Valpetrening, bli i buret

Hjem til sol og sommer

Andre steg i burlekene er å få valpen til å bli i buret med åpen dør. Dette er praktisk for mange ting, for det første fordi buret får enda mer verdi (=det er inne i buret alle belønningene kommer) men også fordi

Valpen lærer å holde posisjon, nyttig til fellesøvelser og når du skal trene innkalling fra buret
Valpen lærer selvkontroll, det hjelper ikke å følge første innskytelse; Springe ut av buret eller ta for deg av det du vil ha, hvis du holder deg i skinnet kommer belønningene til deg
Du bli flink til å reagere raskt, på den måten får du øvet opp både din evne til å bryte hunden når det blir feil (vi lukker døren) og å belønne når den velger rett (å bli i buret)

De første gangene har jeg alltid en hånd klar på burdøren så jeg raskt kan lukke, døren kommer bare såvidt på gløtt. Forsøker valpen å bevege seg mot utgangen stenges den. Så fort valpen VELGER å bli i buret bare et halvt sekund får den belønning.
Det vil si at det gjelds ikke om valpe snuser i buret når du åpner og derfor blir der inne, jeg vil se at den selv klarer å kontrollere seg selv, om enn bare for et øyeblikk.

Fortsett å øke åpningen på burdøren, deretter hvor lenge døren kan være åpen av gangen og til sist slipper du døren og ser om den fortsatt velger å være der inne.

Ting som kan være lurt; Vente til hunden sitter i buret før du åpner. Da blir det tydeligere for deg når den velger å gå ut eller ikke. Jeg gjorde ikke det i filmen, men jeg angrer og skal gjøre det neste gang.
Ha bånd på hunden slik at om den skulle få til å springe ut kan du lett få tak i den igjen. Det gjorde jeg heller ikke, men kommer til å gjøre det neste gang så jeg slipper å grabbe tak i henne. Heldigvis bryr hun seg ikke så mye om det og vi kan fortsette som før.

Når du vil valpen skal komme ut sier du din frikommando og belønner når den går ut. Hvis valpen har veldig mye verdi for å være i buret kan det være lurt å gå et skritt unna, se på valpen når den nesten skal til å reise seg og deretter si kommandoen rett før. Da er du sikker på at den kommer til å lykkes.
Den lille dvergen har ikke noe forhold til meg enda, derfor venter jeg til jeg får ta henne i halsbåndet før hun får belønningen så hun ikke bare skal springe forbi meg.
Hvis ikke du har trent på dette kan du bare være raskt ute med belønningen så valpen løper rett fra fri og i en leke.

Kurshelgen i Drammen er over, og det er på tide å reise hjem igjen. Dette har vært en utrolig morsom helg, både som instruktør og som hundetrener.
Neste helg skal vi igjen ut å reise, denne gangen er vi tatt ut på samling med elitetroppen! Vi skal til Sandefjord for tre dager med trening med Jonte som instruktør og masse kunnskapsrike deltakere. Det blir kanon det, de har heldigvis ikke gitt oss opp helt enda og denne uken står derfor Kry i fokus. Jeg håper håper hun holder på det gode humøret i treningen som hun har vist i det siste.