19. Desember

Øvelse; Lyd forstyrrelser

Alle som har planer om å konkurrere på høyt nivå eller konkurrere innendørs under vinterhalvåret, eller bare vil trene opp konsentrasjonen til hunden. Her kommer et hett tips.

Kry er jo ekstremt følsomt for agility, det vil si at dersom noen går agility ved siden av der vi trener eller konkurrerer på blir hun helt gærn. Hun skrur seg voldsomt opp, spesielt av lyder som Vippa og hunder som løper i tunellen. Samtidig som noen roper, hunder bjeffer og andre klapper blir det vanskelig for henne å holde konsentrasjonen.

Det er ikke så lett å få til å kunne trene i nærheten der noen går agility, og kanskje spesielt ikke om man må si; kan dere vente litt med å løpe gjennom tunellen nå? Eller; kan dere ikke dempe lydnivået litt til vi har trent en stund og hun har blitt varm i trøya.

Heldigvis slipper jeg å få et raring stempel på meg på grunn av det, for jeg har nemlig funnet verdens kuleste treningsverktøy; en cd med agilitylyder!

For det første kan jeg legge den inn på Ipaden eller Iphonen, koble til denne lille hendige saken og skru opp lyden så mye som jeg trenger det hvor jeg enn måtte trenge det. Dette åpner jo uante muligheter og nå skal jeg virkelig trene masse med lyd. En del med agilitylyder og en del med musikk etterpå.

Jeg tror du får kjøpt høyttaleren hos noen narvesen butikker, hvis ikke ligger det link til både den og cden når du trykker på bildet.

Dagens video er altså fra når Vips trente til cden for første gang igår.
Det første jeg gjør er å late som ingenting mens jeg trener. Det vil si at jeg ikke belønner på noe spesielt punkt når det kommer en høy lyd eller et spesielt dunk. Helst vil jeg bare at det skal være bakgrunnsstøy.
Når det er sagt har jeg likevel et system for hvordan jeg trener når cden er på. Vips kan være litt forsiktig av seg så det første jeg gjør er å dra ham opp for å se hvordan han takler det når han har et høyt aktivitetsnivå. Jeg trener innkallinger, leker mye holder ham opptatt så han ikke rekker å begynne å tenke så mye over hva lydene er.
Dersom dette går bra skrur jeg ned aktivitetsnivået litt og ser om han fortsatt syns det er ok å være der når han ikke er så intens. Det vil si at jeg trener bli øvelser, meg på avstand og ting der han må tenke mye mer, ikke bare gjøre. Hvis det går bra går jeg tilbake til et høyere aktitivetsnivå og avslutter økten med noen løpe om kapp øvelser til leke.
Neste gang skrur jeg kanskje opp lyden enda mer, økten etter der igjen skrur jeg lyden ned igjen. Jeg prøver å gjøre det like tilfeldig som det er i det virkelige liv, altså at det ikke er noe mønster i verken belønningene eller forstyrrelsene.

Jeg har ikke tatt med hele økten, den var alt for lang, men her er en liten smakebit.