Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Kunsten å trene en umotivert hund – Hundetrener Siv Svendsen

Kunsten å trene en umotivert hund

IMG_3728
Det skal bli gøy å trene hund!

Ganske ofte får jeg kursdeltakere med hunder som ikke er motivert for å trene. De vil kanskje mye heller snuse i bakken, løpe etter andre hunder eller være mest mulig i ro.

I denne artikkelen vil jeg ta for meg hva man kan gjøre for å snu motivasjonen til disse hundene. Jeg mener nemlig at alle hunder kan bli morsomme å trene.

Når jeg snakker om umotiverte hunder mener jeg hunder som ikke vil leke med eier og som har vanskelig for å holde konsentrasjonen oppe under treningen. De tåler bare noen få repetisjoner før de mister interessen og de takler dårlig om det blir feil eller for vanskelig. En umotivert hund har ofte en veldig motivert eier, og hvis bare motivasjonen hadde vært litt jevnere fordelt hadde det vært mye morsommere for begge parter.

Aktivitetsnivå

Veldig mange umotiverte hunder har et alt for lavt aktivitetsnivå. Jo lavere aktivietsnivå, jo lettere blir de distrahert og finner ut at ting er litt ekkelt.
Som foreksempel innlæring av apport. Å trene inn hold fast med en umotivert hund kan være en utfordring. IMG_7226
Jeg vil at mine hunder skal bli helt ville i blikket, når de ser en apport. Derfor forsøker jeg å legge opp treningen så de er så aktive som mulig når de ser apporten. Ikke vær redd for hva hunden gjør eller ikke med apporten, det er bare moro!
Du kan gjerne slenge apporten på bakken og kappløpe. Så fort hunden griper apporten kan dere leke sammen, hvis den slipper stopper du opp og venter til hunden griper igjen. Se samtidig etter hva hunden gjør bra (holder fast uten å miste den, kan bevege seg med den i munnen) og hva du må trene mer på (feks å plukke den raskt opp, eller holde uten å tygge). Deretter går du tilbake og trener på detaljene, bare husk å ikke miste galskapen på veien.

Lek

Prio ett; få hunden din til å leke. Jeg kan ikke få sagt nok hvor viktig det er å ha en bra lek. Alle hunder leker og alle hunder kan lære å leke sammen med oss. Vi trenger ikke lære hundene å leke med oss en gang, vi trenger bare å vise dem hvor morsomt det er!
For nettopp det er hovedingrediensen i lek, det er morsomt, uforutsigbart og spennende. Lek er høy puls og fokus, lek er frigjørende og skaper god steming, lek er noe du og hunden din kan gjøre sammen og en perfekt måte å få hunden i riktig aktivitetsnivå.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Se på hunden din når den leker med andre hunder, hva gjør den mest. Bryter, løper foran, løper etter, hopper?
Dette skal du nemlig bruke i treningen når du leker med hunden din. Liker hunden din best å bli løpt etter bruker vi det. Tren noe enkelt, belønn hunden ved å gi den en leke og spring. Jeg lover at hunden din kommer til å elske deg.
Har du en hund som liker nærkontakt og å hoppe på deg så oppfordrer du til det samme når dere leker sammen.
Skaff deg en lang og myk leke, gjerne en med ekte skinn av sau eller kanin. Eller hva med en sokk full av kjøttboller, eller en gammel kjøkkenklut i en lang snor.
Den beste måten å finne ut hva hunden din liker er å prøve.
Trekk leken langs bakken og hele tiden bort fra hunden så den blir nysgjerrig og du går igang litt jaktlek. Når den griper leken og prøver å trekke får den vinne, gjør den det ikke så stikker du av med leken igjen. Jo mer hunden må jobbe for å få tak i leken, jo mer spennende blir det.
Fordel lekene dine i ulike poser og bytt på hvilke poser du har fremme. Forandring fryder, også når det gjelder hvilke leker du presenterer for hunden.

Oppvarming

Om du ikke får hunden til å leke så gjør noe annet for å få opp pulsen. Ta den i bånd og løp frem og tilbake. Det var forøvrig med Vips, min yngste border collie jeg oppdaget dette. Han likte ikke særlig godt å leke når han var liten. Men en dag vi skulle løpe frem og tilbake for å mønstre ham for dyrlegen begynte han plutselig å bite i båndet. Båndet ble raskt byttet ut med en lang draleke og metoden har vært testet ut på flere siden den gang.
Høy puls gjør at signalene mellom hjernen og musklene går raskere og begge to blir mer klare for å trene, så på med joggeskoene.

Jaktinnkalling

En annen øvelse du kan bruke både med og uten leke er jaktinnkalling.
Få noen til å holde igjen hunden mens du løper bort fra hunden. Etter noen meter stopper du, ser på hunden og roper en gang, deretter tar du avårde igjen. I samme øyeblikk som du roper slippes hunden og den får belønning så fort den tar deg igjen. Dette er en helt perfekt øvelse for å få opp fokus, intensitet og puls. I tillegg kan du bygge videre på øvelsen og bruke den til foreksempel innkalling med stå og dekk, innkomster med apport eller hopp over hinder.IMG_3923
Tenk på innkallingen som å trekke opp en strikk. Når du løper unna begynner du å trekke i strikken, hunden blir mer oppmerksom og gjør musklene klare til å løpe. Idet du stopper og ser på hunden blir strikken stadig strammere og når du roper og løper videre slippes strikken. Etter et par repetisjoner vil du kunne se at hunden blir enda mer på hugget når den skjønner hva som skal skje. Begynn da å legge inn et mantra før du løper fra hunden. Det kan være «klar, ferdig….», eller «en, to…» eller litt hvesing. Disse mantraene kan du deretter bruke hvor du vil ha hunden opp i aktivitetivsnivå før en øvelse som feks ruta, eller apportering. En perfekt multiøvelse med andre ord.

Energi

Umotiverte hunder har ofte masse energi i starten av økten. Etter en treningspause på noen dager kan man nesten blir lurt til å tro at hunden har endret seg. Men energi og motivasjon er ikke det samme, en motivert hund fortsetter å jobbe selv om den er litt sliten.
Målet er altså å få hunden til å jobbe videre på motivasjon etter den har fått rast fra seg, og på veien dit skal vi bruke energien til vår fordel.

Legg fartsøvelser i starten av økten og gjør øvelsene så enkle at hunden ikke kan ta feil. Stå nærmere ruta enn du bruker eller legg ut en target, tren innkalling på lang avstand eller hold hunden før du sender den til apporten. Så lenge øvelsene er enkle og fartsfylte slipper hunden å tenke så mye og vil du kunne holde aktivitetsnivået oppe lengre. Med en gang du gjør det for vanskelig eller det blir mye feil senker du aktivitetsnivået.
Så enkle fartsfylte øvelser i starten av økten og belønn gjerne med lek.
Først når du har fått ut den verste overskuddsenergien går du over til godbiter og trener inn detaljer hvor hunden må tenke mer. Aktivitetsnivået er fortsatt passe høyt men hunden begynner å bli sulten og er skikkelig klar for å jobbe for godbiter.

Tren inn mest mulig hvor hunden må tilby og du kan være passiv

Bruk mye shaping for å få frem ulike triks eller øvelser du kan ha bruk for i lydigheten. Fokuser på det hunden trenger mest. Har du en spinner, altså en som spinner rundt seg selv uten å vite hva godt den kan gjøre så trenger du å shape frem øvelser hvor hunden er mest mulig passiv og rolig på eget intiativ som sitt eller ligg og bli, avstand og posisjon i fri ved fot.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Har du en med sirup under labbene trenger du fokuser mer på aktiviteter hvor hunden må gjøre ting som å hente gjenstander, klatre opp, snurre rundt, sitte opp, komme på plass, hoppe eller rygge. Det spiller ingen rolle hva det er, jo flere situasjoner hunden blir den aktive og du den passive, jo mer har du igjen for det til lydigheten.
Shaping er også en super mulighet til å bli bedre kjent med hunden din. Du får sett hva den har lettest for å tilby, hva den gjør om den blir frustrert og hvor fort du kan øke kriteriene.

Skap et behov

Det holder ikke bare å få opp aktivietsnivået. For å få en bra treningsøkt må hunden ville jobbe og se frem til treningsøktene som dagens høydepunkt. Den må like belønningene vil tilbyr og være villig til å jobbe for dem.

Snål inn på maten

Skal du få hunden til å jobbe for mat må den være sulten og her kommer tre regler du kan følge.
Lag en liste fra 1-10 over hvilke belønninger hunden din liker hvor 1 er det aller beste og 10 noe passelig godt.
Prøv deg gjerne frem for å finne ut helt sikkert istedenfor å bare gjette. En god indikator på en 1-er belønning er om hunden skvetter til og setter to kulerunde øyne i deg, da har du muligens en vinner.
Ingen gratis mat!
Det vil si at om hunden skal få mat må den jobbe for føden. Alle måltider blir delt opp i skåler og brukt til treningsøkter inne og i hagen iløpet av dagen. For det første vet du akkurat hva hunden får i seg og for det andre får du over 100 gode grunner til å belønne hunden iløpet av dagen.
Bruk så dårlige godbiter du kommer unna med.
Jeg får helt vondt inni meg når jeg ser hunder som svelger karbonader som det skulle vært tørrforkuler. Setter ikke hunden pris på godbitene må vi lære den å gjøre det.
Jo mer gnien du er på godbitene jo mer vil hunden ha dem og jo mer motivert vil den bli for å jobbe. Start alltid med noen litt dårlige godbiter enn du tror hunden vil ha, blir de spist er det flott. Vil den ikke jobbe går du opp et hakk på listen og prøver igjen. 
På øvelser hvor du skal belønne ofte kan du som regel bruke mindre gode godbiter enn du tror, som foreksempel momenter som sitt, posisjon i fot eller utgangstillinger.
Ener belønninger sparer du til kun et par ganger i uka og alltid når du har en veldig god grunn for det.
Jo vanskeligere å få tak i, jo mer attraktivt blir det.

Ta ofte helt treningsfri

Ikke bruk opp hunden ved å trene hele tiden. Ta to helt treningsfrie dager nå og da hvor du ikke gjør noen ting som har med lydighet å gjøre.Alle trenger å hente seg inn igjen etter trening, både for å fordøye lærdom og for å ikke gå lei.
Når du har treningsfri kan du holde på med andre aktiviteter som en variasjon til lydigheten, det har alle hunder godt av. Du kan gå spor, la hunden trekke deg på ski eller løpe agility, hva som helst dere syns er morsomt sammen.

La hunden kjede seg

For at hunden skal synes det er morsomt å trene må vi få den til å lengte etter neste økt. Ikke la den løpe med naboens hund hele dagen, ligge i sofaen og spise kakerester sammen med deg eller herje vilt med leken sine.Hvis vi aldri lar hunden oppleve å kjede seg vet den heller ikke hvor morsomt alternativet er.

Du kan også ta med hunden på treningen, men bare la den ligge på sidelinjen og se på mens du trener og leker med de andre. Det er ingen tilfeldighet at umotiverte hunder ofte kvikner til når hund nummer to kommer i hus. Plutselig er det ikke vi som trygler og ber hunden om å trene, men motsatt.Så på samme måte som du er gnien på de beste godbitene bør treningsøktene sammen med deg bli like vedifulle.

Planlegg treningen nøye

Noen hunder kan man trene i det uendelige uten at de blir lei. Det kan bli feil, man kan rette opp i det og trene videre i samme økt. Umotiverte hunder derimot har ikke så mye å gå på, derfor er det viktig at vi planlegger øktene nøye slik at det vi gjør tar oss nærmere målet.
Ha klart for deg før økten begynner akkurat hva du skal trene på, hvordan du skal belønne og hva du skal gjøre om ting går bra eller ikke.

Tren korte økter

Tren korte økter og ta ofte pauser. Øktene trenger ikke være mer enn 2-3 minutter før du tar pause, og pausene trenger ikke vare mer enn et halvt minutt. 
Jo kortere økter du trener, jo mer effektiv må du være og jo flinkere blir du til å planlegge akkurat hva du skal trene på hver eneste gang du tar ut hunden.
Som regel klarer ikke hundene å være topp fokuserte mer enn et par minutter av gangen og jo flere ganger du klarer å gi hunden pause før den tar det selv, jo flere ganger vil den få opplevelsen av å sitte på sidelinjen og lengte etter å trene mer.

Pausene

Tenk igjennom hva hunden skal gjøre når den har pause. Får den lov til å subbe rundt med snuten i bakken, hilse på de andre hundene eller skvette ned gjerder og stolben.
Ikke legg opp til at hunden skal øve seg på feil ting. Det hunden gjør ofte blir den nemlig god på, enten vi vil det eller ei. Vil du den skal bli god på å trene med deg eller finne belønninger på egenhånd. Deretter legger du opp pausene så hunden blir flinkere på det du vil.IMG_5604
For kortere pauser kan du holde en hånd i halsbåndet, be den legge seg på teppet eller ha den sittende ved siden av deg. Skal du ta lengre pauser kan du sette hunden i bilen eller i bur et lite stykke unna. Spar på den lille energien du har til rådighet og bruk den på en smart måte.

Film deg selv underveis.

Å filme seg selv mens man trener er et utrolig bra verktøy. For det første får du se hva som går bra og hva du gjorde for å få det bra. For det andre får du se hva som ikke går bra og kanskje hva som utløste det. Kanskje finner du ut at hver gang du tar tre øvelser uten lekepause så faller hunden ut.
Eller kanskje du ser at i samme øyeblikk som du viser at du er litt irritert fordi treningen ikke går så bra så slutter hunden din å jobbe.
Det er som regel lettere å se slike ting fra utsiden og ikke når man er midt oppi situasjonen.

Tren kjeder tidlig

Selv om du har en hund som er vanskelig å motivere betyr det ikke at du må trene mer detaljer før du kan starte kjedetreningen. Start med en gang. Det trenger ikke være lange eller vanskelige kjeder, men så fort hunden kan mer enn en ting så setter du det sammen.
Siden umotiverte hunder ofte har mye energi i begynnelsen av økten er det der vi legger kjedetreningen i starten.
Pass på at du velger en skikkelig bra belønning som gjør det verdt for hunden å jobbe så lenge uten betaling. Hvis fleskepølse er det beste din hund vet så er det jammen det du gir som betaling for kjeder, og aldri ellers.
Hvis den liker best ullskjerfet fra tante Agda så skal den få det så lenge den fortsetter å jobbe.
En kjede kan være utgangstilling og deretter et par skritt fri ved fot. Eller å komme på innkalling fra buret, dekk og bli mens du går ifra.
Husk å variere hvor du kjører full fest så ikke hunden blir vant til å avslutte hver øvelse med en belønning.

Ting tar tid

Spesielt med hunder som er umotiverte i starten må man ta tiden til hjelp. Det er bedre å trene korte, men bra økter enn å holde på til både du og hunden blir lei. Det er bedre å leke heftig og begeistret i et minutt enn å kave i fire.
Fordelen derimot er at du kommer til å bli en mester i å planlegge og vurdere treningsøktene, det er nemlig der hemmeligheten bak suksess ligger. Uansett hva slags hund du har. Ha en plan, sørg for at hunden ser frem til treningsøktene, få opp aktivitetsnivået og aldri gi deg!

IMG_4315