Innkallingskurs

I helgen har jeg vært så heldig å ha innkallingskurs for en herlig trio. Det er ingenting som er gøyere enn å ha motiverte hundeeiere på kurs, da kan man få til det utroligste.
Vi begynte helgen med litt teori inne om generell innlæring og så ut og trene. Gjennom å leke og trene burleker kan man lære mye om hver enkelt hund.
Den første hunden var Elly, en omplasseringsdobermann som var lydig inne, men ute kunne hun ikke brydd seg mindre om de som var med henne. Vi begynte med å prøve ut ulike leker på henne, de fleste hunder som ikke er så ivrige på å leke bruker å gå i gang på leker med pels eller lange fleecefletter som man drar etter seg på bakken. Men Elly viste tydelig at dette var virkelig ikke av interesse, leking var helt uinteressant.
Heldigvis har jeg alltid med meg en hel kasse med forskjellige leker, så som regel finner man noe for enhver smak. I dette tilfelle fattet hun plutselig interesse for en tennis ball med pip i! Ingenting er bedre enn en hund som finner noe den liker å leke med, da har man plutselig et mye større repertoar med belønninger enn en hund som bare vil spise. Tennisballen viste seg faktisk å være så morsom at vi kunne bruke den som belønning utover dagen, i innkallingstrening er det nemlig en fordel om man kan belønne med leke istedenfor mat, da får man et høyere aktivitetsnivå og hunden blir ikke så for mett.
Etter å ha lekt litt med alle hundene falt Zebra for en wubba kong med pels og Nala for en lang fleece flette. Bra første økt.
Neste økt var oppgaven å shejpe hundene inn i buret. Denne øvelsen forteller noe om hvor flinke hundene er til å konsentrere seg som en arbeidsoppgave, hvor utholdne de er og hvordan de reagerer når de blir frustrerte. Elly som aldri hadde blitt shejpet før var veldig passiv i starten, men når eieren ble mer passiv og belønnet Elly for å være aktiv fikk hun til en veldig bra start på treningen. Det er alltid gøy å se hunder prøve seg frem til hva det var som gjorde at belønningen kom, og spesielt dersom de ikke er vant til denne type trening.
Dersom det er vanskelig å starte treningen med å få hunden inn i buret tar vi ut underlaget og trener hunden til å gå på dette først, da bruker det være lettere å få inn flere belønninger. Dette gjorde vi med to av hundene og de søkte fint mot plassen fra flere forskjellige sider.
Nala viste veldig tydelig at hun ikke syns noe om å måtte vente på belønningene gjennom å pipe eller småbjeffe. Dette var noe som gikk igjen når hun satt i bur og måtte se på når de andre trente, så eierne startet med å dekke over buret med et stort teppe dersom hun lagde lyd. Veien til suksess her er å være konsekvent!
Hver gang hunden lager lyd så dekker vi over, når den har vært stille litt kan vi løfte opp teppe og dersom den er stille enda litt til kaster vi inn noen godbiter. Jeg er sikker på Nala kommer til å bli en stille og flink hund når hun forstår spillereglene og gjennom treningen.
Zebra er en hund som har blitt trent mye tidligere og eierens oppgave ble å bestemme seg for en atferd hun ville ha mer av i treningen og deretter kun belønne dette, på denne måten får vi en hund som blir raskere til å repetere det den får belønning for. Med en så bra grunntrent hund tar ikke dette lang tid, alt går lettere med riktig grunnlag.
I løpet av helgen fikk alle deltakerne til å kalle inn hundene fra mennesker, mat, leker, en løpende lokkende instruktør og flere ulike kjente og nye hunder. Det er bra trening det, på bare to dager!
All ære til de flinke kursdeltakerne som jobbet seg gjennom hele helgen med strålende resultat og upåklagelig humør. Takk for at dere gjør jobben min så gøy 🙂
Vi kommer til å sette opp flere innkallingskurs i løpet av året, men først noen runder med valpekurs og konkurransekurs. Meld dere på under kursfanen.