Fysioterapi

På onsdag var jeg med både Kry og Vips for massasje og gjennomgang hos Maria Martinsson Haugnes.
Kry skulle få en gjennomgang for å sjekke at alt var i orden, det er jo tross alt ganske heftig når vi trener, med full fart, bråstopper og hopp så det minste jeg kan gjøre til gjengjeld er å sjekke gjennom henne en gang innimellom så vi oppdager tidlig dersom hun belaster seg feil eller strekker noe. Fort gjort.

Kry hater håndteringstrening, hun hater å bli stelt med og hun hater at fremmede gjør det. Hater som i, setter seg helt borte ved døra og kommer bare aller nådigst bort om hun skjønner at noe er i gjære. Når hun blir behandlet står hun helt stille med verdens verste mine og halen rett ned stakkars 🙂
Hos Maria derimot måtte hun hverken legge seg ned eller gjøre noe hun ikke ville, hun fikk gjøre det hun liker aller mest, gjemme hodet inn mot kroppen til den som masserer henne. Så der satt de på gulvet da, kry med hodet på skulderen til maria og glippet med øynene innimellom når hun glemte seg bort. Tror nok det var litt deilig likevel, herlig med dyktige folk som kan lese hundene og jobbe på deres premisser.

Dommen var som følger, litt stiv i nakken og litt mer på den ene siden. Denne spenningen slapp fort og kom sikkert av at vi hadde trent tidligere på morgenen. Maria mente jeg burde stryke og klappe på henne både før og etter trening for å få igang blodsirkulasjonen og hjelpe musklene å kvitte seg med avfallstoffet. Om hun ikke likte at jeg masserte henne kunne jeg gjøre det med å bare børste henne så ble det ikke så intenst på bare et punkt av gangen. Smart! og absolutt noe jeg kommer til å prioritere fremover, det tar jo ikke lange tiden heller.
Hun er bra musklet både foran og bak og like mye på begge sider, jeg skal jobbe med å få litt mer muskler i ryggen på henne så hun er enda bedre rustet til å tåle all treningen.
Jeg skal lære henne å rulle rundt fra side til side, sitte bamse og jobbe med balanseøvelser for å bygge kjernemuskulaturen.
Kult med spesifikke råd om hva jeg skal gjøre, og mye av dette har vi jo allerede gjort, det er bare å bli minnet på å fortsette med det.
Maria mente også at jeg skulle bruke back og track dekkenet både før og etter trening og å muligens investere i et back on track teppe til å ha i buret når jeg er ute på reiser eller kurs.

Så var det marken vips da, når vi var hos dyrlegen reagerte han på begge skuldrene når de bøyde dem og når Maria skulle kjenne på han la han seg bare på rygg (hjelper kanskje ikke at vi har trent på rull rundt, det er finfint når man vil unngå å bli klemt oppå ryggen).
Vi fant noen spenninger mellom skuldrene og disse skal jeg massere og børste på selv for å få mer sirkulasjon. Ettersom han er så ung har han ikke de samme musklene som Kry så det kunne jeg slutte å bekymre meg for og heller vente med til han ble over året.
Han har jo generelt veldig dårlig kroppskontroll og Maria mente dette kunne være noe av grunnen til at han ikke alltid tar i så mye som jeg skulle ønske. Det er jo naturlig å ikke ville satse alt om man ikke har kontroll på alle lemmer og ben.
Strekke ut var ikke noe problem, men å bøye og trekke sammen bena strittet han mer imot på.
Jeg skal derfor jobbe mer med å samle han ved å:
Få han til å balansere på stener og stubber når vi er ute
Trene på å stå på balanseputer (en puff med luft i feks)
Lære han å rygge, da må han konsentrere seg hvor han setter bena. Vi så nemlig at når han slapper av og går rundt for seg selv går han litt slurvete og derfor ser det ut som han går helt skjevt. Når han jobber med meg eller traver har han ikke noe av dette så det er mest sannsynlig bare lite kroppskontroll (han har veldig lange ben…)

Han skal få løpe opp bakker og gå ned igjen for å bygge muskler og for at jeg skal følge med om han jobber like bra med begge sider. Kun 2-3 ganger hver økt.
Jobbe med sitt stå for muskler bak (perfekt til avstanden)
Jobbe med stå, ligg for muskler foran (igjen perfekt for å trene avstand)
og generelt skal jeg fortsette med å veksle mellom å gå på tur i sele for mer kontrollerte bevegelser og å løpe fritt på ulendt underlag.

Det kjennes veldig fint å ha fått noen flere svar og ikke minst noe konkret å jobbe med. Hun abefalte back on track til ham også, men etter å ha ødelagt et i buret på vei hjem tror jeg vi venter litt med det!

Andre saker han har ødelagt; min fine spesialbestilte lue og en ny burmadrass.
Jeg fikk også låne med meg to videoer hjem.
Stretching the performance dog og
strenghtening the performance dog avDebbie Gross Saunders

Begge videoene var greie å ha kikket gjennom, om jeg skulle kjøpt en av dem var det den første med tydelige forklaringer på hvordan man skal strekke og bøye hunden riktig.
Den andre filmen hadde noen gode tips jeg kommer til å bruke men også en del jeg ikke kommer til å bruke (eller lære hundene å gjøre frivillig istedenfor å gjøre det for dem)
Det går an å leie begge filmene i 14 dager fra cleanrun om man ikke vil kjøpe dem men bare få med seg hva de inneholder.

Kry i sitt nye back on track dekken (det andre hele som vips ikke har fått tennene i enda…)