Fokusøvelse 1

Denne bloggposten skrev seg egentlig litt av en tilfeldighet. Det startet med at en av deltakerne i helgen fikk problemer når hunden skulle fortsette å jobbe til tross for at den ikke fikk lukte på løpetispeflekker på bakken. Det eneste eieren gjorde var å stoppe hunden når den ville bort, hunden tok tegningen og skulle virkelig vise hvor flink den var ved å holde seg laangt unna den flekken. Vi måtte faktisk jobbe litt for å få ham til å forstå at; Nei, du skal ikke bort til den og ja det betyr at du skal glemme den og heller jobbe med meg.

Igår satt jeg på gulvet og trente med Vips, rett som det var veltet hele skålen med forkuler utover gulvet og Vips ble helt satt ut. Han klarte nesten ikke å jobbe for han måtte konsentrere seg så mye om at han IKKE skulle ta alle forkulene på gulvet hvertfall!

Da fikk jeg en ide. Målet med forstyrrelser i treningen er jo at hundene skal klare å holde fokus på oss selv med vanskelige ting rundt, ikke at de skal være så opptatt med å holde seg borte fra forstyrrelsen at de ikke klarer å jobbe normalt.
For våre pubertetslus med til tider dårlig konsentrasjon tror jeg denne øvelsen er midt i blinken.


Fokusøvelse 1 blir nettopp derfor: Klare å konsentrere seg om treningen og “glemme” forstyrrelsen med godbiter på gulvet.
Kanskje du bare vil ha godbitene i en skål, eller jobbe med en godbit av gangen så du har kontroll. Hunden skal nemlig på eget intiativ holde seg unna godbitene, det hjelper ikke å bli sint om han prøver å ta dem.
syns hunden din det er vanskelig trener du mer selvkontroll når du holder godbitene i hendene. Hold hånden med godbiten frem, forsøker hunden å forsyne seg selv lukkes hånden. I samme øyeblikk som hunden trekker seg tilbake åpnes hånden. Klarer den fortsatt å bli sittende får den en godbit.
Deretter gjør du det samme med godbiten på gulvet, dekk over godbiten om hunden forsøker å ta den, ta hånden vekk når hunden trekker seg tilbake. Belønn når hunden klarer å holde seg tilbake.
Husk å øke vanskelighetene gradvis. Å kaste masse godbiter på gulvet som jeg gjør er et resultat av masse trening på nettopp det jeg skrev over. Det skal lønne seg å velge rett.

Når du skal trene denne fokusøvelsen har jeg noen regler.
Hvis jeg sier bra og kaster det på bakken får du ta det
Hvis jeg kaster det på bakken uten å si noe skal du ikke bry deg om det

Etter jeg kaster ut den første håndfullen godbiter går jeg over til å bare belønne at han stiller seg opp foran meg (oppi godbitene). Jeg flytter meg litt til høyre for at han må flytte seg enda mer før han står foran meg.
Etter hvert hiver jeg ned en håndfull godbiter på andre siden også og deretter forsøker jeg å trene som normalt. Både sitt bamse og sitt fra stå.

Det spiller ingen rolle hva du bruker, mat, leker eller kattunger. Det eneste du skal fokusere på er at hunden slipper det du har lagt ned og jobber helt som normalt, altså ingen overdrevne avstander til forstyrrelsene.