Kameleon trening – eller veien til raskere apporteringer

IMG_0466_1Jeg elsker å trene apporteringer, få øvelser gir meg så stor frihet til å leke under innlæringen og jo mer vi leker jo gøyere det blir.

En god apportering skal være som om du og hunden er i samme kropp, denne gang en kameleon kropp. Dere sikter dere inn på byttet, gjør dere klare for utskytning og på tre, to, en kaster hunden seg frem som kameleonens tunge, griper apporten, snur nesten før den har fått tak og smetter tilbake på plass.

Det hele skal skje så fort at nesten før det har startet er det over igjen. Ingen skal skjønne hva som egentlig slo dem.

Slik liker jeg hvertfall å se for meg at apporteringene mine skal se ut. Og som alltid når man trener mot det perfekte får man i det minste noe veldig bra.

For å få dette til trenger jeg en hund som elsker å plukke alt den ser, holde det fast med livet som innsats og springe så fort de små bena bare klarer å gå.IMG_4580

Plukke opp

Helt fra jeg begynner apport treningen har jeg målet mitt i bakhodet. Treningen bærer derfor alltid preg av høyt aktivitetsnivå og mye driv. Å trene inn apport uten et høyt aktivitetsnivå er som å sette frem en kameleon på sovemedisin. Den får sikkert tak i insektet etter en stund, men det er ikke særlig effektivt.
For å få dette bra til går jeg ut ifra at du har en hund som liker å leke, har et halsbånd på seg og en eier som enten har en rask rullestol eller to kvikke ben.

Så begynner moroa, jeg griper hunden i halsbåndet, vifter leken frem og tilbake som en flue som har forvillet seg ned på bakken, kaster fluen bortover gulvet der den legger seg stille og på klar, ferdig, GÅ! får hunden slite seg ut av grepet mitt og kaste seg over det stakkars insektet. Hurra, hvilken prestasjon, jeg går nesten ut av mitt gode skinn av stolthet.IMG_0227

Deretter gjør vi det enda en gang, men denne gangen får kameleonen konkurranse, det gjelder ikke bare å ta insektet, det gjelder å ta det raskest.
På klar, ferdig, gå springer ikke bare en, men to kameleoner frem. Den største jukser litt og dytter den minste litt tilbake for å være sikker på å vinne. Den største vinner selvsagt og feirer så mye at det nesten blir slosskamp. Tredje runde blir det spennende, vil den lille kameleonen ta revansje og komme først eller vil den store brutale kjempen med spisse albuer jukse seg til enda en seier.

Gjennom den stadige konkurransen vil det bli mer og mer viktig for den lille kameleonen å komme først til bytte. Faktisk så viktig at hver gang den ser noe som ligner på et bytte så øker pulsen og den tenker bare på en ting. Vel, perfekt og gratulerer, du har nå oppnådd et viktig mål.

Holde fast

Så gjelder det jo ikke bare for kameleonen å gripe byttet raskt, om han ikke holder fast flyr det sin vei og dermed forsvinner også lunsjen.IMG_0154_1

For små sarte sjeler er det best å begynne forsiktig med å bygge opp selvtilliten. Vi vil gi dem følelsen av å være størst og sterkest i hele verden. Selv om du lett kan stjele byttet er det på tide å ta frem skuespillerferdighetene. Forsøk å stjele byttet ved å dra det ut av munnen på den lille, men med en gang han drar tilbake så lar du ham vinne eller få deg hengende etter på kjøpet. Du skal vise at du ikke kjenner noen i hele universet som er like muskuløse og imponerende. Etter et par ganger vil han se på deg og tenke, ja men vil du ha så skal du få, for deretter å virkelig legge tyngden i. Vel da kan vi bytte fra rå kraft til utspekulerthet. Kameleoner er ganske utspekulerte, kan du ikke se det for deg?

La den lille sniken vinne, men i samme øyeblikk som han hever halen over hodet, lukker øynene og gjør seg klar til å ta imot applausen så stjeler du leken tilbake! Løp for livet for å beholde den så lenge som bare mulig og for å gjøre ham så irritert du bare kan, veldig morsomt å vinne, ikke sant! Deretter kommer du til enten a) å bli tatt igjen og få smake din egen medisin eller b) bli bitt i rumpa og angre på at du prøvde. Forhåpentligvis har vi lært den lille slyngelen at det bare er å bite tenna sammen ( i bytte, ikke oss) og aldri gi opp.IMG_3284

Springe

Så har vi kommet til det viktigste punktet i kameleonrollespillet vårt, tilbakekomsten. Ikke bare skal tungen skyte ut og gripe, den skal også kaste seg tilbake og inn i riktig posisjon. Blir det slinger i valsen på vei tilbake havner ikke tungen i riktig posisjon, og krøll på tungen er det ingen som liker.

Ha to like gjenstander og sett igang kampen om det ene, deretter blir den livløs og den andre kommer frem. Så fort kameleonen flytter fokus mot denne, skrik Ja! og sett igang kampen. Du skal skrike så høyt at du nesten skremmer han til å bytte. Etter hvert blir dette en morsom lek. Du skal prøve å time inn ditt skrik så det ser ut som det er du som setter igang byttingen, for vi vil ha en lynrask reaksjon når vi skal begynne å slippe byttet for å få tungen på riktig plass.

Jeg deler det opp sånn her:

  1. Bytte når du tar frem noe nytt
  2. Bytte når vekten ligger bakover
  3. Bytte idet du slipper taket
  4. Bytte når du kaster en meter fra deg
  5. Bytte når vi kombinerer med plukke opp

IMG_0227Deretter er det veien som er målet, jo flere ganger vi får det til jo større blir sekken med gode vaner. Enten det er hele jakten eller bare deler av den dere trener på.

Det vi gjør ofte blir vi gode på, så gjør dette når dere begge er på alerten. Det er ikke vits å gå på jakt om man ikke er topp uthvilt og klar for kamp, da får man sjelden det utbyttet man ønsker.

Ha det gøy så lenge!