Start opp uten rot ved fot

 

Dagens innlegg kom til meg en dag jeg satt og funderte over fri ved fot rotet vårt, som nå er på god vei til å bli bedre.

En sak som jeg merket meg var at ganske tidlig i treningen ble det ingen positiv opplevelse å starte opp fri ved fot. Flint var litt uengasjert, jeg begynte ikke å gå fort nok (les; hadde ikke trent nok på å holde posisjon i utgangstilling) og når jeg i tillegg skulle holde på kriterier for hvordan inngangen skulle se ut før vi startet ble det ingen positiv utvikling.
På kurset sist uke sa Maria noe smart; ikke gjør en inngang om du ikke trener på den. Det vil si at så lenge ikke inngangen er i hovedfokus er det ingen ide å gjøre den med unge hunder. Det eneste du risikerer er å trene inn og slippe gjennom masse skrap.

Så inspirert av dette, og lynet til Vips (det er en annen historie) satte jeg meg ned og skrev opp så mange ulike måter å starte fri ved fot på som mulig.

Her kommer et par av dem:

Gjennom; Lær hunden å gå gjennom beina dine og komme opp på venstre side, flaks for dere som trener freestyle, fint for dere som skal lære det inn. Det er morsomt!
Lader du gjennom kommandoen med masse leker kommer du til å få fint driv om du trenger det.

Kaste seg inn i fot: Passer bra om du har trent på å ta i halsbåndet i leken, en fin måte å sjekke om hunden kan posisjonen godt nok eller springer forbi deg.

Museinnkalling til fot: En liten kjede i seg selv! Jeg setter bare hunden et par skritt foran meg, kaller den inn i fot og starter å gå. Etter hvert som du øker avstanden blir den til en elefantinnkalling.

Rute fot: akkurat som avslutningen på ruten, jo mer trøkk du trenger i hunden jo lengre og mer spennende går du unna. Vent med å fri den ut til du nesten får tyvstart så får du masse energi i foten. Jeg burde egentlig ikke trene denne nå, for jeg får litt for mye energi og deretter hopping i starten av foten.

Klar, ferdig, fot: Passer også fint for hunder som trenger litt ekstra driv. Få noen til å holde hunden igjen mens du går unna og kaller den inn til fot.

Velge selv fot: Passer bra for de hundene som mangler engasjement men er også fin for de som trenger en rolig start så du ikke får hopping og tripping.

Frihet uten ansvar: En roliger måte å starte opp foten på uten at hunden kommer i utgangstilling. Sett hunden foran deg, gå inntil og start foten.

Enjoy!