Kjedeblogging

IMG_9640Hvis jeg bare skulle velge en ting i treningen min som har hjulpet meg til å gjøre det bra på stevner så er det, som jeg har sagt tidligere, å gå kjeder.

Min definisjon på en kjede er flere enn et moment før belønning.

De gangene jeg har gått ut og konkurrert uten å trene kjeder, som jeg gjorde i begynnelsen av treningen med Kry. Eller de gangene jeg har trent lite kjeder fordi jeg har terpet mye på detaljer, som jeg har gjort bitvis under treningen med Vips har det ikke kjentes så bra ut å konkurrere.
Det har kommet frem feil jeg ikke visste vi hadde og hundene har gjort rare ting jeg ikke visste de kunne.
Som å reise seg fra innkallingen og komme etter. Jeg mener, ligg og bli burde være den minste lille sak for en hund som går i elite.
Eller som å tyvstarte, miste momenter eller lage lyd.

Hver eneste gang det kommer opp en feil på trening når jeg går en kjede har jeg tre valg, hunden gjør det enten fordi
a) den ikke kan det godt nok rett og slett
b) den har for liten eller for stor forventning eller
c) jeg slipper det gjennom

I begynnelsen av treningen med en ung hund er det ofte det første. Hunden har rett og slett ikke forutsetninger nok for å klare oppgaven jeg ber den om,  spesielt ikke når jeg legger på en vanskelighetsgrad til, som å gå lenge uten belønning.

Men veldig ofte handler det om at hunden har for liten forventning til at det kommer noen belønning, eller for stor forventning til at det skal komme en belønning som ikke dukker opp.

Målet mitt når jeg går kjeder er derfor å legge opp en sekvens hvor jeg belønner når hunden minst venter det men fortsatt jobber. En overraskelse!

Jeg og Jim går en elitesatsing for Mariai Gøteborg og leksen til neste samling er å gå en fri ved fot, rutesedning klasse 3, neseprøve og en klasse 1 innkalling. UTEN at du kan se tydelig at hunden har for stor forventning noen steder i programmet.

Så, hvordan kan man se at hunden har for stor forventning til belønning? Et bra eksempel er denne kjeden her hvor Vips tydelig forventer seg en belønning i ruta.

Og resepten er?
Flere kjeder med mer variasjon på hvor belønningen kommer.

Idag testet jeg å gå en kjede med Jim, han har ikke gått mange kjedene med kommandering før og det er lenge siden jeg gjorde dette med en ung hund!
Så idag gjorde jeg alle nybegynner feilene jeg sier til mine kurselever at de ikke skal gjøre. Først tenkte jeg å spare filmen for meg selv, men så tenkte jeg at om noen kan lære noe av denne filmen så legger jeg den ut likevel. So here we go.

Ruta er fin, den er som den skal være på dette stadiet. Bra retning og plassering, mer trening på å dekke med låste ben.

Når vi så legger ut neseprøven ved siden av ruta og rett foran apportene så tror jeg at jeg går med Vips. For dette er alt for vanskelig for Jim, for det første har han nettopp løpt i ruta og for det andre ser han ikke neseprøvene.
Idet jeg ser han løper ut i ruta ville den normale Siv stoppet ham og gjort det om med en gang, men istedenfor blir jeg bare stående å glo som en annen idiot før jeg kommer til meg selv, kaller han inn og gjør det om mens Renate løfter på pinnene for å minne ham på hva vi skal.
Når han først finner frem til pinnene er jeg superfornøyd med reaksjonen når han kommer til min pinne. Plukker med en gang og kommer inn. Bra Jim.

Ved innkallingen blir vi stående en stund før jeg går ifra. Hva har vi trent i det siste? Jo, nettopp, å sitte lenge i utgangstilling og lade opp for deretter å løpe ut til noe. Så når jeg kommanderer sitt så tenker han helt feil før han kommer på hva jeg sa. Mer trening på å høre etter og vente lenge før en bli kommando.
På oppvarmingen trente jeg fart inn til meg og rett i belønning, så derfor gjør han selvsagt det samme i øvelsen. Når jeg likevel kommanderer på plass en gang til kommer han fint inn og vi kan fortsette.

Siden det ble en del feil han måtte gjøre om, og derfor en lengre kjede enn planlagt så valgte jeg å belønne foten etter bare et par meter.

Etter en sånn kjede skriver jeg alltid ned to sider i treningsboken min. De ser sånn her ut:

Bra at:
Han kommer inn i utgangstilling før hver øvelse
Han følger fint med i alle transport etapper
Han fortsetter å jobbe selv om det blir feil
Han ikke bryr seg om kommanderingen
Han løper rett ut i ruta
Han stopper og dekker på første kommando
Han kommer inn på riktig side i innkallingen
Han finner riktig pinne og kommer rett inn
Han holder fast til jeg tar imot
Han sitter helt stille med alle labber mens jeg går ifra
Han løper med bra trykk i innkallingen
Han har en ekstra bra transportetappe med en fin venstresving etter innkallingen
Han følger fint med på foten

Tren mer på:
Lekekarusellen med øvelser
Stille opp til en øvelse men gjøre noe helt annet
Veksle mellom spring og utgangstilling på innkallingen
Legge neseprøven med mye forstyrrelser rundt
Belønne en transport etappe neste kjede

Imorgen kommer en ny film av hvordan jeg legger opp treningen før neste kjede på mandag, i mellomtiden; En Siv med dårlige plan B-er.