1. øvelse: Selvkontroll

Så gøy med så mange gode forslag. Jeg er helt enig i det dere skriver, det fins flere ting å ta tak i.  Både de som er helt åpenbare som å faktisk komme tilbake med apporten og sette seg i utgangstilling, ikke tyvstarte og holde apporten helt stille.
Men også gode poeng som selvkontroll, riktig aktivitetsnivå, og viljen til å jobbe sammen.

Denne hunden er rolig som dagen er lang når det trengs men kan iløpet av et par sekunder skru seg opp til uante høyder. Da hopper han opp og stjeler leken så fort han ser den, glefser i seg godbiten slik at du er heldig om fingrene er like hele når hånden kommer ut (nåja, kanskje ikke så ille, men det gjør definitivt vondt).

I vår første økt sammen startet jeg arbeidet på flere av disse tingene, men blant de viktigste kommer selvkontroll biten. Hvis jeg får ham til å beherske seg selv rundt leker og godbiter kommer aktivitetsnivået til å synke og hjernen til å kobles på igjen. Det er derfor jeg aldri trener selvkontroll eller har med noen regler når jeg trener og leker med litt forsiktige eller uengasjerte hunder. Jo mindre regler jo mer trykk. Når det er behov for det kan jeg gå inn og vise at “nei, du får faktisk ikke bare forsyne deg når du vil, det er noen regler her”.

Når jeg trener på selvkontroll tenker jeg alltid at for at hunden virkelig skal ville gjøre rett så må det lønne seg å gjøre rett. Jeg vil at den skal velge å ikke ta leken, ikke fordi jeg sier det, men fordi da får den lov å fortsette treningen.

Den førse lille øvelsen er altså selvbeherskelse rundt en leke jeg holder fremme. Siden han tenker helt feil når belønningen er fremme ville det enkleste være å bare ha den gjemt, og i noen øvelser er det kanskje en god ide for å ikke gape over for mye på en gang. Men i de fleste tilfellene vil jeg ta tyren ved hornene og trene med leken fremme og belønne når hunden kommer i jobbemodus.
Jeg starter hver økt med å gå frem med leken i hånden, hvis han forsøker å ta den sier jeg ikke så mye men bare holder hånden foran leken og hindrer ham i å få den. Når han slutter å prøve starter vi treningsøkten og han får den dyrebare leken. Etter vår lille treningstund går jeg av banen med leken i hånden men fortsetter å rolig stoppe ham fra å ta den. Helt i slutten av filmen ser dere akkurat det jeg vil ha. Han kan slippe leken helt og gå normalt ut av økten sammen med meg.

Det viktige med denne treningen er å gjøre samme sak hver eneste gang vi leker, det hunden gjør ofte blir den god på.
Legg gjerne inn noen flere øvelser for selvkontroll, som foreksempel i denne filmen.
(Hm….enda en jaktlabbe…kanskje noen prøver å si meg noe…)