Kursturne

Jeg er på kursturne, denn gangen på østsiden av landet.
Torsdag og fredag var jeg i Hønefoss sammen med en fin gjeng jeg skal følge over flere helger fremover. Det som alltid er veldig inspirerende er deltakere som har gjort et bra grunnarbeid, da er det bare å sette sammen både det ene og det andre og plutselig er man klar for å gå mye lengre enn man trodde man kunne.
Jeg er hvertfall overbevist om at alle på den gruppen kommer til å nå målsetningene sine, fine engasjerte hunder, motiverte førere og masse godteri. Ja, jeg fikk tilogmed mitt eget godteribord, så alle som vil leie meg inn til å holde kurs, et hett tips.

Den største oppgaven min når jeg holder kurs er ikke å fortelle folk hvordan de skal trene hund, i hovedsak vet de fleste hvordan de gjør det, men det er å være den som står utenfor og sier når vi er klare for å ta hestesteg fremover selv om vi tror vi ikke kan, eller når det er på tide å gå tilbake i grunntreningen og rette opp igjen.

Ingen av alternativene er verre eller bedre enn den andre. Det er ikke alltid best å holde på for lenge med noe enkelt fordi man er redd for å ødelegge alt hvis man går for fort frem. Da blir man aldri bedre, hunden får øvd alt for mange ganger på den ene detaljen og ikke noe på det andre og man gjør det unødig vanskelig senere.
Tenk bare på innkalling med stå, gjett hvor mange ganger vi trener og belønner akkurat stå momentet? Sikkert tusen millioner, hele tiden. Så skal vi snart gå konkurranse og da må vi trene hele øvelsen et par ganger for å se om hunden får det til.
Hunden har da tusen millioner repetisjoner på å stå ( veldig ofte veldig nær oss og veldig ofte mens vi har belønningen synlig for hunden ) Fire erfaringer med hele øvelsen og null på hele øvelsen etter tre andre øvelser.
Noen ganger går det bra, hunden får bare litt dårligere moment, noen ganger gjør hunden enda større feil som å løpe veldig sakte, alt for fort, stopper ikke i det hele tatt, kommer ikke inn på plass etter siste innkalling eller øvelsen etter innkalling blir dårlig fordi hunden forventet belønningen ikke en ny øvelse.

På den annen side kan akkurat de samme scenene utspille seg om man har gått for fort frem. Hunden hangler seg kanskje gjennom øvelsen men uten noe særlig imponerende resultat. Dette gjentar seg hver konkurranse og uansett hvordan du forsøker å belønne eller bevege deg så faller hunden tilbake til gammelt mønster.
Da er det på tide å gå tilbake til grunntreningenog sikre oss at hunde forstår hva det er den skal gjøre.

Hvordan kan vi forklare hunden hva den skal gjøre? Vet egentlig du og hunden hvordan ståmomentet skal se ut? Er det realistisk, er hunden fysisk i stand til det. Klarer du å holde på kriteriet hver eneste gang for hva du belønner og hva du ikke belønner.

Så her kommer utfordringen; beskriv hvordan hunden din skal stoppe på innkalling med stå så konkret som mulig.

20111120-105333.jpg