Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Leserinnlegg – Hundetrener Siv Svendsen

Leserinnlegg

Igår fikk jeg en kommentar på et av blogg innleggene mine. Det er sikkert flere som sliter med det samme, så her kommer et eget innlegg om saken.

Hei! Jeg vet dette ikke har noe med kanin og gjøre, men jeg har en kanin og en hund selv. Hunden er en border Collie (som jeg har sett at du har også?) Og den er 1 år gammel. Vi sliter med noen ting med han, og det er bl.a disse tingene: Når han er her inne i huset, er han helt urolig! Han hopper i sofaene, gnur seg i teppene, og gjør det han selv vil! Så spørsmål nummer er: 1. Hvordan får man hunden til og blir rolig inne?

Han drar masse i båndet også, jeg har allerede lest en artikkel om dette på siden din, men funket ikke helt.. Han drar veldig hardt samtidig, så det er bare så vidt han får puste, dette gjør at vi må stoppe hele tiden. spm. 2. Har du noen andre tips også til og få hunden til og ikke dra så mye i båndet?
Han tar heller ingenting som straff, for han elsker og være med oss. Uansett hvor hardt vi tar han når han f.eks hopper opp i sofaen og vi drar han hardt ned, bryr han seg ikke, han tar det av og til som lek mens andre ganger som «kos» uansett hvor hard straffen blir. Vi har hørt om «hundebittregelen» som sier at vi kan småklype hunden i nakken, så tar den det som hundebitt og det kan være en straff, men dette tar den bare som lek! Ellers er han jo veldig lydig når det gjelder sitt, dekk osv bare vi har en godbit ;) 

-Mvh dyreelsker Fredrikke på 12 år!

For å oppsummere litt, det vi skal kikke på idag er
1) Hvordan man kan få hunden til å være rolig inne
2) Hvordan lære hunden å ikke dra i båndet

Så, det aller første jeg ser på når jeg skal trene en hund er hva slags rase det er. Noen raser trenger mer mosjon og mental trening (altså få bruke hodet), ellers finner de på sine egne oppgaver. Border Collien er absolutt en av dem.
Dersom mine ikke får det de trenger på et par dager begynner de å bite i stykker ting inne på hunderommet (hvor de bor størstedelen av tiden) eller de blir viltre og rastløse inne. Hopper i sofaen, spretter opp så fort jeg beveger meg og herjer mer sammen.
Dette er altså fordi de ikke har fått utløp for all den energien de har og tar den ut på egne måter.
Så, får hunden din nok mosjon? Hunder trenger å gå tur i bånd og de trenger å få løpe i skogen der det er ulendt terreng. Har den noen å leke med som dere kan møte et par ganger i uka? Å leke med andre hunder får ut masse energi, i tillegg er det en bra ting om hundene går godt overens.
Liker han å leke med dere? Gjennom å leke med ham (feks ha drakamp) får dere et bedre forhold fordi dere gjør noe morsomt sammen, han får brukt masse energi og du kan lære ham masse nyttig gjennom disse lekeøktene.

På noen hunder derimot er det blitt en dårlig vane å oppføre seg slik inne, uansett hvor mye aktivitet de får så spinner de rundt i stoa og hopper i sofaen. Da må vi sette igang litt mer målrettet trening. Det fungerer i grunn ganske dårlig å bli sint på hunden, og som du sier, veldig mange hunder syns det er så morsomt å være sammen med oss at de ikke bryr seg likevel. Derfor skal vi være litt smartere enn ham og tenke motsatt!

Istedenfor å tenke på hva han ikke får lov til skal vi finne ut en ting som vi vil han SKAL gjøre. En sånn ting kan være å ligge i buret sitt med åpen dør når han er i stua.
Belønn at han går inn i buret. Kanskje må du belønne bare at han ser på det, snuser på det, tar hodet inn osv, i starten helt til han forstår hva som lønner seg.
Når han kan gå inn i buret hver gang du stiller deg opp ved siden av det skal vi gå litt videre i treningen. Nå skal han lære å bli i buret.
Lukk døren når han går inn og du har gitt en belønning. Ha en godbit klar i den ene hånden og hold på døren med den andre. Åpne døren på gløtt. Forsøker han å reise seg for å gå ut så lukker du døren og prøver igjen etter å ha telt til tusen og to. Blir han inne i buret så hiver du inn en godbit.
Neste gang åpner du døren enda mer og til sist helt opp.
Så kan du forsøke å ta et skritt unna buret, flere skritt, gå bak en vegg eller ut på kjøkkenet. Da kan det være lurt å ha noen som står og passer på døra så de kan lukke den med en gang han prøver å gå ut.

Gjennom denne morsomme øvelsen lærer hunden ganske fort hva som lønner seg fordi vi gir så tydelige beskjeder.
Blir han i buret = godbit
Prøver han å gå ut = dørene lukkes
I tillegg til å få tydelige beskjeder så gjør vi det slik at han ikke kan øve seg på feil ting. Vi lukker jo døra før han går ut så han får bare øvd seg på å gjøre riktige ting.

Når du kan gå lengre og lengre unna buret  kan du sette deg i sofaen og telle litt og litt lengre før hver gang du gir en godbit. Har du et tyggebein kan han få det også når han ligger der.

Det som skjer er at vi endrer hundens vane, for det hundene gjør ofte blir de flinkere til. I dette tilfelle blir han flinkere og etter hvert roligere inne.

Når han har sovnet i buret eller ligget stille lenge så kan du rope på ham når du åpner døren. Så går dere ut på tur hvor han får løpe litt, balansere på steiner og gjerder eller søke etter godbiter du kaster i gresset. Hvordan du skal trene gå pent i bånd skal jeg skrive mer om senere.

Her kommer en liten video av min hund Kry. Hun var et mareritt å ha inne og klarte aldri å slappe av.
Ting har heldigvis endret seg, og nå ligger hun for det meste og drar seg i sofaen (ikke si til Atle at hun gjør det)
Filmen er litt lang, men dere får en ide om hvordan jeg tenker med å belønne når hun legger seg ned.