Kunsten å bli en bedre trener

Innimellom blir jeg veldig inspirert av å lese kompetente hundetreneres tanker om hva som skal til for å få til bedre og mer effektiv trening. En av disse er Susan Garrett. Har du ikke sjekket ut blogget hennes enda bør du gjøre det nå.
I tillegg til å skrive blogg har hun også gitt ut flere bøker, dvd´er og e- bøker som alle har vært med på å øke kunnskapen min om trening.
Her kommer noen tips, inspirert av Susan Garretts bøker og artikler.

Hvis du ikke har hundens fokus har du ingenting å trene med. Hunden må virkelig ønske å trene med oss, og snu oppmerksomheten mot oss før moroa kan begynne.
Tenk på hvor vanskelig det er å lære en hund å gå pent i bånd om hunden ikke ser på deg i det hele tatt eller ikke bryr seg om at det er noen i andre enden av båndet.
Bruk tid på å finne ut hva hunden din liker, enten det er mat, leker eller aktiviteter. Bruk dette i treningen så hunden virkelig vil jobbe for å få tilgang til godene.

Del belønningen i 3; supergode belønninger, gode belønninger og gode nok belønninger.
Ikke la det gå inflasjon i de gode belønningene men bruk de med omhu, de vil få en mye større verdi om hunden ikke har tilgang til dem hele tiden.
Bruk tørrforet til å trene med hjemme, spar pølsebitene til du skal trene innkalling på tur eller gå pent i bånd forbi andre hunder på trening. Jo mer gjerrig du er på de beste godbitene, jo hardere vil hunden jobbe for å få dem. Ikke gi hunden mat tidlig på dagen om du skal trene på ettermiddagen, en sulten hund jobber bedre for mat enn en mett hund.

La de beste lekene komme fra deg og ikke la hunden ha fri tilgang til å leke med dem hjemme, hvorfor skal den da jobbe for å få dem under trening?
Start treningsøkten med litt lek, da bygger du opp samarbeidet mellom deg og hunden og du forteller hunden at treningen har startet.

Når hunden kan gå pent i bånd uten forstyrrelser får du noen til å gå foran dere, eller vifte med godbiter. Vårt mål er at hunden skal forstå hva den skal gjøre uansett hva som skjer rundt. Den skal komme på innkallingen uansett om det ikke er noen forstyrrelser rundt, om du er i skogen blant mange spennende lukter eller om den leker med andre hunder.
Bygg opp øvelsene og forstyrrelsene gradvis så hunden forstår hva den skal gjøre.

Atferd er styrt av konsekvenser. Hold kontroll over hundens belønninger så du er oppdatert på det hunden liker best, nestbest osv. Ikke la hunden få fri tilgang til hva den liker, men bruk hver anledning til å styrke samarbeidet mellom deg og hunden. En god hundetrener sa en gang; hver fòrkule lagt i matskålen er en tapt treningsmulighet!

Bruk innkallingen til å evaluere samarbeidet mellom deg og hunden. Gjør forandringer i innkallingstreningen hver gang du trener for at hunden stadig må øke intensiteten i hvordan den jobber med deg. Tilpass vanskelighetsgraden så hunden lykkes og belønn bra!
Jobb med å forbedre samarbeidet mellom deg og hunden istedenfor å lage unnskyldninger for alt den gjør eller ikke gjør. Jobb ut fra den hunden du har og gjør den om til den hunden andre folk skulle ønske de hadde.

Varier belønningene dine så du bruker både godbiter og leker.

Tren for å forbedre dine svake sider. Enten det er å holde på kriteriene for å gå pent i bånd, trene innkalling med forstyrrelser eller bli flinkere til å leke med hunden din for å øke verdien i leken. Alle syns det er lettere å trene på det vi er gode, det er belønning for oss også når vi får ting til. Tren korte økter på det du ikke er så flink på enda, og klapp deg selv på skulderen over fremgangen.

Ignorer aldri hunden din mens du trener. Hvis du får instruksjoner fra noen eller prater med de andre så lek med hunden din, hold den i halsbåndet og stryk på den eller legg den i buret i. På denne måten forteller du tydelig for hunden når det er pause og når det er arbeid.


Nemo er klar for å jobbe! Fotograf: Linda

Til sist, husk at det skal være gøy å trene hund så legg opp treningen slik at når det går bra gjør du det vanskeligere og når det går dårlig gjør du det enklere.