Fra lek til lydighet – momentrutiner

_M7A1600_web-2

Å leke med hunden er ikke bare bra og styrkende for ditt og hundens samarbeid, men med litt gjennomtenk lek kan du legge et bra og nyttig grunnlag for den videre lydighetstreningen. Gjennom fire ulike artikler vil jeg ta for meg hvordan du kan gjøre nettopp dette på en morsom måte.

I denne første delen vil jeg snakke om hvordan du kan bruke leken til å lage momentrutiner. Ting du sier eller gjør før en øvelse for å fortelle hunden hva som kommer, for å legge den i riktig stemning.

Skap en gnist

All trening starter med å få hunden engasjert og klar for å jobbe. Jeg kaller det å skape en gnist hos hunden. Noen ganger vil man starte en stor flamme for de virkelig harde jobbene hvor hunden skal springe ekstra fort eller ta ekstra i, andre ganger vil man bare skape en liten ulming til de jobbene hvor hunden skal være konsentrert og sanset over lengre tid, da ville det være bortkastet energi om hunden hele tiden gikk på tærne og var klar til å eksplodere._M7A2195_web

Dette gjør du enkelt og greit ved å leke med hunden og få opp aktivitetsnivået. Noen ganger er det imidleritig ikke nok bare å leke, vi må skape litt spenning, eller hive på litt tennveske om du vil. Da legger vi inn et forventningsord.

Forventningsord

For å skape den riktige spenningen skal du se for deg at hunden er en strikk du sakte men sikkert skal trekke opp for deretter å slippe når du har maks spenning.

Dette startet jeg med så fort hunden er interessert i leken. Raskt tar jeg den bak ryggen og sier med hvesende stemme, nååå…..nåååå……neeeeei NÅ!

Så fort hunden svarer opp, det vil spisser ørene, stivner litt i bevegelsene eller blir ekstra oppmerksom kommer leken frem igjen på «NÅ!». Jeg lover deg du kommer til å like det.
Noenganger kommer leken raskt frem igjen, andre ganger forsøker jeg å trekke ut tiden. Målet er å skape en slags spenningstopp hos hunden som jeg kan bruke både der jeg vil drøye belønningene før hunden får dem, men også før moment der jeg vil hunden skal være helspenn, klar til å skyte frem som en rakett. Derfor forvandler jeg forventningsordet ganske raskt til en momentrutine.

Momentrutiner før ruta

_M7A1500_web-2Når jeg stiller meg opp for å sende hunden til ruta vil jeg den på min kommando skal se frem mot kjegla, deretter mot ruta for så å sitte klar som en strikk når jeg gir beskjed.

Min momentrutine før jeg sender hunden er nettopp; «Nå….»

For å få hunden til å forbinde momentrutinen med øvelsen starter jeg allerede under innlæring av ruta. Jeg starter alltid med en target bak ruta og når hunden har lyst å løpe ut holder jeg den igjen i halsbåndet og gjentar ordene; nååå….nååååå….så fort hunden spenner seg og vil ut slipper jeg. På denne måten er jeg i tillegg helt sikker på at hunden kommer til å løpe alt den kan hver gang jeg sender ut til ruta og treningen går mye raskere fremover. Får jeg ingen effekt går jeg videre mot ruta mens jeg holder hunden i halsbåndet helt til hunden viser tydelig at den vet akkurat hva den skal og ikke har lyst til noe annet i hele verden. Da stopper jeg, trekker varsomt i halsbåndet, gjentar momentrutinen og slipper når hunden stritter imot. Dette skal være en morsom måte å trene på, så pass på at du ikke bowler hunden mot ruta, trekk heller litt i motsatt retning når du sender.

Det kan være lurt å starte et lite stykke unna ruta for hver repetisjon og heller gå nærmere til hunden ser ruta. Ikke bare legger du verdi i momentrutinen, du lærer også hunden å kikke etter ruta når du trenger det. To fluer i en smekk, hundetrening slik jeg liker det.

Etter hvert som hunden fatter greien og kan springe ut selv på lange avstander er det på tide å legge til at hunden kan sitte i utgangstilling før du sender. Nå har hunden blitt så god på ruta at den løper riktig hver gang. Start med hunden i utgsangstilling men så nært ruta at du vet den kommer til å lykkes. Ta i hundens halsbånd og gjenta momentrutinen. Dersom den reiser seg kommanderer du sitt og forsøker igjen. Når hunden ser frem mot ruten slipper du halsbåndet forsiktig og sender ut. Belønn heftig og begeistret.

_M7A2503_webNår også dette går bra, det vil si at hunden kan sitte og fokusere på ruta etter du har sluppet halsbåndet har vi kommet et godt stykke også i utholdenhetstreningen, det krever konsentrasjon og fokus for å ikke begynne å tenke på andre ting. Klapp deg selv på skulderen.
Deretter er det på tide med en test og se om hunden reagerer på rutinen selv om den tenker på andre ting. Still deg opp foran ruta med hunden på plass og belønn et par ganger for at den holder kontakt med deg, deretter tester du å si momentrutinen. Hvis hunden da ser frem mot ruta, eureka! Så er det bare å sende den ut og belønner.

Siste sjekkpunkt jeg gjør før jeg tar det ut i konkurranse er å ta rutinen inn i en kjede. Gjør en innkalling, dekk under marsj, still deg opp foran ruta og se hva hunden nå velger å gjøre når du hveser nåååå…._M7A2089_web

Deretter er det opp til deg hvor lite eller mye du vil gjøre av rutinen. Du kan velge å si den på vei til ruta, før du stiller deg opp, du kan si den lavt en gang eller du kan gjenta den flere ganger til du har skapt en så stor flamme at du vet det blir brennmerker i bakken når hunden tar av.

Videre trening

Får du ønsket effekt:

Når hunden egentlig er sliten

Når du stiller opp foran en helt ny rute

Når du flytter ruten til et helt nytt sted på banen

Når du venter lenge før du sender

Når du sender med en gang du har stilt opp

Når du bare sier ordet lavt en gang

Fortsett å teste momentrutinen i alle situasjoner, jo flere ganger du gjentar det jo raskere vil hunden plukke opp hva som er viktig. Dersom du ikke får ønsket effekt så gjør du det enklere, du får ikke lov å sende hunden med mindre den viser en riktig fin gnist.
Jeg lover at du kommer til å le, bli glad og ville trene mye mer.
Det ER gøy å trene hund!

_M7A0386_web