Apporteringer del 2

Ting nummer to å ha på plass når man trener apporteringer: Bevege seg med apporten i munnen og her; komme på plass.

Noen hunder tar et omtak etter de har plukket opp apporten, noen hunder tygger på vei inn men de fleste hunder som tygger gjør det når de sitter i utgangstilling.
Jeg tror problemet med tygging (eller å holde fast i bevegelse og utgangstilling) kan løses på flere måter.
1. Legg mye verdi i at hunden din kan sitte stille i utgangstilling lenge uten at det skjer noe.
Veldig få hunder er trent til å sitte lenge med kontakt uten at vi belønner dem, snakker til dem eller flytter oss. Dette er en smart øvelse å få inn tidlig og vil hjelpe deg gjennom mange kniper, eller spare deg for dem.
• For det første vil du alltid være klar til å starte øvelsen og trenger ikke bruke tid på å flytte deg eller si noe til hunden for å få oppmerksomhet. I konkurranser tar det ofte litt tid mellom hver øvelse og mange mister hundene litt i disse ventepausene.
• Før fellesøvelser er det også en del ventetid, noen skal kanskje kommandere før deg og har du ikke hunden fit for fight når det er din tur trenger du kanskje en dobbelkommando.
• Det ser fint ut om hunden har kontakt og kan holde den lenge uten at du trenger å mase om den og du vil mest sannsynlig få høyere helhetskarakter.
• Du får samtidig en fin avslutning på alle øvelser fordi hunden din setter seg rett opp i utgangstilling og kan holde posisjonen helt til dommeren sier øvelsen er ferdig.
• Og sist men ikke minst, har hunden en stor forventing om å sitte stille lenge i utgangstilling er det lettere å få en bra hold fast på siden av deg.

Nemo begynner å få dreis på opptakene sine, men en ting vi fortsatt jobber med er hold fast og helt stille når du kommer på plass. Dersom jeg ikke tar apporten med en gang ser det ut som han får spasmer i tennene og bare mååå tygge littegrann, dersom det fortsatt ikke skjer noe begynner han å kaste på hodet og kan til og med finne på å legge seg (!) med apporten i munnen.

Ved nærmere ettertanke har han jammen ikke noen bra sitt og bli i utgangstilling heller. Målet er at han skal komme inn på plass og sitte med nistirrende øyne på meg helt til jeg bryter opp eller belønner. Men jeg vil ikke bare ha masse verdi for å sitte i utgangstilling, jeg vil han skal sitte helt helt stille og ikke bevege på hodet en gang.
I morgen er planen å dra ut tidlig før kursdeltakerne på elitesatsingen kommer så jeg kan trene og filme litt for å se om det har noe for seg.
Det har vært en utrolig spennende og bra dag og jeg priser meg lykkelig som får ha alle disse flotte menneskene på kurs!

Her er forøvrig hva Vips kom bærende på forleden dag, kanskje ikke akkurat det jeg tenkte på når jeg intensiverte hold fast treningen hans….