9. Desember

Øvelse; Fokus frem

Når du skal trene på ruta, apporteringer, løpe ut til kjegla eller neseprøven er det om å gjøre å ha noen signaler til hunden som gjør treningen mer effektiv. Dersom du har en hund som er lite motivert eller har vanskelig for å konsentrere seg er dette en helt topp øvelse. I dag skal vi lære hundene å fokusere fremover.
Dersom jeg kan finne små tegn eller rutiner som kan hjelpe hundene mine til å forstå bedre hva de skal gjøre så tar jeg dem gjerne inn i treningen.
La oss si at jeg trener ruta, for hver gang jeg har belønnet i ruta tar jeg hunden med tilbake til utgangspunktet, jeg vil nå så raskt som mulig få hunden til å forstå at den skal ut igjen. Bruker jeg det samme signalet hver eneste gang blir tiden mellom belønning og ny repetisjon mye kortere. I tillegg vil jeg slippe å få masse tull og andre atferder hunden kanskje prøver på.
Jeg kan også bruke det som sikkerhetsmargin for å kjenne om hunden vil nok frem og når det er på tide å sette på signal.
Hold igjen i halsbåndet, dersom hunden har fullt fokus frem mot oppgaven vil den etter noen sekunder kanskje prøve å tyvstarte eller ta noen skritt mot, da vet jeg vi er på riktig vei.
I filmen er det Nemo som er til pers, han har aldri trent på dette før, han har kun trent kontakt rundt ting han vil ha. Veldig dum ide.
Nåvel, jeg begynner så nærme og står en så kort stund at jeg vet han får det til, jeg vil han skal se mot skålen før jeg slipper. Det vil si at de første gangene sier jeg vær så god med en gang godbiten lander i skålen.
Deretter øker jeg avstanden, hvis han bare ser på meg så går jeg litt og litt nærmere til hodet hans går frem og han får vær så god.
Når du har litt avstand til skålen bytter du den ut med en leke og deretter en musematte.
Så fort hunden begynner å forstå reglene kan du bruke rutinen før du sender til kjegla, deretter ruta og så, simsalabim, du har nå et supernyttig verktøy du kan bruke i treningen.