Bevoktning av gjenstand

Processed with VSCOcam with c1 preset
Foto: Lise Kirkerud

En av de vanskeligste øvelsene i mondioring, og en av de mest misforståtte er bevoktning av gjenstand.
Hunden skal ligge eller stå på en gjenstand, gjenstanden er ringet inn av to sirkler. I konkurranse skal figuranten forsøke å stjele gjenstanden fra hunden. Dersom figuranten klarer å flytte gjenstanden mister du poeng, tar figuranten gjenstanden og får flyttet den utenfor sirkelen mister du alle poeng.
Når hunden biter må figuranten trekke seg ut igjen.
Som om ikke det var nok er det ytterligere flere regler. Hvis hunden biter før figuranten kommer innenfor sirkelen mister du poeng, hvis hunden ikke slipper før figuranten har kommet seg ut av sirkelen mister du alle poeng.

Hunden skal altså bedømme avstanden selv når den skal bite og ikke, og den skal slippe på eget intiativ uten kommando fra fører. Føreren står gjemt bak et skjul og kan ikke gjøre noenting.

Hvis dere spoler til 7.50 i filmen ser dere Indi gjøre øvelsen på konkurranse

Det sier seg selv at dette er en øvelse som krever at hunden virkelig må tenke.

Noen tror hundene er aggressive og at de kommer til å passe på andre gjenstander.
En sint hund klarer ikke tenke, den bare handler. Den klarer hvertfall ikke tenke på når den skal bite og når den skal slippe.
IMG_3011
Når vi trener inn denne øvelsen er det som en lydighetsøvelse, jeg tenkte jeg skulle vise dere et lite klipp av hvordan det ser ut når vi trener dette.
Kort fortalt lærer vi hundene, hvis du ligger på gjenstanden lenge nok får du leke. Enten med en kong eller med figuranten. Hvis du slipper med en gang figuranten går tilbake får du leke igjen, enten med en kong eller med figuranten.
Litt etter litt lærer hunden seg hva som må til for å tjene belønningen.

Alt dere ser i videoen har jeg lært av Kees Verbunt og Peder Z.
Den andre hunden i videoen er Peders pensjonerte mondiohund Emil som ble tørket støv av for filmens skyld for å vise stegene videre.

De første stegene er det bare om å gjøre å lære hunden å ligge eller stå på en target og hele tiden snu seg mot meg når jeg forflytter meg rundt targeten.
Deretter lærer hunden at om den slipper og legger seg tilbake på gjenstanden når jeg tar med meg leken så får den en ny belønning.

Til og med når vi jobber med figuranter bytter vi på å belønne med at hunden får kampe i buksen til figuranten eller med en leke.