20. Desember Selvkontroll, en livsstil

Selvkontroll er ikke bare noe du bør være innom i valpetreningen, selvkontroll er noe flere av mine øvelser bygger videre på. For å få så bra fellesøvelser som mulig, en hund som ikke tyvstarter men likevel sitter som et tent lys og bare venter på ditt frisignal til å hente apporten eller løpe i ruta.
Selvkontroll treningen er bokstavelig talt. Jeg kan godt få hunden til å gjøre som jeg vil, men jeg vil at den skal VILLE gjøre som jeg vil. Det vil si, jeg skal ikke fysisk hindre hunden fra å  ta for seg av livet, jeg skal styre konsekvensene så hunden SELV velger å vente på lov.

Den første øvelsen som starter dette er omvendt lokking, omvendt lokking er grunnsteinen eller selve kjernen i selvkontroll treningen. Her kan vi lett få mange repetisjoner på rad og med en forstyrrelse og belønning vi har kontroll på.

Men, omvendt lokking er mer enn en øvelse, det er en livsstil. Jeg vil at hunden, uansett hva som frister, lett skal falle tilbake i tankegangen; Hvis jeg lar være så får jeg.
Derfor forsøker jeg å hver eneste dag få inn en økt med litt selvbeherskelse der det naturlig faller seg inn.

Som når jeg sitter og klipper opp kyllinghalser, den aller aller beste belønningen Jim kan få.
Forsøker han å stjele holder jeg bare en hånd over, lar han være så får han.