Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Ta vare på hunden din – Hundetrener Siv Svendsen

Ta vare på hunden din

På lørdag hadde vi som sagt Maria Martinsson Haugnes på besøk for å snakke om hund og muskler.

Både jeg og Elin går jo jevnlig til henne med alle hundene våre for å sjekke gjennom dem at alt er greit og få tilbakemelding på hvordan de er musklet og hvilke øvelser vi bør gjøre mer av eller variere, men vi trenger stadig å lære mer om ikke minst bli minnet på viktigheten av å ta godt vare på hundens kropp.

Maria begynte forelesningen med å viske ut forskjellen mellom hund og menneske. Hun mente at det meste av tankegangen vi brukte på oss selv kunne vi overføre til hundene.

Jeg syns det var så bra og viktig det hun snakket om at jeg tenkte å lage et lite referat her så enda flere kan få øynene opp for hvor viktig det er å ta godt (og riktig) vare på hundene.

Alle vi som trener og konkurrerer aktivt med hundene våre kan se på hundene som topp idrettsutøvere. Vi forventer at de skal være oppmerksomme på oss, kunne springe i full fart fra stillesittende og gå fra full fart til å stå helt stille. De skal holde konsentrasjonen oppe gjennom et helt program og de skal synes det er gøy.

Dersom man ikke er flink til å tenke over hvordan man best kan ta vare på hundens kropp og muskler er det derimot ikke alltid like gøy (eller lett) for hundene å yte maks.

Tenk på deg selv om du skal løpe en 60 meter. Dersom du starter økten med å gå ut av bilen, løpe 60 metern og deretter sette deg rett inn i bilen igjen er det ganske sikkert at du ikke klarer å løpe det forteste du kan.

Det samme gjelder selvsagt for hundene. For å kunne løpe fort og være konsentrert trenger man å varme opp musklene og få opp pulsen. Gjennom å få opp pulsen går signalene mellom hjernen og musklene raskere og du blir mer oppmerksom og kan reagere kvikkere enn med lav puls.

Jeg tror det var ganske mange som fikk seg noen aha opplevelser (og kanskje litt dårlig samvittighet) under ettermiddagen. Hvor mange ganger tar man ikke hunden rett ut av buret og forventer at de skal være på med en gang? Jeg har kanskje vært midt på treet flink når det gjelder å gå hunden opp og ned, men etter lørdagen har jeg definitivt blitt enda mer obs på dette.

Kry kan lett bli kalt ut av buret og gå rett i arbeid (selv om det ikke er bra for henne) mens både Vips og Nemo trenger å bli litt varme før de henger godt i leken og har konsentrasjonen på topp. Om det eneste jeg trenger å gjøre er å passe på så de får en liten stund med oppvarming kommer jeg til å slippe unna mange av konfliktene vi har når det gjelder å kaste seg inn i leken med liv og lyst i starten av treningen, som jeg jo ønsker at de skal.

Jeg vil også tro det kjennes bedre ut for hunden om den blir vant til at hver gang jeg presenterer leken eller vil starte treningen så er den oppvarmet og klar for å ta i.

Å gå hunden ned er også med på å gjøre den klar for neste økt. Du kan jo selv tenke deg hvordan det ville kjennes å dra ut på joggetur og deretter sette seg rett ned foran dataen til du blir kald og deretter reise deg opp og jogge videre. Musklene rekker ikke kvitte seg med melkesyre og du vil være stiv og ha lettere for å få skader når du skal løpe igjen.

Veldig mange hunder blir satt rett i buret eller lagt ned på siden uten å ha fått muligheten til å gå seg ned og kvitte seg med melkesyre, da vil de i tillegg ligge og bygge på negativt stress fordi musklene er i høyspent hele tiden.

Mine treningsøkter, fra nå av (med alle hundene) starter derfor alltid med at de får rusle litt rundt løse, deretter får de gå litt fot på begge sider og så leker vi sammen.

Etter treningen går jeg litt hverdagsfot rundt på banen og gjerne en liten tur hvor de får rusle løse og så forsøker jeg å massere dem litt på kveldene eller på slutten av økten. Både for å hjelpe musklene med å bli kvitt avfalsstoffer men også for å bli kjent med hundene, kjenne etter varme områder, hevelser eller muskelknuter.

Dersom noen tar meg på fersken i å ikke følge opp dette skal dere få lov å dra meg i øret og gi meg en lekse!

Mer om Maria kan dere lese her.