Gjesteblogg: Lena Gunnarsson

 

MG_4811-200x300 MG_4813-200x300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å, dere har så mye å se frem til. Jeg har fått ja fra flere av de flinkeste hundetrenerne jeg kjenner til å skrive gjesteblogger om hva de ser på som det viktigste å trene på når man har en valp.
Først ut er Lena Gunnarsson. Lena har bloggen klickersmart og driver også klickerforlaget sammen med sin gode kollega Elsa.
De har gitt ut boken “Apportering til hverdag og fest” En bra bok som tar for seg de viktigste grunnøvelsene og veien videre for både apporterende hunder og andre hunder.

JAG VILL VARA SOLEN I MIN VALPS UNIVERSUM

Med mina två cockrar Tassla och Totte har jag redan från början planerat för att jag vill tävla dem i lydnad och starta jaktprov. Lydnaden och jakten har ett riktigt viktigt moment gemensamt: Apporteringen.

Det allra första och viktigaste för mig när de var valpar var därför att leka med fokus på att:

  1. Utveckla deras föremålsintresse (lek olika lekar med olika leksaker!)
  2. Bygga högt värde för att lämna saker till mig (kom med allt till mig och lek ihop med mig!)

När jag börjar med lekandet så studerar jag hunden för att se vad som behöver stärkas och vad som jag fått ”gratis”. Utifrån mina hundars olikheter fortsätter jag sedan att jobba med det som är svagast hos hunden. Tassla kom tillbaks i full fart med precis allt jag kastade iväg medan Totte inte ens av misstag kom till mig med en endaste grej… Självklart såg den fortsatta träningen med valparna olika ut då.

Överhuvudtaget tycker jag att leken är ett bra sätt att upptäcka valpens olika egenskaper och förmågor. Till exempel om hunden är väldigt försiktig så kan jag ”tuffa till den” med lek och tvärtom är den väldigt ”på” så kan jag styra upp den med regler kring leken.

Så fort jag har lite koll på valpens förmågor börjar jag ta fram detaljer i apporteringen så som avlämningar, hålla ett fast tag, gripa snabbt och rätt och så vidare.

Högt på min lista av vad som jag tycker är viktigt att ha ögonen på finns även självbehärskning eller stadga. Återigen något som förenar lydnadsträning och jaktträning: I både lydnaden och jakten ska hundarna dessutom kunna växla från stillhet till full fart och vice versa på sekunden. Även här är förstås leken ett suveränt instrument – behärska dig och du får leka!

På min lista över viktiga grundkunskaper finns även min favorithjälp alla kategorier: Omvänt lockande. Det lär jag valpen typ första veckan jag har den. Den är en bra hjälp i arbetet med stadga och självbehärskning i alla möjliga moment.

Till det kommer förstås den ack så viktiga av- och påknappen. Mina hundar måste kunna slappna av i träningsmiljön, inte minst i jakten men också i lydnaden. Denna träning är jag tyvärr sämst på – och jag tycker dessutom att den är tråkig – och jag får därför ständigt påminna mig om att göra den.

Detta är nog det som ligger överst på min lista över vad jag vill lära en valp men det finns så klart även annat som är viktigt.  Om jag bara ska plocka en sak till, som jag så att säga har lärt mig den hårda vägen, så är det att få valpen att tro att jag är solen i hennes universum. Nästan alla valpar är ju väldigt måna om att ha koll på sin förare och hålla koll på henne eller honom och jag förstärker det massor – även om den är superduktig hela tiden. På det viset får jag en väldigt följsam hund utan att behöva göra så värst mycket. För den dagen kommer ju nästan alltid då valpen tycker att omvärlden är väldigt spännande och har den då inte redan förstått att jag är bäst och roligast i världen så behöver jag tävla med omgivningen vilket jag helst slipper.

IMG_4191-490x329