Elitesatsing i Bergen

Helgen har jeg altså tilbrakt i Bergen for en morsom gjeng lydighetsdamer (og en mann) som går elitesatsingen i lydighet. Denne helgen var første helg av fire samlinger, men jeg var så heldig å få treffe dem allerede før jul så jeg kunne gi dem lekser allerede til første gangen.
Jeg elsker å gi folk lekser, og jeg blir skikkelig glad når jeg ser at leksene blir fulgt opp og ikke minst resultatene av dem. To av deltakerne er klare for klasse 2 start og de andre kommer til å være klare for klasse en iløpet av våren/sommeren.

Temaet for helgen var treningsmiljø, innlæring og smarte øvelser en fremtidig lydighetshund burde ha inne. Den kanskje viktigste treningen man kan gjøre om man vil ha en motivert konkurransehund er å få til en bra lek, både kamplek og jaktlek. Jeg tror dersom jeg har en kjepphest i livet så er det at hundetrenere skal leke mer med hundene sine (spesielt med mine kule leker som herved har fått mottoet; ekte lykke i en snor!)
Ikke bare kan man lære mye om hunden under lek, man blir glad mens man gjør det! Hvordan reagerer foreksempel hunden din på jaktleker, kampleker og hvilke triggere kan du ta fra leken og bruke i situasjoner der du vil hunden skal gjøre seg klar til å ta i.
Når Vips var liten ble han helt forfjamset når jeg ropte eller lagde rare lyder under leken, noenganger stoppet han litt opp og så forskrekket på meg før han nølende startet leken igjen og sikkert lurte på hvilket merkelig sted han hadde havnet på.
Men ganske snart begynte han å like disse lydene, når han ikke ville engasjere seg i leken fordi det var andre hunder til stede eller han visste jeg hadde mat i lommene så kunne jeg puste med en tung surklende åndedrett mens jeg smøg meg unna og vips hadde jeg hans fulle engasjement. Jeg kan hviske frem et “klar, feeeerdig…..” mens jeg holder ham i halsbåndet før jeg skal sende i ruta, rope ut et  “hei!” før jeg klasker leken i bakken og han henger seg fast som en blodigle.
En av ufordringene med lydighet er jo nettopp det å kunne veksle mellom høy intensive øvelser hvor de skal springe alt de har til lavintensive øvelser som neseprøven hvor de skal konsentrere seg og helst ikke handle på første og beste innfall. Sitte konsentrert og rolig i utgangstilling før de på signal skal eksplodere frem til en kjegle eller over et hinder til å konsentrert og behersket gjøre forflytningene på avstandskommanderingen uten å flytte seg frem.

Har man bra trigger ord i leken kan man bruke dette for alt det er verdt som rutiner før øvelsene for å gjøre det klinkende klart for hunden hvilken øvelse som kommer. Jeg vil foreksempel at mine hunder skal ligge med en helt annen forventning på ligg og bli før innkalling enn ligg og bli før avstand. Begge øvelsene starter helt likt med en ned dekk før jeg går ifra. Forskjellen er at triggerordet eller momentrutinen før innkalling er helt ulik rutinen før avstand.
Før innkalling sier jeg opp, før avstand holder jeg hånden min øver hundens hodet, som den skulle gjort en nesedytt til sitt bamse.
Jo tidligere man begynner med disse rutinene, jo bedre kan vi forberede hundene på hvilken oppgave som kommer.

Selvsagt brukte vi også mye tid på ulike kjeder og konkurranselik trening og samtlige hunder og eiere jobbet seg gjennom helgen med pluss i margen.
Her kommer noen blogger fra helgen.
Siri

Lise

Iris

Kristine

Så måtte jeg bare stjele dette bilde av Siri, for hva gjør jeg egentlig her? Viser hvordan fri ved foten skal se ut? Blir sur og går fordi jeg ikke får viljen min? tramper opp veien til ruta? Øver meg til å gå gjennom sikkerhetskontrollen?
Jeg var blidere enn det i helgen altså…spesielt på lørdag når jeg fikk sjokoladekake to ganger hvor den ene hadde rakettstjerneskudd på seg i tillegg til en gave bestående bare av godteri. Har jeg sagt at jeg elsker livet mitt?

Nå er det også bare fire plasser igjen på elitesatsingen her hjemme (av tolv) og flere har sagt de vurderer å melde seg på, så dersom du er en av dem som sitter og lurer; Bare gjør det!