Mattetrening for pøbler

Vips har blitt en skikkelig ungdom. Skikkelig.

Han vil heller ha snuten oppi lukteflekker enn å jobbe med meg.

Han tenker bare på en ting i møte med andre hunder.

Han har rett og slett fått alt for mye frihet til å bare være en liten slamp.

 

Jeg fortviler ikke for jeg har allerede en plan for hvordan jeg skal jobbe ham tilbake igjen og jeg tenkte det kanskje var flere som ville høre hvordan jeg skal gjøre det.

 

1. Belønn det du vil ha – Ingen belønning for det du ikke vil ha.
Det vil si, ingen flere turer ned på klubben hvor Vips får gå løs mens jeg holder på med andre ting eller trener de andre hundene. Jo flere ganger han får gå i sin egen verden jo verre blir det å få ham ut derfra, fordi det hundene våre gjør ofte blir de flinke til.

Enten sitter han i bur eller ligger på matten sin, hvor de samme kriteriene som for buret gjelder:

Gå på når jeg stiller meg ved matten

Bli liggende til du får fri

Kom rett til meg på fri signal

Når jeg sier fri går vi rett i arbeid, da stopper jeg ham hver eneste gang han prøver å snuse men ellers trener vi som vanlig.

Etter nest siste belønning får han sin siste belønning for å gå på matten.

2. Aktivitetsnivået

Det er ingen hemmelighet, Vips er en ganske lavtemperert hund. Når han går med nesten langt nedi bakken og klaprer med tennene er jeg temmelig sikker han gjør det med øynene igjen. Det vil si, jeg må trekke ham enda mer opp for å få opp fokuset i treningen.

Jo lavere intensitet han har, jo lettere har han for å bli distrahert av lukter, andre hunder eller lyder. Jo høyere opp i intensitet, jo lettere er han for å fokusere på en ting: på meg og oppgaven sin.

Jeg har derfor dratt i gang prosjekt lek igjen;

Ikke si takk så fremt han ikke henger i leken og det er umulig å få ham til å slippe på noen annen måte.

Dra, lur, lokk eller rykk leken fra ham så fort du har muligheten. For hver gang han mister den blir det litt og litt mer vanskelig å få tak i den. Bruk raske bevegelser og alltid bort fra hunden.

Her kommer et par filmer fra julekalenderen om hvordan jeg jobber i leken.

Jeg har også laget en liten filmsnutt med Vips og mattetreningen, mer kommer.