opp som i dette kurset og han konkurrerte i både bruks, mondioring og lydighet og fikk førstepremier i alle tre. På bare 6 mnd.
Dette tror jeg er det mest omfattende og mest lettleste kurset jeg noengang har laget, alle tilbakemeldinger fra tidligere deltakere har vært positive.
Trykk på bildet for å komme til kurset.
lego-dogs-orlando-1

Så over til mondioringen. Dagens tema er kontroll, som også er hoved essensen i mondioring.
Som jeg har nevnt tidligere består sporten av 80 % lydighet, ikke bare rene lydighetsøvelser men kontrollen og lydigheten du trenger før du sender i et angrep foreksempel.
På konkurranse får du et forberedelsespunkt hvor du kan forberede hunden på hvilken øvelse det er, deretter går du frem til start og så skal hunden holde posisjon mens figuranten vifter med stokken, springer fra dere og forsøker å få hunden ut av posisjon.
Forestill deg et rådyr som løper foran dere på veien, så lyst har hundene på å løpe etter!

Det sier seg selv at om du skal ha bra kontroll når du er ute og går med hunden din i et område med mye vilt så starter ikke treningen der, det er alt for vanskelig, men på et annet sted med litt enklere forstyrrelser.

Ettersom jeg trener mye uten figurant starter jeg med å bare kaste ut en leke og trene på at hunden skal holde posisjon til jeg a) belønner eller b) sender den på værsågod.

Deretter får jeg noen til å holde i leken for så å legge på enda mer aktivitet fra “figuranten” som i veldig mange av tilfellene er mine treningskamerater som springer med en leke i hånden.

Jeg vil hundene skal ville være hos meg (nesten) like mye som de vil springe ut til figuranten og jeg vil at de skal forstå hva oppgaven er slik at det blir enkelt for dem når jeg legger til en ordentlig figurant.

Her kommer en filmsnutt som viser både hva jeg vil ha og hvordan jeg starter treningen mot det.