Lek som grunnferdighet del 1

Den aller aller viktigste ferdighetene vi kan lære hundene våre er å leke. Gjennom leken kan man legge grunnlaget for nesten alle ferdigheter man trenger for videre øvelser.

Har man lyst å komme langt må hunden foreksempel klare å konsentrere seg i stressende miljøer. Enten det er med masse andre hunder rundt seg, på trange plasser eller der det er mye bråk.

Grunnlaget for å klare dette kan man leke frem; dersom hunden klarer å konsentrere seg om å leke med deg klarer den også å konsentrere seg om å trene. Ta med leken på så mange ulike plasser du har mulighet til, på tur i skogen, på besøk, på byggeplasser, på store stevner (eller på katteutstilling?)
Se på hunden din når dere leker og sammelign med hvordan den leker i helt uforstyrrede miljøer. Er den helt oppslukt i lekingen eller har den hele tiden øynene på forstyrrelsen. Klarer den å leke med ryggen til forstyrrelsen. Blir den alt for het. Slipper den lettere enn hjemme. Jobb hele tiden mot det målet å få hunden til å leke på samme måte uansett hvor dere er.
Jeg bruker å ta med valpen og leken til et sted der det er litt forstyrrelser i starten og så setter jeg meg bare ned, kanskje er det ikke særlig forstyrrende en gang, det holder å bare bytte miljø. Så får valpen kikke seg om og bli vant til miljøet uten at jeg gjør så særlig mye fra eller til, når den istedenfor snur seg til meg og begynner å kjede seg, da drar jeg frem leken og så har vi det litt morsomt sammen. Jaktleker er ofte fine til dette, dra leken langs bakken, løp fra valpen eller ha leken i en lang snor så den blir levende.
Jobb alltid bort fra hunden med leken, langs bakken og med rykkete bevegelser.

Etter en liten lekepause tar jeg bort leken før hunden velger å avslutte og mens den enda syns det er morsomt og så kjeder vi oss igjen. Jeg prøver å alltid avslutte så hunden tenker; å nei, og nå som vi hadde det så gøy. Det bygger opp en riktig bra forventning til neste gang.

Målet er selvsagt frem i tid at jeg kan dra frem leken uansett hvor vi er og uansett om hunden har fått tid til å kikke seg rundt eller ikke og at den likevel kaster seg inn i leken med liv og lyst. Men i starten legger jeg det altså til rette med å la hunden kikke seg rundt, kjede seg, ha det moro og leke med meg og så kjede seg litt igjen.

Jeg husker jeg jobbet særdeles mye med dette når kry var liten. Uansett hvor vi skulle så forsøkte jeg å snike med meg både kaninskinnet og henne og kjøre noen korte økter. Det var kanskje ikke like flatterende å komme inn for å hente take away mat med kaninhår fykende som en glorie rundt ørene, men jeg er overbevist om at det har vært med på å gjøre henne så glad i å leke som hun er.

Så, leksen deres er å leke på minst tre nye steder, finn ut hvilke steder som er mest vanskelig og hvordan dere kan leke for å få hunden til å bli oppslukt i leken.
Sett i gang!