Løsning

Endelig begynner komme tilbake med leke treningen vår å løsne. Jeg har vridd mine små grå med hva jeg skal gjøre for nesten uansett hva jeg prøvde på så fikk vi liksom ikke den effekten jeg ville. Uansett hva han fikk i munnen så var første innskytelsen å løpe langt vekk fra meg, hvis jeg var så heldig at han kom mot meg og jeg holdt ut en hånd (som vi jo har trent på at han skal dytte snuten på) så bråsnudde ham. Det kjentes ut som en håpløs oppgave å få ham til å forstå at jeg ikke skulle ta den fra han men bytte i noe bedre.
Helt fra jeg fikk ham har jeg trent håndtarget (hunden skal dytte snuten i hånden) med skikkelig bra belønning men på en eller annen måte måtte jeg finne ut hvordan jeg skulle få ham til å finne ut at det JEG hadde var mye kulere enn det han hadde.
Jeg begynte derfor å klikke med en gang han løftet opp gjenstanden jeg kastet, i starten små pipeballer fra kong, jeg elsker dem (og Vips også). Så fort jeg hadde klikket holdt jeg frem vom og hundemat. Slik fortsatte det, men for hver gang måtte han gjøre litt mer og litt mer. Løfte den opp, snu seg mot meg, komme et par skritt mot meg helt til han kom nærmere og nærmere med ballen i munnen.
Dytte i hånden gjorde jeg paralellt, to tre ganger hvor jeg klikket for at han plukket den opp og deretter et par klikk for håndtarget. Så plutselig kunne jeg slippe ballen foran meg, holde frem hånden når han plukket den opp og han dyttet i hånden med ballen i munnen! Hurra!
Treningen fremover har bestått i å gjøre dette med forskjellige gjenstander, på ulike plasser, mens vi trener og når han tror vi ikke trener (med hemmelig superbelønning i lomma, nemlig kylling som han aldri får)
En viktig del er også å lære ham at man ikke kan sanke noen belønning ved å slippe ballen rett før man dytter, da tar jeg vekk hånden og venter på at han plukker den opp.
Men nå er vi hvertfall på rett vei, selv om mine forsetter om å vente med apportering til jeg hadde bra markeringer på neseprøvepinnene gikk dukken. Ja ja, så får jeg bare jobbe enda bedre med å lære han forskjellen på å plukke og søke.
Jeg satt sammen en liten videosnutt av de siste ukene. De er av litt varierende kvalitet men det første jeg fokuserte på var å få ham til å forstå at når jeg lager masse rare lyder og jubler så er det en bra ting og man skal kaste seg over leken. De første gangene ble han helt forskrekket når jeg satte igang, men nå begynner det å komme seg.
Fordelen med dette er at jeg kan bruke alt dette for å få ham ett hakk høyere dersom jeg trenger det. Både når jeg hvisker eller høres ut som…ja jeg vet ikke…jeg er glad 🙂

Helt sist i filmen ser dere den nye kule leken å trene apportering med, Vips sier den kommer til å bli en vinner!