Lek som grunnferdighet del 3

Etter vi hadde vært på valpekurs i sverige var jeg ikke akkurat overbevist om at det fantes en arbeidsom og lynende rask hund inni den langbente Vips og jeg klagde min nød til Elin.
Vi gjorde derfor et eksperiment hvor hun lekte og trente med Vips og jeg filmet, mest sannsynlig var det jo jeg som gjorde et eller annet som fikk han til å være i overkant laidback og da var planen å se om elin kunne få frem noe annet i ham som jeg kunne jobbe videre med.
Nå skal jeg ikke legge ut hele den filmen der, men det vi fant ut var som jeg fikk høre på kurset at han 1) går igang og trenger mye jaktlek for å komme opp i intensitet og i tillegg at 2) han må bli enda flinkere til å komme tilbake med leke så jeg kan bruke at han vinner den som belønning og 3) at trenger å bli flinkere til å jobbe videre etter en belønning. Når jeg avslutter leken er hans første innskytelse å rusle i vei på egen hånd, lukte litt etter noe spiselig eller bare snuse inn noen deilige lukter.
Elins forslag var å leke og deretter belønne alle tegn til intitativ etter jeg hadde tatt leken tilbake, jo mer aktivitet jo bedre. Noen ting er jo bare så selvfølgelige, man trenger bare å høre det fra andre og bli minnet på det (det er jo derfor man har treningskompiser 🙂

Jeg har vært litt i overkant opptatt av å få satt signal på alle saker at jeg nok har glemt å elske frem spontanitet og intiativ i treningen. Shaping har vi nesten ikke gjort noenting av og det kjennes mest som jeg holder på å kvele og skvise han inn i det jeg vil ha mens vi trener.

Nå har jeg derimot tatt tak i dette og begynt å shape snurr, rygging, rygge opp en trapp, rulle rundt, spille trommer, løfte ben, gå på mine ben, hoppe opp på ryggen min og bukke. Jeg skal trene inn mange mange flere triks for dette har virkelig vært til hjelp på intensiteten i treningen. Kanskje det blir en triksvideo etter hvert?

Han har også blitt mye flinkere til å veksle mellom å spise og leke ettersom jeg har (prøver å ha) lekepause for hver 8 godbit. Idag kunne han spise, leke, vinne leken, komme rett tilbake med den og fortsette å jobbe, så dette går riktige veien!

En annen sak vi også har tatt tak i er hjemmeleksen fra elin er å leke = jobbe = leke.
Nedenfor ser dere en film av hvordan jeg har lagt opp den treningen, man trenger absolutt ikke bare trene sitt, man kan gjøre det samme med dekk, stå, bli, innganger osv. Oppskriften er: Lek og få hunden til å synes det er gøy å leke, lirke leken ut av munnen til hunden eller si takk, vent på at hunden tilbyr et eller annet og i samme øyeblikk smeller du leken i bakken og har det skikkelig kult videre.

Man kan jo foreksempel variere det med en omgang klikk og stikk jeg har beskrevet i desembers julekalender. Hunden tilbyr en inngang, klikk og stikk og lek heftig når hunden tar deg igjen (pass på så du ikke løper på hunden)

Har man en hund som er i overkant aktiv blir jobben å leke, tilby passitivitet og deretter få leken tilbake igjen. Dette er også en superfin start for bra fellesøvelser, hundene får en enda bedre forståelse når de selv må tenke ut at de skal innta en posisjon og holde den for å få leke enda mere. Helt uten omvendt lokking eller annen hjelp.

Dersom noen har lyst å lære mer kan dere jo melde dere på konkurransekurset vårt i sommer eller trenerkurset som starter i vår. Sjekk kurs siden for mer info