Livet med en valp

Det verste med å ha valp er at man må være så innmari påpasselig hele tiden. Dersom vi er oppe i stuen og det plutselig blir stille kan det være at han a) må på do b)tygger på en ledning eller c) har hoppet ned fra verandaen. Det er mye mindre slitsomt når han løper rundt og herjer og tygger på alt, ja bortsett fra ledninger da. Nevnte jeg at han liker ledninger?
Utenom noen mindre sjarmerende terrortendenser er han en uvanlig snill og grei valp. Han legger seg ned for å sove når han er trøtt (kry var så høy oppe at jeg måtte ta bilde og legge ut i bloggen første gang hun la seg ned for å sove av seg selv i stua) og han er trivelig med både hunder og mennesker. Når han skal hilse liker han best å smyge seg inntil folk og bare kooose, når han møter nye hunder er han litt forsiktig og har et veldig fint språk til å være så liten. Det er kanskje derfor det har gått så bra med han og kry. Dersom kry viser at hun ikke liker det han gjør så stivner hun litt og da viker han fint unna. De leker tilogmed sammen inne, og det er det ikke mange hunder som kan gjøre med kry. Nå skal det nevnes at hun i skogen igår rullet seg over han to ganger (!) og at han idag terroriserte henne på slutten av turen med å stadig hoppe opp og bite henne. Hun tok det heldigvis greit og bare dyttet han vekk når det ble for ille. Vanligvis løper hun bare fra han, men hun trodde jeg skulle hive noe til henne og da bruker hun å være på sitt verste. Tja, kanskje hun har blitt snill på sine eldre dager, eller så liker hun ham bare.
Nemo er ikke så veldig begeistret for den lille. Etter han ble bitt helt uprovosert og måtte sy på innsiden av låret er han blitt enda mer overbevist om at nye hunder ikke er til å stole på. Han holder derfor god avstand og liker ikke når Vips kommer bort. Det holder som regel å knurre litt for å holde den innpåslitne Vips på avstand, så får vi se hvor lenge det tar før de også blir venner.

Så forutenom å trene på å gå i skogen, på besøk eller omgåes de andre hundene inne har vi begynt treningen på å komme tilbake med leke. Skal det være så vanskelig da! Jeg tror han har en innebygd reflekt som sier spring unna så fort han vinner en leke eller henter noe jeg kaster. Jeg har begynt å belønne at han kommer mot meg med leken i munnen med å dra frem en ny leke og når vi er inne bruker jeg vom og hundemat for å belønne at han kan løfte opp en tennisball fra foran seg og legge i hånden min. Jeg vil ikke si vi har fått noe flyt på det enda, men dette skal jeg bare få til. Antakeligvis kommer jeg de neste dagene til å trene mest på å belønne at han kommer mot meg med leken i munnen og så gradvis gjøre så han må komme lengre og lengre inn.
Vi har begynt å trene på å svinge bakparten både med og uten kloss, gå fot, dra i leker som skal bli til grunden i apporteringene og å fryse nesen i hånden min som vi skal bruke til neseprøven. Planen min er å komme igang med å fryse på pinner iløpet av uken for jeg har tenkt å trene sorteringer tidlig så han blir riktig så flink på dette.
Han har også begynt å oppdage alt det morsomme som finnes som ikke er meg, spise grus, løpe bort til leker som ligger ute, løpe etter de andre hundene og lete etter mat som kunne ligge rundt forbi.
Derfor har jeg som regel på han bånd så jeg kan kontrollere hvilke belønninger han får, noenganger må han gjøre en håndtarget eller en annen enkel ting og så får han løpe bort til det han vil mens andre ganger får han belønning for å heller følge etter meg.
Dersom han stjeler noe han ikke får lov å ha går jeg alltid bort og legger ned en liten haug godbiter eller en annen leke før jeg tar det fra ham så det ikke skal bli negativt hver gang jeg kommer bort og tar fra han noe.

Den viktigste treningen derimot er å prøve å få han skikkelig vill i kamplek, foreløpig er han litt forsiktig og dersom det er mye som skjer rundt kan han bruke litt tid på å komme igang. Jeg prøver å dra frem leken når han er på sitt villeste og ellers med jevne mellomrom for å ha korte og kule lekepass hvor han blir enda mer het på belønningene. Det er derfor helt greit å hoppe etter leken, prøve å stjele den fra meg eller la være å slippe når jeg vil slutte (vi har ikke trent slipp enda, jeg prøver bare å snike den fra han og løpe avgårde mens jeg vifter med leken om jeg får det til. Dersom han løper etter meg og prøver å stjele den vinner han selvsagt.)

Kry fikk gå et nytt blodspor idag, og om det andre gikk til en tier var dette nedturen. Hun sirklet og lette og hadde et ganske høyt tempo hele sporet så jeg vet ikke helt hva jeg syns. Noen sier at det ikke gjør noe så lenge hunden fortsetter å jobbe, men jeg har veldig lyst å få henne til å gå med nesen langt nede og med et roligere tempo så sporet blir mer effektivt løst. Jeg må tenke hvordan jeg skal legge opp neste spor…vi skal nemlig klare det uansett.

Rett før det ble mørkt rakk jeg en gjennomgang av alle øvelsene i lydighet også. Helhetlig veldig bra og veldig mange fine detaljer. Vi trente på en stubbåker så hun fant ikke ruta (de to siste gangene vi har trent ruta har hun ikke sett den når hun har begynt å løpe men fortsatt like fint så jeg hadde egentlig bestemt meg for å kjøre en lett rute neste gang (kom jeg på idet hun ikke fant ruten idag…)
Imorgen formiddag er det derfor ut og trene igjen, og da skal jeg huske det. Nå skal jeg bare fange en virrende Vips som løper gjennom stuen med dorullen etter seg, gøy med valp ja