Innlæring av apportering

 

SONY DSC

 

Noen ganger tar jeg inn hunder i trening, både for at eierne skal få en bra start på innlæringen og for at jeg skal få noe å bryne meg på. De færreste hundene jeg får på kurs kan man bruke en mal for å lære inn de ulike øvelsene, selv om prinsippene er de samme. Idag var jeg så heldig å få låne med meg Nomi, en flat på 1 år som ikke ville apportere.
Eieren driver med jakt og ville helst ikke ha drakamp med henne, kul utfordring. Det finnes jo nok av hunder jeg møter som ikke har nok lekelyst til å kunne begynne apporteringen i den enden.

Nomi er en veldig klok og snill flat, mye roligere og mer sanset enn mange av de andre flatene jeg har møtt. Bra fordi da tenker hun mer over hva hun gjør, utfordrende fordi da må jeg tenke minst like mye så det ikke skal bli for kjedelig og stillestående.
Heldigvis er hun som retrivere flest, veldig glad i mat, og det er jo tross alt til vår fordel.

Det første jeg ville lære henne var sammenhengen mellom jobb og belønning. Jeg begynte derfor med noen plukk opp øvelser. De første gangene ville hun ikke plukke opp, bare tilfeldig av og til, så jeg måtte ta frem en ball med hull i og stikke inn noen kjøttbollebiter for å få frem så mange repetisjoner som mulig som jeg kunne belønne. Det funket, og idag plukket hun opp denne ballen så og si hver gang, som dere ser først i filmen.
Det andre jeg gjorde var å introdusere nye gjenstander for å vise henne at: Alt forandrer seg, det eneste som er felles er at du får belønning for å plukke opp. Innimellom måtte hun tenke litt, jeg klarte å ha is i magen og ikke forandre noe og så plutselig kom hun på hva hun skulle gjøre!
Andre ganger når jeg vekslet mellom yndlingsballen og en ny gjenstand forsøkte hun fortvilt å vise meg at: Hei, det var den andre tingen jeg heller ville ha.

Deretter jobbet vi med selvkontroll som også henger sammen med å jobbe for belønningene, både når jeg holdt godbit i hånden som hun ikke fikk ta, og når jeg holdt belønningen synlig men ville at hun skulle dytte snuten i den andre hånden min først.

Det bruker jeg nemlig for å lære dem å komme helt inn og levere gjenstandene etter hvert. Vi fikk såvidt startet på den treningen, siden jeg hadde lagt så mye verdi i å plukke opp kunne det bli feil et par ganger og hun bare fortsatte å plukke opp og prøve å forstå hva i all verden jeg ville.

Starte fra halsbåndet er nyttig både når vi skal jobbe med fokus ut til riktig apport, men også for å slippe å bruke energi på å sende om hun ikke har sett apporten eller ikke har lyst nok til å hente den. Når hun ser frem så får hun gå.

Helt til sist lekte vi bare kasteleken hvor jeg belønnet og skrøt masse av henne når hun plukket opp og kom mot meg, hvor hun så fikk en ny pelsleke kastet.

Kanskje noen fikk noen nyttige tips til grunnøvelser, mange av disse bruker jeg allerede på Jim, i det minste fikk dere litt enkel underholdning.