Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Gå pent i bånd 2 – Hundetrener Siv Svendsen

Gå pent i bånd 2

Jeg lovet jeg skulle skrive en tekst om å gå pent i bånd etter kommentaren fra Fredrikke. Første del av svaret finner dere her.

Så, hvorfor i all verden er det så vanskelig å få hunden til å gå pent i bånd!

Å trene hunden til å gå pent i bånd er som å spare til langt hår. Det tar lang tid, det finnes ingen snarveier og det er fristende å gi seg halvveis. Men om du bare er fortsetter og ikke gir deg så kommer belønningen til slutt, og ingenting er bedre enn en hund det er hyggelig å gå på tur med. En tur hvor du fortsatt har begge armene med sener og alt i behold.
Dersom du bruker det første året til hunden på å trene på dette kan du nyte av arbeidet resten av hundens liv.

Det er 3 ting som er viktig om vi skal lykkes.
1) Vi må lære hunden hva den skal gjøre
2) Vi må være ekstremt konsekvente
3) Vi må tenke på aktivitetsnivået til hunden når vi skal trene

1) Lær hunden hva den SKAL gjøre. Gi den en konkret oppgave og skap verdi for å gjøre akkurat dette.
Jeg bruker å lære mine hunder å gå ved siden av meg, de trenger ikke å gå med kontakt, men de skal holde seg ved mine ben. Så snart hundens kropp forlater min side så slutter jeg å virke.
Man kan også bestemme seg for at hunden skal gå med slakt bånd, men det er ofte veldig vanskelig å formidle og kan lett bli uklart. Hvordan skal hunden vite at det er slakt bånd du klikker for? Det kan like gjerne være noe annet.
I tillegg skal man alltid trene med tanke på at hunder alltid prøver å få litt mer for litt mindre. Trener du hunden til å gå med slakt bånd kommer den til å prøve å dra i båndet. Trener du hunden til å gå ved siden av deg kommer den til å prøve å gå litt fra deg med slakt bånd.

Start med å skape verdi for å følge etter deg. Gå bakover og belønn når den følger etter deg, dette forarbeidet kan du gjerne gjøre hjemme.
Når hunden følger fint etter deg setter du deg selv i første gir og går rett forover slik at hunden må svinge inn rumpa for å følge etter deg. Altså, først revers og deretter i førstegir. Belønn med en gang hunden svinger opp på siden av deg og fortsett å dele ut belønninger hvert eneste skritt den første gangen.

Her kommer en liten videosnutt av fra revers til førstegir. I filmen trener jeg fri ved fot til lydigheten, men det er akkurat på samme måte som jeg starter gå pent i bånd treningen.

Øk tiden hunden må gå ved siden av deg gradvis, går den forbi deg så snur du bare og går bakover igjen.

Med forbi deg mener jeg at hundens kropp forlater din side. Hold på dette kriterier så det blir helt svart hvitt for hunden hva som lønner seg og ikke. Siden du har belønnet så mye for hva hunden SKAL gjøre har den nå et godt alternativ til hva du stopper den fra å gjøre og vil lettere endre seg.
I starten har jeg lommene fulle av godbiter når vi går på tur, så det kan være lurt å investere i en rumpetaske eller godbitveske for å få plass til alt.
Er du smart bruker du forkulene til valpen som belønning, en fin måte å fordele måltidet utover dagen.

2) Vær ekstremt konsekvent. Det vil si at hver eneste gang du skal gå med hunden i bånd så må du a) belønne når den går fint og b) bryte når den går forbi deg. Dette er en av de viktigste punktene, får den noenganger lov til å dra tar det tusen ganger lengre tid.

For å få dette til å gå i hverdagen kan det være lurt å gå mange turer alene hvor det ikke er lengden på turen som er i fokus, men alle belønningene og erfaringene hunden får ved å gå rett. Gå gjerne sammen flere stykker så får du selskap, hunden får forstyrrelse og ingen ser rart på deg fordi du plutselig stopper og rygger.

Bruk sele når du ikke trener! Da kan du fortsatt gå lange turer uten å bekymre deg for at du ikke overholder reglene og hunden får all mosjonen den trenger.
Jeg bruker en sykkelsele, har du en irriterende sterk hund kjøper du deg et strikkbånd og et magebelte og fester hunden i. Da slipper du å irritere deg over slitne armer og kan nyte turen (og i tillegg kanskje få litt drahjelp).
Bildene er linket til butikken der de selges, trykk ivei.

3) Tenk på aktivitetsnivået til hunden. Gjennom alle mine år jeg har trent hund har jeg fått mengder av gode råd når det gjelder å lære hundene å gå pent i bånd. Fellesnevneren for alle rådene som faktisk funker er at du senker aktivitetsnivået til hunden og får den til å gå mer avslappet på tur. Jeg vil foreksempel helst at mine hunder går i skritt når vi går på tur, for da klarer de å holde samme tempo som meg uten å trave forbi meg.
For å få dette til skal du være litt smart og legge opp treningen i starten til når hunden faktisk er litt sliten. Når du kommer hjem fra jobb og skal lufte hunden tar du den ut på utsiden så den kan gå på do, deretter leker du med den, trener innkalling eller kaster ball. Få ut overskuddsenergien. Å trene en hund med masse energi til å gå rolig er like lett som å få et barn som har spist masse sukker til å sitte stille…
Når du har fått ut den verste steamen kan du koble på båndet og starte turen.
Du kan også gå halve turen med hunden i strikk og sele for deretter å koble over i halsbåndet på vei hjem. Da er hunden sliten, litt sulten og treningen vil gå mye enklere.
Neste uke får jeg muligens en hund inn til trening, da skal jeg legge ut en video av hvordan jeg legger opp den første treningen.