Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 3 egenskaper – Hundetrener Siv Svendsen

3 egenskaper

Veldig mange spør meg om valg av rase, hvilken som passer best til luydighet og hvilke raser man både kan bruke som konkurransehund og ha en trivelig hverdag med.


Reina er en spansk vannhund med en flink eier, de har fokusert masse på lek og engasjement helt siden hun var valp (det er hun forsåvidt enda) og hun er den kuleste vannhunden jeg har møtt!

Jeg syns det er veldig vanskelig å si noe om hvilke raser man bør velge, men jeg har noen ting jeg syns er viktig og som avgjør om det er en bra hund eller ikke.
1. Hunden må ha en stor gjenstandsinteresse, den må like å leke og gjerne over lengre tid.
2. Den må ha en oppmerksomhet som varer lengre enn 3 minutter
4. Den må kunne lange ut og springe alt den kan

Har hunden disse 3 egenskapene kan du forme frem det meste.
1. Gjenstandsinteressen. Som jeg alltid sier, har du en hund som vil leke med deg så har du utrolig mye å bygge videre på.
For det første skaper det et bra samarbeid mellom deg og hunden. Alle hunder liker å leke med andre hunder, jo mer vi leker med hunden desto mer vil hunden være sammen med oss. Lek er viktig! Det er morsomt, både du og hunden kan slippe dere løs, det slipper opp masse steam og det gjør hunden klar for å springe enda fortere og yte enda mer.
For det andre kan du gjennom leken skape et bra grunnlag for apporteringsøvelsene. Lærer du hunden å komme tilbake med leker vil den løpe fortere hjem med apporten sette seg på plass. Jeg har også sett en del hunder som tygger på apporten fordi de egentlig ikke vil gi den fra seg så legg et bra grunnlag allerede i leken.
Jeg har finpusset litt på artikkelen om å levere tilbake leker, den ligger ute her.
Du kan trene inn raske opptak. Hvis hunden bruker litt tid på å tråkke og tygge på leken før den tar den opp vil du måtte jobbe ekstra for å få opptak på apporten som ikke ligner.
Du kan trene inn at hunden ikke skal tygge. Når du kamper med hunden passer du på å hele tiden trekke litt imot bort fra hunden, dersom den tygger klarer du jo å trekke leken bort og den vil raskt lære seg at det bare er å bite tenna sammen og holde fast.

Lek er også helt perfekt for å trene inn fart, mat vil nok også motivere for fart til en viss grad. Men ingenting slår en hund som springer i full fart for å ta leken, det er noen helt andre instinkter som slår inn da enn på vei mot en matskål.

Gjennom leken kan du også trene opp hundens fokus og utholdenhet. Når jeg har kurs, enten det er valpekurs eller elitesatsinger ser jeg en klar sammenheng mellom lek og fokus. Dersom hunden din klarer å fokusere på leken og engasjere seg fullt ut er den klar for å trene. Klarer den ikke å konsentere seg om leken mer enn korte øyeblikk men heller kikker på de andre hundene kommer den ikke til å holde fokus i treningen.
Det kan derfor være lurt å starte treningen med lek hver gang du kommer til et nytt sted eller det kommer noen nye forstyrrelser.
Keep on going belt til hunden gir deg 100% engasjement.


Kenzie (også kalt grevlingen) en wheaten terrier med trykk. Også hun har en eier som har fokusert mye på lek helt fra valpestadiet og som nå gir resultater.