Fordeling av verdi

Siden Vips veldig tydelig viste at han har ekstremt stor verdi for å løpe ut og søke i neseprøvene måtte jeg forsøke å fordele litt rundt på denne verdien.
Det er bra at jeg har klart å bygge opp en så stor lyst til å søke og finne riktig pinne, og nå er det på tide å vise ham at man kan få belønning for andre ting også.
Jeg begynte med å stille meg opp foran en haug neseprøver han ikke har sett blitt lagt ut. Så fort han kommer i utgangstilling og ser opp på meg, snur jeg og belønner med lek. Dersom han er riktig sugen på å løpe ut må jeg bruke litt tid på å få ham til å leke, men jeg gir meg ikke før han henger ordentlig i leken og har “glemt” neseprøvene litt.
Deretter legger jeg ut en pinne blant de andre (= et sterkt signal om hva som skal skje) og gjør samme øvelsen. Jeg snur meg rundt for å gjøre det enklere for ham å velge meg istedenfor å løpe til pinnene når jeg sier bra, men etter hvert vil jeg at han skal hoppe opp på meg når jeg sier det uten å måtte snu meg først.

Det viktigste med denne treningen er å ikke bli forutsigbar. Noen ganger får han belønning med en gang han tar kontakt, noen ganger snur jeg meg som jeg skal gjøre under konkurransen før jeg belønner og noen ganger snur jeg meg tilbake igjen og venter på at dommeren skal kommandere før jeg venter på kontakt og belønner.

Jeg har gjort akkurat det samme på apporteringene, ettersom han har så lett for å få for stor verdi fremover. Kaste apporten, vente på kontakt og snu meg mens jeg belønner. I teorien vil jeg det skal være nesten like attraktivt å sitte sammen med meg som å løpe ut til apporten. I teorien vil nok det å løpe ut alltid være sterkest. Men jeg kan i det minste sørge for at han sitter i riktig modus før han får løpe.

Så fort jeg legger til en ny del, som foreksempel at noen legger ut pinnene for meg eller kommanderer blir det en annerledes øvelse så det er viktig å huske på å belønne. Jeg vil ikke at han skal kunne forutse når han får løpe og ikke. Alle situasjoner som gir signal om at han skal få løpe ut skal jeg helst få trent mange ganger på så han får like mange belønninger for å sitte hos meg som å løpe ut.
Etter et par belønninger får han løpe ut og søke, det kommer ikke frem i filmen, men søket hans blir mye roligere når han ikke har fått sitte å samle opp energi mens han venter.

Dersom noen lurer på noe angående treningen eller lignende problem må dere gjerne legge igjen en kommentar.