Kunsten å velge rett…

…eller bare høre etter på det som blir sagt.

Uansett om du har en helt ny valp du bare vil vaksinere mot å tenke for mye selv, eller en allerede litt for selvstendig type (ja hund altså, ikke type) så er dette en skikkelig smart øvelse.

IMG_5999

Velge rett øvelsen

Vips får ekstremt raskt forventning til hva som skal skje, og når han forventer at noe skal skje begynner han å forberede seg til å gjøre det. Det vil si at om vi står klar til å sende i ruta kan han lene seg så langt fremover at han nesten tipper og om jeg forsøker å si en annen kommando da er det som ingenting trenger igjennom.
Hvis det er en ting som irriterer meg grenseløst, like mye som å ikke få ting til, så er det når hundene ikke er engasjert i å jobbe med meg.
Når han sitter klar til å løpe er han langt ifra engasjert i meg, jeg vil ha en hund som titter opp og sier; Hva skal vi gjøre nå? Bare si det så gjør jeg det!

Ikke; Si det! Si det! Si det! Ellers bare later jeg som du ikke er der og gjør det selv!

Løsningen er like enkel som den er vanskelig. Enkel fordi det bare er å bryte forventningen ved å gjøre noe annet enn det hunden har tenkt at dere skal.
Vanskelig fordi Vips nekter å ta belønninger når han er i det moduset og det blir mer feil enn rett.
For å ikke slippe frem suresiv igjen måtte jeg derfor tenke om.

Hvordan kan jeg trene på dette uten å gjøre det for vanskelig?

Løsningen ble å bygge videre på bytteleken og værsågodtreningen. En setting han kjenner igjen, altså ikke for vanskelig og samtidig kan jeg lett se hva han har tenkt vi skal gjøre, og så gjøre helt motsatt.

Steg 1:
Jeg stiller ham opp, kaster en leke bak, da tenker han bestandig mest på den bak. Istedenfor å sende ham på den får han belønning inne hos meg.
Forventer han å løpe inn i min belønning får han værsågod til den bak.

Steg 2:
På tide å gjøre det litt vanskeligere. Når vi trener bytteleken bruker jeg å kaste lekene skrått bakover så de havner i en vinkel lik apportering med dirrigering. Den siste jeg kaster ut er bestandig den han husker best. Siden jeg vil ha mest verdi inn til meg får han som regel starte med å ta min belønning før jeg sender til den siden han har minst lyst på.

Siden jeg veldig gjerne vil få frem at han låser seg litt på en side kan jeg godt se ekstra mye til den siden, ta noen skritt mot leken og forberede meg veldig på å sende venstre…før jeg sender høyre. Gjør han riktig får han gå i min leke igjen.

Det ser kanskje lett ut, og nå er dette definitivt ganske lett for ham, det blir sjelden feil og han har bra trykk alle retninger.

Slik var det absolutt ikke når vi begynte, da krøp han sammen og låste på de ulike leken, jeg fikk ham nesten ikke i lek med den jeg ville han skulle ta.

Men skam den som gir seg, han får det hvertfall ikke til.
Imorgen skal jeg vise dere hvordan man kan gå videre i øvelsen for å dra inn andre momenter.