Kjedetrening – er det kjedelig?

_M7A0386_webHvis det er en ting som har hjulpet meg til å få frem to gode hunder i elite, så er det å trene kjeder. Hvis du i tillegg følger denne oppskriften skal jeg love deg at det blir langt ifra kjedelig.

Å gå en kjede vil si at hunden må gjøre mer enn ett moment før den får belønning. 

Ja men hvorfor det?

Når vi skal lære inn de ulike øvelsene bruker vi utrolig mange belønninger.

Gjennom belønningene våre forteller vi hunden hva den skal gjøre og hvordan den skal gjøre det. Vi kan få frem flotte detaljer og perfekt presisjon.

Men å lære inn alle øvelsene er bare halve greia. Deretter må vi lære hundene våre å gå hele program, tåle all slags forstyrrelser og alle mulige slags rare baner.
Det hjelper ikke å ha flere øvelser til 10 om hunden etter den fjerde slutter å jobbe.

En hund som er vant til å få belønning hele tiden og plutselig ikke får det vil

  1. dale i intensitet og til slutt gi opp jobbingen eller
  2. øke i intensitet og dermed slutte å jobbe og heller begynne å bjeffe eller andre ulumskheter._M7A1039_web

Begge deler er frustrasjon og selv om alternativ b kanskje er å foretrekke vil hverken det ene eller andre alternativet gi særlig gode poengsummer fordi hundene tenker på helt feil ting.

Hunder som bare må gå lenge uten belønning på konkurranse lærer seg også fort at: Dommer, ringsekretær, kommandering, ringbånd og nye steder = ingen belønning.

Det vil si at jo flere ganger de samme omstendighetene fører til null belønning jo raskere vil hunden slutte å jobbe.

Derfor er den viktigste grunnen til å gå kjeder, å lære hundene at det er helt okej om det ikke kommer noen belønning med en gang, det er bare å fortsette å jobbe.

Jeg vil at mine hunder skal tenke som Doris i filmen Nemo; « bare fortsett å svømme, fortsett å svømme» Jeg vil lære mine hunder å aldri gi opp, kommer det ingen belønning nå så kommer den sikkert senere. Bare fortsett å svømme.

Den beste måten å lære hundene dette på er at jo lengre de går uten belønning, jo bedre belønning kommer.

_M7A1168_webBelønningene

Belønningene for å gå en kjede skal være som bensin til neste kjede. For å få til dette må vi fleske til med noe virkelig bra.

For å gjøre ét moment får hunden én belønning. Men for å gjøre flere moment må det komme noe megabra, noe helt fantastisk, noe som får hunden til å sperre opp øynene og tenke: Jeg elsker deg, jeg skal aldri forlate deg!

Gamle fotballer, tretten draleker bundtet sammen til en lang orm, tusen tennisballer som raser ut av jakka di, et stort kjøttbein, 8 skåler med godbiter som du kaster omkring på banen, en pakke kjøttboller i en gammel strømpe, et kaninskinn i en lang snor eller en illeluktende hullete ullgenser. Jo mer kreativ du klarer å være, jo morsommere blir det for hunden.

Hvis hunden din har gått femten minutter uten belønning, så skal du jammen belønne i femten minutter også. Du skal belønne til du blir svett og får blodsmak i munnnen, til naboene kommer ut på trappa og lurer på hva du holder på med, til hunden krabber bortover gresset og ber om nåde. Alt det morsomme i livet skjer etter en kjede.

Velge kjeder

Når jeg legger opp kjeder forsøker jeg å variere i hvilken rekkefølge jeg tar øvelsene og gjerne også momentene i øvelsene slik at jeg kan belønne på ulike steder gjennom hele programmet.

Det vil si at fri ved fot gjerne kommer sist i en kjede så jeg kan belønne det, at kjeden slutter med begynnelsen på neste øvelse eller hvorfor ikke transportetappen mellom to øvelser.

For å gjøre det litt mer tydelig skal jeg komme med noen forslag._M7A8682-2_web

En fin kjede å starte med er innkalling fra sitt. Som regel belønner vi slutten av øvelsen, når hunden kommer inn på plass. Hundene får da masse forventning til siste del av øvelsen, lite for det som kommer før og enda mindre for det som kommer etterpå. « Hei, hvor ble det av belønningen min, den bruker jo alltid å komme her!

Etter innkalling fra sitt kan du rose hunden litt forsiktig og deretter ta den med deg et par meter fri ved fot. I samme øyeblikk som hunden svelger skuffelsen og kikker opp og fortsetter å jobbe så; Haleluja! Full fest på treningsbanen. La hunden hoppe opp på ryggen din og stjele leken du har gjemt i hetten bak på ryggen før dere jager hverandre bortover banen.

Nå har du plantet det første lille «fortsett å svømme frøet» hos hunden din. Den valgte å jobbe videre selv om den ikke kom belønning og voila, premien blir overrakt.

En annen variant kan være: legge hunden i ruta, kalle inn, ta stå under marsj, gå videre mot neste øvelse som er apport og SÅ: belønne helt vilt om hunden har fokus på vei bort.

_M7A9429-Edit_webDra frem en lang tråd med kjøttboller på og spring for livet, klatre opp i trær og gjem deg bak steiner mens hunden jakter på deg. Pass på bein og armer og la hunden få sin velfortjente matibit når den til sist tar deg igjen.

Forsøk å tenke at for å oppmuntre «fortsett å svømme frøet» skal vi belønne når hunden minst venter det, men fortsatt jobber. Med det i bakhodet, kreative belønninger og svettebånd på trening kommer du aldri til å få problemer med en hund som ikke kan gå lenge uten belønning. Dét er jo nemlig en av de morsomste tingene man kan gjøre!