Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Valpebiting – Hundetrener Siv Svendsen

Valpebiting

Jeg har hatt flere personer som kurs som har vært ordentlig bekymret for valpen ukontrollert biting. Noen fordi de ikke har hatt hund før og noen fordi forrige valp ikke oppførte seg så ille som denne.
Jeg har møtt valper som nesten ikke har bitt noen ting når de var små og jeg har møtt valper som mer enn gjerne setter tenna i deg så fort de får sjansen.

Så la oss først se litt på hvorfor valper biter.
Fordi det klør i tennene
De mister melketennene når de er rundt fire mnd og dette gjør at det klør i tennene. Akkurat som små barn gnager på ting når de får tenner biter valper på klær, møbler, hundesenger, barneleker og deg.

Fordi det er slik de opplever verden
Valper bruker munnen til å utforske ting, akkurat som små barn. De gnager på stolben, smaker på plastbokser og andre hunder. De biter i ledninger og andre ting de absolutt ikke skal spise på og blir kjent med omgivelsene.

Fordi det er morsomt å bite
Når du kommer hjem fra jobb og valpen blir overlykkelig for å se deg, så hopper den, biter deg i hendene og armene. Du koser og snakker med valpen, alle liker å føle seg ventet på når de kommer hjem. Valpen har det kjempemorsomt, den får endelig se deg igjen, den får bite i deg og du leker med den og viser at du syns det er like morsomt.
Dine flagrende bukseben over stuegulvet utvikler seg fort til et spennende bytte som må fanges og kampes med. Prøver du å riste valpen av eller fortsette å gå er du med på leken og jegeren din blir enda ivrigere.
Barn er både gode å tygge på og lager morsomme lyder og bevegelser. Jo mindre barna er, jo mer ivrig og hardhendt blir valpen. Den har det fortsatt kjempemorsomt og tror fortsatt dere er med på leken.

Fordi de kjeder seg
Du sitter i sofaen og koser med valpen. Det er snart tid for å gå på tur sammen men du vil sitte litt til. Dere har det fint og hyggelig sammen, men plutselig blir valpen din forvandlet til en glefsende armadillo og du forsøker febrilsk å holde de skarpe tennene unna.
Eller når lufteturen nærmer seg slutten og valpen fortsatt har en del energi igjen. Da kan det fort bli skikkelig morsomt å bite i båndet, vottene eller skjerfet ditt. Den får utløp for energien og myke, flagrende ting er jo toppen av fine leker.

Hva skal du gjøre
Valper biter altså
Fordi det klør i tennene (akkurat som små barn)
Fordi det er slik de opplever verden (de smaker og gnager på alt, inkludert ting de helst ikke skulle satt tennene i)
Fordi det er morsomt å bite (vi flakser med armer og bukseben når de henger seg fast og gjør det til en enda morsommere dralek)
Fordi de kjeder seg (og derfor blir biting og leking et morsommere alternativ)
Her kommer noen ting jeg vet vil fungere.

Hyl og snu deg bort.
Når valper leker sammen og en får vondt, hyler den og leken stopper opp. Etter hvert som hunden omgåes andre snille hunder lærer den hvor hardt den kan bite og når det er for mye. Passelig biting = leken fortsetter, for hardt = leken slutter.
Hunder er jo særdeles enkle, de gjør det som lønner seg. Undersøk gjerne om det er noen i nærheten eller bli med på et kurs for å finne noen din valp kan leke med. Riktig omgang med snille, trygge hunder gjør at hardhendt biting går fortere over.

Vi kan bruke akkurat det samme når vi omgåes valpen.
Dersom du sitter og koser med valpen eller leker med den og den biter hardt, hyl som en liten valp og trekk til deg hånden. På noen hunder må man i tillegg snu seg og gå et par skritt unna, mens på andre holder det å bare å bli sittende passiv en liten stund.
Gå tilbake til valpen etter noen sekunder og fortsett med det dere gjorde.
Etter hvert som hunden forstår reglene kan du bli mer og mer fintfølende. Til sist holder det at valpen kommer inntil deg med tennene før du hyler.

Her ser dere en video når jeg trener Pelle. Pelle var en blandingshund på rundt et år som var inne til trening hos meg. En av øvelsene vi gjorde var å leke sammen for å lære ham å slippe leken og få den tilbake og å være forsiktig med hva han satte tennene i. Hver eneste gang han var inntil hånden min med noen tenner så hylte jeg og snudde meg bort. Dette fungerte veldig bra, dere kan se på videoen at halen går ned, han slipper leken og syns tydelig det ikke er noe morsomt lengre.

 

 

På de fleste valper fungerer det fint å bare hyle og belønne med kos og lek når de oppfører seg fint. På noen valper derimot, er det akkurat som vår hyling bare gjør det enda mer spennende å bite.
I disse situasjonene kan du gjøre som jeg bruker å gjøre når jeg vil lære valpen til å ikke bite på noe/noen. Feks på besøkende, på barn eller i båndet på tur.

Finn ut hva du vil den SKAL gjøre.
Pass på at det lønner seg å gjøre det du vil.
Sørg for at den ikke får bitt.

Når barna kommer ned trappen på morgenen har du valpens frokost klar, klikk og belønn alle fire ben på bakken, fokus på deg, se på barna uten å bite eller alt annet som er det motsatte av å bite.
Samtidig som valpen får belønning for å oppføre seg fint har du den i bånd så den ikke får gleden av å bite i noe. Å bite i et barn innebærer nesten alltid at de spreller, roper og løper. Tenk så moro for den lille valpen, en kjempestor leke! Så lenge den er i bånd får den imidlertidig ikke muligheten til å øve seg i dette, og det hundene gjør ofte blir de flinke til.

Du kan bruke samme teknikk når du får besøk. Ha valpen i bånd for kontroll og belønn alle bra valg valpen tar. I starten må du nok belønne en gang i sekundet, etter hvert kan du trappe ned belønningene til å belønne at hunden kan sitte og bli rolig noen sekunder. Stå stille og se på at besøket kler av seg eller sitte fint og bli klappet på.
I tillegg til at valpen blir flinkere til å hilse uten å bite, trener du inn et roligere aktivitetsnivå og en annen forventning enn å kaste seg over gjestene når det ringer på døren. Valpen forventer seg godbiter, har mer fokus på deg og vil fortsette å gjøre de tingene den får belønning for. Som å sitte, stå stille, se på deg, bli klappet med munnen lukket eller ligge i hundesengen.

Gjør det samme når du sitter i sofaen eller går på tur. Før valpen begynner å bite belønner du den for å gjøre noe helt annet. Foreksempel gå ved siden av deg, eller sitte med munnen lukket.
Akkurat dette punktet har jeg brukt mye på kaninen vår. Når vi stikker inn hånden i buret så biter den. Siden jeg vet dette tok jeg på meg en tykk hanske på den ene hånden og klikker og godbit i den andre. Så fort jeg åpnet døren og stakk inn hånden med hansken (før kaninen rakk å bite meg) så klikket jeg og belønte. Etter et par repetisjoner kunne jeg holde hånden der inne lenge, flytte den rundt etter kaninen og krafse i høyet før jeg belønnet. Helt uten et eneste tannmerke!

Gi valpen noe den får lov å tygge på
Når det klør i valpetennene og du sitter med tærne godt under deg i sofaen så kan det være greit med noen tyggeting som stiller det verste behovet.
Kong, svart eller rød er et skikkelig god investering for alle valpe eiere. Den røde tåler de fleste mens den sorte tåler nesten alt. Fyll gjerne kongen med litt forkuler og bland det med litt leverpostei eller smøreost. Valpen får brukt energi på å forsøke å få ut maten, den kan bite så mye den vil uten at det gjør noe og det vil holde den opptatt lenge av gangen så du kan se på tv i fred. Dette er også et supert hjelpemiddel når du skal lære valpen å være alene hjemme.

Kjøp bein fra slakteren gjerne med litt kjøttrester på. Tennene får mindre plakk, tannkjøttet blir sunt og valpen har noe lovlig å gnage på. Rå bein er mye sunnere, bedre og rimeligere enn tyggebein og grisehaler man får kjøpt på dyrebutikken eller rema1000.
Ubrukte bein kan du oppbevare i fryseren til du trenger dem. Kalde bein vil også være med på å lindre den verste kløen når tannskiftingen er i full gang.

Oppsummering
Det viktigste å huske på når det gjelder valpebiting er at det er helt normalt. Alle valper biter, noen mer enn andre. De viktigste treningsverktøyene du har er å finne ut hva du vil valpen SKAL gjøre og belønne det. Belønningen kan være kos, lek eller godbiter.
Pass på at valpen ikke får øvd seg på ting du ikke vil den skal gjøre. Ha kontroll på valpen gjennom å ha den i bånd eller bestem deg på forhånd at du vil gå ut av rommet eller bak en grind om den biter deg.
Hver dag er en trening og hver gang du er sammen med valpen har du en ny mulighet til å påvirke hvordan den skal bli når den blir stor. Det er jo helt fantastisk bra!
På med treningshanskene og sett igang!