Fokusøvelse 2

Så irriterende, jeg sølte juice på pcen, og nå henger mellomromstasten fast i noe klissete. Jaja, jeg kommer til å få sterke tomler.

På tide med fokusøvelse 2.
For veldig mange hunder er det vanskeligste å holde fokus når det ikke skjer noe. Spesielt om du har en av den mer rastløse sorten. Så lenge det er en aktiv øvelse eller du trener med forstyrrelser har de noe å holde fokuset på og dermed er det lette å ikke la seg distrahere av andre ting. Dette er derfor en utrolig viktig øvelse, for alle hunder, men spesielt de med lopper i blodet.
Jeg vil lære mine hunder å kunne ligge og bli lenge mens jeg står foran og bare er passiv.
Dette gjør jeg også på sitt og bli og under fot trening hvor jeg går lange strekker uten å eller gjøre noe og gradvis bygger opp en forventning til tystnaden som min søte oppdretter Heidi alltid sier. Et viktig poeng!

Til å illustrere denne øvelsen fikk jeg låne en hopplador. Et virkelig livlig eksemplar av rasen jaktlabrador. Han har tusen ting for seg på en gang og vil like mange ting hele tiden, vi måtte derfor lære ham verdien i å bare være passiv.

Første økt hoppet han opp og ned, la seg, fikk en godbit og spratt opp igjen, snuste i bakken, kikket på publikum, la seg, fikk en godbit, spratt opp igjen, og alt i et forrykende tempo.
Med denne typen hunder er det viktig å få ned aktivitetsnivået for å gjøre det lettere å holde fokus. Jeg har regler som det her:
Når jeg holder hendene ned mot bakken skal du legge deg (Jeg vil ikke bruke opp ligg kommandoen på dette og jeg vil ikke at hunden skal prøve å finne ut hva den skal gjøre, da blir aktivitetsnivået for høyt igjen)
Når jeg tar et skritt unna skal du bli
Når jeg gir deg godbiten skal du ligge helt stille og ta den rolig uten å inhalere den (jeg bruker omvendt lokking når jeg går tilbake mot hunden, holder godbiten mellom tommel og pekefinger, hvis hunden prøver å få med seg mine fingre i glefset tar jeg hånden vekk og forsøker igjen, når hunden gir opp og tar godbiten rolig uten å bruke tennene for mye slipper jeg den)

Innimellom bruker jeg litt forstyrrelser både for å gjøre det enklere for hunden men også får å poengtere hva han skal og ikke skal. I første del av videoen har han lett for å sette seg opp. Nettopp derfor velger jeg å prøve å lokke ham opp i en sitt litt uti videoen for å vise at det får du ikke belønning for men å bli liggende, det får du godbiter for.
Helt i slutten av videoen legger jeg til litt mer av øvelsen fellesdekk så hunden ikke bare skal få trening i at jeg står foran og legger ham ned, slik ser jo ikke øvelsen ut. At han ikke klasker ned i dekk kan jeg trene på utenom i en annen økt. Jeg velger også å strø litt godbiter på bakken som belønning helt i slutten for å variere hvordan jeg belønner og se om det kan være med på å få ned aktivitetnivået.

Vi fikk dessverre ikke lastet opp filmen fra starten av treningen så dere kunne se hvor aktiv han var, men det går jo an å forestille seg…

Videre i treningen øker jeg tiden hunden må ligge, sper inn med litt forstyrrelser som at jeg går inn døra og kommer tilbake, stuper kråke (neida, det klarer jeg ikke) og kaller inn andre hunder. Men som sagt, den viktigste treningen for å øve opp fokuset er når det ikke skjer noe og de fortsatt skal klare å konsentrere seg.