Helhet og detaljer

Det er ofte en vanskelig balansegang mellom balanser og helhet. På den ene siden vil vi ha superlekre detaljer, det er jo disse som trekker opp karakterene. På den annen side er det viktig at hunden kan utføre alle øvelsene etter hverandre uten belønning og fortsatt gjøre jobben sin.
Men å få begge deler er lettere sagt enn gjort. Hvis vi ikke skulle trent på helhet før alt var helt perfekt og vi var sikre på at hundene gjorde dem til 1o hver eneste gang, så tar det uendelig lang tid å få hele øvelser. I tillegg til å ta lang tid vil hunden ha fått alt for mange belønninger for å gjøre få ting og til sammenligning, nesten ingen belønninger for å gjøre flere ting.  Det er jo helt motsatt av hva vi egentlig vil lære hundene våre. Jeg vil at mine hunder skal få en forventning i det å gå lenge uten belønning, det er da de aller fleste og heftigste belønningene kommer.

På den annen side kan vi ikke bare trene helhet, det hjelper jo ikke om hunden kan alle øvelsene om den slurver med apportopptaket eller har fremdrift i avstanden.

Kjeder, slippe opp kriterier
Når jeg går kjeder eller trener utholdenhet slipper jeg alltid opp litt på kriteriene. Det er ikke så nøye om hunden ikke gjør det perfekt så lenge den virkelig prøver og fortsetter å jobbe. Jeg vil belønne når de jobber på selv om det er gått lang tid fra forrige belønning, og da er det helt naturlig at noen deler blir litt dårligere og mer slurvete.
Dersom hunden din kan utgangstilling kan du allerede starte å kjede tidlig. Få noen til å holde hunden din om den ikke kan bli, kall den inn på plass (hunden forventer belønning men får ingenting), gå fremover som du skulle gått til neste øvelse og i samme øyeblikk som hunden henger på belønner du heftig og begeistret. På den måten lærer vi hundene våre å kjempe på selv om det ikke kommer noen belønning der de forventer det.
Varier både hva du belønner med og hvordan du belønner så hunden alltid blir positivt overrasket.

Detaljer, holde på kriteriene
Når jeg trener på detaljer prøver jeg å være superstreng på kriteriene. Jo høyere krav jeg har desto bedre vil detaljene bli når jeg går kjeder. Hvis du trener på helt låste bakben uten den minste forflytning vil kanskje ditt dårligste være at hunden flytter bakbena litt. Godtar du at hunden flytter bakbena litt vil den flytte dem mer på sitt dårligste. Så tren alltid mot å få et så høyt dårligste nivå som mulig.
Detaljer kan være både morsomt og frustrerende å trene. På den ene siden ser vi fremganger tydelig, vi får belønne ofte og det krever ganske lite av oss. På den andre siden kan det være nokså frustrerende om man blir stående fast i et moment og ikke får det så bra man vil ha det. Jeg bruker å si at ingenting annet kan få meg så hoppende glad og så rasende frustrert enn hundetrening.
Noen tips jeg har stor nytte av er å trene detaljer i puljer. Jeg trener intensivt på en detalj, tar en lang pause på en uke eller mer og deretter tar jeg opp treningen igjen. Du får en pause, hunden får en pause og du slipper å trene deg fast i feil mønster om det er noe du plages med.
Et annet godt tips er å filme hver eneste økt. Ikke for å legge ut men for å se på selv og kanskje oppdage om du gjør noe dumt du ikke tenkte på mens du trente (eller noe veldig lurt!)

Hvordan finne en balansegang
For å finne en så bra balansegang som mulig tvinger jeg meg selv til å trene både detaljer og helhet i samme økt så ofte som mulig.
I videoen under har jeg lagt ut noen klipp fra jeg trente avstand med Vips forrige helg. Først tar jeg en hel avstand og ser hvordan den ser ut, er det noe som blir riv ruskende galt som når han kommer flere steg frem på ståmomentet så gjør jeg det om. Utenom det retter jeg ikke på noe annet som blir feil.
Deretter skriver jeg ned (eller bak øret) hva som ikke fungerte så jeg får noe igjen for helhetstreningen. Hvis jeg er usikker på hva jeg skal trene på tar jeg alltid et av disse punktene. Har jeg allerede bestemt meg for å trene på en spesiell detalj sparer jeg informasjonen om andre feil til senere.

Her kommer noen filmer fra avstandstreningen til Vips når han var mindre og frem til idag. Noe ville jeg gjort det samme idag og noe ville jeg gjort helt annerledes.