Starten på hoppstå

Fordelen med å ha tre hunder er at jeg hele tiden må tenke igjennom hvorfor jeg gjør ting og hvordan jeg kan gjøre dem enda mer effektive.
Tiden er kommet for å få inn en bra stå på Flint. For det første fordi jeg trenger den til stå under marsj og for det andre fordi jeg syns det er viktig å få ferdig innkalling med stå tidlig.
Innkalling med dekk er mye enklere, kanskje fordi dekk er et tydeligere kriterie for hundene eller oss. Har du fått innkalling med stå er det hvertfall mye enklere å få dekken inn også.

Det første jeg vil lære mine hunder er hvordan de skal stoppe.
Jeg vil de skal trampe forbena i bakken og tenke at de skal stoppe med dem på likt.
Jeg vil de skal stoppe med vekten bakover, det er mye lettere å stoppe fort om du helst vil løpe bak etter du har stoppet enn om du har veldig lyst å fortsette frem.
Jeg vil de skal fryse i ståen og bli der til jeg gir en ny kommando.

Målet viser Vips i slutten av denne filmen

Hoppstå, altså at hunden gjør et lite hopp før den tramper ned med begge forbena er en fin vei å gå, MEN, og det er et stort men. Jeg vil ikke ha hoppet der mens hunden er i bevegelse.

Hoppstå er altå ikke målet men veien.

Først vil jeg lære hunden å hoppe. Jeg passer på å klikke når den lander (eller prøver hvertfall). I starten holder jeg hånden ut med en godbit i, etter hvert blir hånden ut signalet for stå fra sitt i avstanden feks hvor jeg vil ha en kraftig bevegelse opp i stå (ideelt sett et lite hopp)
Deretter minner jeg hunden på hva omvendt lokking er, altså uansett hvor fort jeg tar ned godbithånden skal den bare bli stående.
Så fort hunden skjønner galloppen legger jeg bort klikkeren og bruker heller omvendt lokking når den lander. Tar den noen steg tar jeg bort hånden og prøver igjen, blir den stående får den belønningen.
I slutten av filmen begynner hun å forstå at det er hopp + bli stående når jeg tar frem godbiten.
Siden jeg vil få inn selvkontroll i ståen i mange situasjoner holder jeg frem en leke og  venter ti hunden viser at den kan bli stående et lite øyeblikk før jeg frir ut og leker.

spørsmål? andre måter? Bring it on!