Burleker

Det fins utrolig mange fordeler ved å trene burleker.
Hunden lærer å tilby atferder og tenke selv, du kan legge verdi i å løpe fra deg, det er lett å ha svart hvite kriterer på å holde posisjon, du kan trene innkalling, innkomst med apport og utgangstillinger i fart uten å ha en ferdig bli sittende. Du kan trene dirrigeringer, innkalling med stå og du har alltid med deg en plass hvor hunden din slapper av og føler seg trygg. Det er enklere å reise med hunden og få den til å være alene hjemme. Burleker is da shit.

Det er i hovedsak to stadier man skal trene på:
1) Få hunden til å ville gå inn i buret
2) Lære hunden å bli i buret med åpen dør

1a)Få hunden inn i buret. Det letteste å begynne med er å ta ut bunnen om du har et metallbur eller dele buret i to og bruke den nederste delen om du har et plastbur.
Sett deg ved siden av bunnen og belønn for enhver interesse hunden viser. Den ser kanskje mot bunnen, snuser på den, tar en labb på osv.
Ikke bare lærer hunden å tenke selv, men du må også ha klart for deg hva du vil belønne for og når du skal forvente at hunden skal gjøre mer.
For å holde konsentrasjonen oppe er det nemlig bedre med 15 korte økter på tre minutter enn en lang på 20 minutter. En fin tommelfinger regel er å bruke opp 10 godbiter og deretter ta en leke eller kosepause.

Et eksempel på hvordan man kan gjøre det ser du her.
I den første delen av filmen prøver jeg å belønne bare bakbeinsbevegelser siden Amy hadde fått for seg at det kun var krafsing med forbeina som gjaldt.

I den andre delen av filmen har vi tatt frem en form med litt kanter for å vise henne at det fortsatt er å tråkke oppi med alle fire beina, ikke krafse som leder til belønning.

Når du har fått hunden til å gå på bunnen med alle fire beina setter du bunnen tilbake i buret og belønner hunden for at den går på inn i buret.

Her kommer en video når jeg trener kaninen til å gå inn i buret. Siden den er litt skeptisk til nye ting bruker jeg først bare bunnen, deretter hele buret og til sist med døren i. Dere kan tydelig se at for hver nye ting jeg legger til bruker den litt tid før den tør å gå inn, kaniner er jo naturlig skeptiske av seg så her gjelder det bare å ha is i magen og vente til den tør litt litt.
I tillegg til å belønne han får å gå inn i buret belønner jeg også en del for at den snur seg innover i buret, nesten som en snurr for at den ikke bare skal sitte rett innenfor åpningen.

1b) Øk verdien for å være i buret. Den eneste kule plassen skal være der inne. Lur hunden ut med en godbit, men så fort hunden går ut tar du bort godbiten og venter til den går inn igjen. DA får den godbiten.
Når du til sist ikke klarer å lure hunden ut av buret skal du trene på at den skal komme ut på signal, men det skal jeg snakke mer om i en annen bloggpost.