Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Ligg – Hundetrener Siv Svendsen

Ligg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billy, tantebarnet til Kry.

Siden jeg plutselig ble helt alene hjemme i starten av uken har jeg levd som en nomade og jeg elsker det. Jeg pakker alt jeg trenger og alle hundene i bilen og deretter kjører jeg rundt fra sted til sted. Besøker folk jeg ikke får sett så mye til vanlig, har kurs, trener på nye steder og går tur i det deilig vårværet. Det er helt fantastisk så fint vær vi plutselig fikk, jeg kan nesten gå i t skjorte!

Uansett, derfor fikk jeg ikke lagt ut film hverken igår eller forgårs, nomadelivet tillater ikke sånt. Men nå er filmene tilbake, og den første jeg vil vise dere er andre og tredje økten med ligg trening for den lille dvergen.
Hvis hun skal få være med å gjete er det veldig viktig at hun kan ligg, og at hun klarer å høre på meg selv om det skjer noe spennende rundt. Jeg har derfor tenkt å legge ut filmene fra treningene fremover hvor målet er at jeg skal klare å legge henne på vei mot kaninen! Hvis jeg klarer det tror jeg nok jeg kan klappe meg selv på skulderen, for med en gang hun ser kaninen så glemmer hun meg. Jeg må slepe henne med meg i båndet.

Første økt gikk bare på å lokke henne ned i en dekk, jeg tok det fra sittende hund og holdt hånden som et lite skjell rundt godbiten slik at hun akkurat fikk lukte på den men ikke fikk den i munnen før hun la seg ned.
Jeg kunne sikkert trent det inn på en annen måte men grunnen til at jeg valgte å gjøre det på denne måten var:
Det går raskt å få frem en ligg
Når jeg lokker med hånden som ligger der, altså ikke en stor bevegelse er hjelpen lettere å ta bort.

Første økt nesten vrir hun seg når hun legger seg ned, men det bryr jeg meg ikke om. Jeg belønner så fort hun er nede på bakken og fortsetter å gi henne godbiter om hun blir liggende for å lage verdi for liggen.

Andre økten har hun begynt å forstå at hun må legge seg for å få godbiten, så hun er ikke som en mark når jeg holder den på bakken. Nå lokker jeg henne opp i sitt og ligg annenhver gang for å kunne starte på nytt fra sitt etter hver belønning. Jeg må le når jeg ser hvor hardt hun syns det er å sette seg opp.
Den aller siste repetisjonen tar jeg bort hjelpen helt og venter på at hun skal tilby ligg selv før hun får belønning.
Jeg bryr meg som sagt ikke så mye om hvordan det ser ut enda, for det kan jeg shape frem etter hvert som hun forstår hun skal tilby det av seg selv og det begynner vi med i neste økt, men den får dere ikke se enda.

Selv om jeg skal bruke liggen til gjetingen kan man fint trene på samme måten for å ha en ekstra sikkerhetskommando når man er ute på tur. Hvis du klarer å dekke hunden din selv om den er litt unna deg og det skjer noe har du større kontroll enn om du bare har innkalling. Da kan du legge hunden ned, gå bort og gi den belønning før du tar den med deg videre.

Jeg bruker denne øvelsen når jeg er på tur med Kry hvis det skulle komme en annen hund bort til oss. Kry hater andre hunder og det bruker hun å si ifra om, senest i forgårs møtte vi en slik hund på tur. De kjeftet litt på hverandre, men deretter kunne jeg kommendere ligg til kry og avlede den andre hunden med de fire andre hundene jeg hadde med på tur.
Det er også nyttig om du har med hunden på ridetur og trenger å kontrollere den fra hesten før du skal over veien eller når dere møter folk. Bare kommander ligg og kast ned belønningen (eller la hunden få løpe videre) når faren er over.