Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Prosjekt apportering: Bytteleken – Hundetrener Siv Svendsen

Prosjekt apportering: Bytteleken


Foto: Marthe Groven

Etter en snartur til trivelige Eide og Fræna hundeklubb for å holde kurs med Elin og en liten uke på Mallorca på ferie (uten hunder!) er jeg tilbake igjen og klar for å oppdatere bloggen med masse spennende filmer fremover.

Først ut er fortsettelsen på apporttreningen med den mildt sagt ivrige jaktlabben. Vår første treningsøkt sammen varte i over en time uten stopp! Jeg ville teste om han endret seg underveis i økten og hva som eventuelt kom frem når det meste av kruttet var brukt opp. De neste dagene kommer jeg derfor til å poste alle de små øvelsene vi gikk igjennom, øvelser som alle vil være med på å gi mer verdi til apportering SAMMEN med meg.

Jeg kan jo si med en gang at makan til utholdenhet kan mine hunder bare se langt etter. Selv langt inne i slutten av økten skulle det utrolig lite til før han tok helt av og var like på hugget, det er hunden sin det!

Min første tanke, bortsett fra litt selvkontroll rundt belønningene som jeg allerede har skrevet om her, var å øke verdien for å komme tilbake med ting. Enkelt nok, men jeg måtte gjøre det på en slik måte at det ble mest rett siden han allerede hadde fått mer enn nok trening på det motsatte. Jeg vil at mine hunder skal være så hjernevasket på å komme tilbake med saker at med en gang de springer ut for å hente noe så er de allerede i tankene på vei tilbake igjen til meg.
For det første skaper det verdifull fart inn og for det andre øker det sannsynligheten for et fint opptak der ute, ettersom de ikke har tid til å finne på noe tull om de skal rekke inn til meg.

Vår første øvelsen var derfor bytteleken, å kunne veksle mellom to leker på mitt signal.

Grovt inndelt bruker jeg å starte sånn her

1. Gi signalet rett før hunden bytter av seg selv
2. Hunden bytter på mitt signal
3. Gi signalet når hunden legger vekten bakover
4. Gi signalet idet jeg slipper leken
5. Slippe leken rett ved siden av meg og gi signalet når hunden dukker ned for å plukke opp

Hvis jeg på noe tidspunkt i denne planen oppdager at hunden drøyer et øyeblikk før den bytter, eller velger å ikke bytte så gjør jeg det enklere med en gang. Planen er å bare bygge på vellykede repetisjoner så jeg lager en ny vane hos hunden. Det blir derfor en hel del to skritt frem og et tilbake, hundetrening slik det skal være. Man tester om man kan gå videre og skyndter seg tilbake dersom man ikke kan det.
Det var jaggu ikke lett å holde leken stille når en så stor hund haler og drar det han er god for, men jeg kom meg unna ved å ikke la ham få kampe så lenge før vi byttet igjen.
Når han mot slutten av filmen velger å ikke komme inn og bytte så venter jeg bare på en ny sjanse; neste gang han er på vei mot meg og belønner det. Å begynne å herje og lokke virker ofte bare mot sin hensikt.

Så dagens tips: Kjøp to like leker, gå ut og legg inn til aksjer for den videre apporteringstreningen.