2. Egenskap

Så, over til det andre punktet på listen:

Den må ha en oppmerksomhet som varer lengre enn 30 sekunder.

Det er utrolig frustrerende å skulle lære inn øvelser på en hund som ikke følger med. Ikke nok med at flere av øvelsene er vanskelige nok i seg selv å lære inn, hunden skal kunne skille mellom signaler, reagere lynraskt på dine kommandoer og holde posisjonen helt til den får beskjed om noe annet.
Hvor mange har trent stå under marsj, gått bak hunden, hunden får øye på noe utenfor banen et øyeblikk og i neste sekund ser den at du kommer opp bak og snur seg for å møte deg.
Det er bare et spørsmål om fokus.
Prio ett er å få hunden til å kun fokusere på deg, både i aktitivet og passitivitetsøvelser.
Fokus i aktivitet trener du opp først og fremst gjennom leken, å få hunden til å engasjere seg fullt i å ha drakamp med deg i nye miljø. Det kan være et bra nok mål for de første øktene.
Du kan også bygge ut fokusøvelsen i lek gjennom å få noen til å holde igjen hunden mens du løper ifra, stopper og roper før hunden får springe inn til deg og leke videre. Se på hunden om den klarer å holde fokus på deg mens du løper ifra, eller om den ser bort på de andre hundene med en gang du går ifra den. Er det vanskelig korter du ned avstanden du løper, du skal kun løpe så langt at hunden har hundre prosent fokus på deg hele tiden. Med noen hunder holder det med to skritt i starten, på andre kan du løpe gjennom folkemengder.

Skal du videreutvikle øvelsen går du ifra hunden istedenfor å løpe, og deretter gjør du det samme mens hunden sitter igjen alene, uten at noen holder.
For hver ting du legger til øker kravet til hundens fokus, men har du trent riktig med bra belønninger og riktig vanskelighetsgrad bruker dette å være enkelt.

Fokus i passitivitet trener du som i denne videoen, forsøk å være passiv selv så hunden ikke får så mye hjelp.
Er det vanskelig hjelper du den i starten med å bruke omvendt lokking til den roer seg ned.

Steg to er å lære hunden å ta opp igjen fokus selv om den blir forstyrret av noe annet.
Mottoet skal hele tiden være; Fortsett å jobbe!