Husmorferie og nye lekser

Jeg har vært på husmorferie i Sverige, på kurs for mitt forbilde og min mentor Maria Hagstrøm. Hver gang jeg føler jeg har trent meg fast eller ikke vet hvordan jeg skal gå frem videre så har hun en løsning eller en måte å legge opp treningen vår så jeg kommer stadig nærmere målet om å komme på landslaget.
Lydighetstrening har for meg lenge vært å lære hunden alle øvelsene i elite, deretter ble jeg innvilget i gleden og nytten av å trene kjeder. Lære hunden å gå stadig lengre og lengre uten belønning og å få finne svake punkter i disse kjedene for så å trene dem enda bedre.
Når jeg trodde jeg hadde skjønt det hadde Maria enda flere punkter jeg skal jobbe videre med.
Få kjedene til å fungere i forstyrrende miljøer, lære meg bra oppvarmingsrutiner for å få kry på rett tanke, være supernøye på at hunden skal være engasjert når vi starter treningen og underveis i kjedene og lære oss å takle både rare, uhøflige konkurranseledere og uventede hendelser.
Når Kry var liten og frem til hun ble stor var det skikkelig moro å trene, alt gikk fremover hele tiden og det var stadig øvelser vi ble bedre på og fikk utviklet mer. Etter hvert som tiden gikk og øvelsene kom på plass kjentes det ut et stort; hva nå? Vokste seg frem. Fortsette å vedlikeholde alle kjeder og øvelser? Konkurransetrene mer? Det kjentes noen ganger, om jeg skal være helt ærlig, forutsigbart og ensformig med treningen. Vi terpet jo bare på de samme tingene hele tiden, og det skjedde lite forandringer i det vi fikk til.

Nå har vi derimot fått nye lekser å jobbe med til neste samling, mitt nye mål for treningen er at alt skal fungere på første forsøk (som det jo må på konkurranse) Dobbelkommandoer og nye sjanser kan gies i 15 % av tilfellene for å være sikker på at hun kan fortsette å jobbe selv om det blir feil, men 85-90% av tiden skal jeg bryte øvelsen om det blir feil og sette tre røde streker i treningsboken under det som ikke gikk bra!

Deretter skal jeg legge ned masse tid og energi på å få den øvelsen eller det delmomentet så bra at neste gang jeg kjører samme øvelsen så skal det sitte på første forsøk. På den måten skal jeg skjerpe opp at hun må gi 110% hele tiden vi trener slik at hun kommer stadig nærmere sin o store og vannvittig bra belønning som kommer når hun minst venter det men fortsatt jobber på.
Det er vel kanskje noe sånn jeg har savnet i treningen, en godkjenning til å kunne si at nei, nesten er ikke bra nok. At det er okej å feile henne og gjøre om etter en liten kjedelig pause for å virkelig få henne til å trykke på for å få alt perfekt på første forsøk.

Jeg har et bra eksempel som hendte for noen uker siden; Vi var i ridehallen og trente, Elin kommanderte oss gjennom en rekke øvelser og deriblant ruta. Idet jeg sender henne ut til kjegla stopper hun akkurat vedsidenav kjegla og ikke rett bak som jeg har trent henne til å gjøre.
Utrolig irriterende at vi alltid må gå tilbake og fikse på den teite øvelser, jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har gått tilbake og frisket opp hvor hun skal stå for å få det til å bli rett når vi går hele øvelsen.
Idet tanken slår meg og jeg nesten allerede har begynt å legge en plan for hvordan jeg skal trene bryter en ny tanke inn, hva om det ikke trenger å være sånn. Jeg har trent inn utsending til kjegla såpass bra og forklart henne så mange ganger hvor det lønner seg å stå at dette burde hun kunne.
Velger jeg å la henne fortsette med å sende til ruta forsterker jeg jo at hun stopper for tidlig ved kjegla, så denne gangen ler jeg bare av henne, slår ut med hendene og sier at nei, dette var ikke bra nok min sann, kom tilbake her igjen.
Når jeg sender henne ut neste gang løper hun perfekt ut og stiller seg bak kjegla akkurat der hun skal! Det var ikke bare den ene gangen, de fine utsendingene til kjegla og den bra passeringen har fortsatt hver eneste gang jeg har sendt henne ut etter den dagen.
Tilfeldig? Neppe, jeg tror bare hun lærte at for å få fortsette kjeden må hun stille seg der hun skal, ellers mister hun den sjansen.

Nå er ikke dette noe man skal gjøre med ferske hunder eller ferske øvelser, man må jo vite at hunden vet hva den skal, men man skal ikke tro det for lenge heller da blir man hengende i troen på at man må belønne eller legge noe bak kjegla, i ruta osv med jevne mellomrom når man trener.
Jeg elsker kriterier!

En annen sak jeg fikk i lekse å trene på var å sette fart på kriterier. Hun skal løpe fort, selv det siste stykker på innkallingen, selv det siste stykke inn med apporten ellers får hun ikke fortsette.
Å trene på fart og sette det på kriterie gjøres på en måte der man får mange rette repetisjoner slik at hunden virkelig skjønner hva den skal. Begynn på lang avstand og la hunden klippe en leke du har i hånden når den har full fart inn. Dersom hunden ikke har bra nok fart bryter du ut av den konkurransemessige posisjonen og løper BORT fra hunden mens du kaster leken i luften og har det skikkelig moro selv.
Når man bryter for fart skal det alltid være på en slik måte at hunden får en enda bedre attityd og vil prøve enda hardere neste gang! Den neste gangen gjør du det så lett og på så lang avstand at du vet hunden kommer til å løpe fort så du er sikker på at du får forklart den hvordan du vil ha det.
Jeg kjenner meg så utrolig motivert til å jobbe videre med konkurransetreningen nå som jeg har konkrete og fornuftige mål å jobbe mot og ikke minst en måte å jobbe på som jeg syns er helt i min filosofi.

Dersom du har lyst å bli enda bedre til å trene lydighet selv og nå de målene du har satt deg, uansett hvor lite eller langt du har kommet har vi satt opp en elitesatsing i lydighet her i Arendal.
Samlingene går over tre helger til en latterlig billig pris og vi garanterer deg bra oppfølging, mestringsfølelse og supre treninger.
Vil du lese mer om elitesatsingen eller melde deg på går du inn på www.sivsvendsen.no/kurs

Til sist kommer en liten filmsnutt fra noe av det vi jobbet med under dagene i Sverige, jeg slettet (tror jeg, kan ikke finne dem) alle filmene fra første dagen, så filmen under er bare fra dag 2.
Vips fikk også bruke litt av tiden på kurset for å vise hvor langt vi har kommet og få nye mål å jobbe mot til neste kurs om en mnd.

Jeg elsker hundene mine.