Lek som grunnferdighet del 2

Jeg håper dere har fått jobbet med leksen som var å leke på 3 ulike steder og jeg lurer veldig på hvordan det gikk? Hvis noen oppdaget noe nytt eller noe de har lyst å dele med andre er det fritt frem i kommentar feltet.

Over til del 2, nå har du begynt treningen på å kunne konsentrere seg ute i den store verden og nå er det på tide å gå videre til å trene inn spesifikke ferdigheter.
Det første vi skal jobbe med er å kunne trekke bakover i leken når du har drakamp med hunden. Fordelene med dette er en sikrere lek, hunden har mindre sjanse for skader om den legger vekten bakover enn om den hopper opp og ned, tar glefsende omtak farlig nær fingrene dine eller rusker i leken så albuene går ut av ledd.
Den andre biten er at apporteringstreningen er halve lekingen om du fokuserer på å legge vekten bakover i kampen. Nemlig hold fast biten, her får du en enkel måte å forklare hunden hva du vil.
Start med å holde litt igjen i leken når hunden biter og drar, om den legger vekten bakover lar du hunden vinne leken. Dette vil du se mer av. Så fra nå av passer du på å belønne alle saker som er bra med å la hunden vinne leken eller at du følger etter hunden hengende i leken. Saker du ikke vil ha med videre som risting i leken eller bare tygging belønner du ikke gjennom å la hunden vinne, forsøk heller å trekke leken bort fra hunden når den biter, da holder de fleste hunder litt igjen og man kan belønne det. Trekk leken bort i et jevnt tempo for å legge til rette for riktig vektforskyvning. Om hunden fortsetter å tygge når du gjør dette kommer den til å miste taket og det vil den jo ikke, hvis hunden fortsetter å tygge så forsøk å ta leken bort enda raskere eller bli enda flinkere til å belønne når den gjør noe riktig.

Når hunden har vunnet leken trekker du deg bakover og bort fra hunden, hvis den søker deg opp igjen starter du leken igjen. På denne måten kan du begynne å trene at hunden skal komme tilbake med leken eller apporten. Dersom hunden syns det er lykken på jord å få leken for seg selv kan du feste et langt tau til leken så hunden aldri får muligheten til å stikke av gårde og ha det moro på egenhånd.
Husk at det hunden gjør ofte blir den god på, enten vi belønner det eller ikke.

Når du har en hund som legger tyngden bakover og drar i leken har man et fint utgangspunkt for apporteringsøvelser videre. Forsøk å komme deg dit hen at du ikke trenger å leke så veldig før hunden henger seg fast, målet er at du bare skal kunne holde frem leken med to hender og at hunden tar tak på midten av leken. Når du har kommet så langt går du over til andre leker og andre gjenstander du vil ha en bra hold fast på (også apportbukker) Repeter det samme her, hold gjenstanden frem med to hender og la hunden bite over midten og legge vekten bakover.
Når du går over til andre gjenstander derimot trenger du ikke la hunden vinne, men si bra og dra frem en leke du vil belønne med.
Etter hvert som hunden forstår hva den skal kan man utfordre den med å holde mat fremme og forvente at hunden fortsatt skal holde fast, leke med andre leker, trekke litt i gjenstanden, slippe opp, kort sagt hva som helst som gjør det litt annerledes og fortsatt viser hunden at; uansett hva som skjer så skal du bare holde fast.

Dette er faktisk en superfin måte å få inn en god apportering. Mye lettere enn å skulle shejpe inn hold fast med bare godbiter og så mye gøyere da!