Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Dagens utfordring: Lær hunden å gå i buret sitt når det ringer på. – Hundetrener Siv Svendsen

Dagens utfordring: Lær hunden å gå i buret sitt når det ringer på.

Det er i grunn ganske mange ting som irriterer meg, og en av tingene er: Hunder som går bananas hver gang der ringer på døren! Det ringer på og iløpet av et øyeblikk lukter det svidd i stua og losen går gjennom kjøkkenet, ut i gangen og foran døra. Der står husets rakkarunge og halser for harde livet mens han hopper mot døren og forsøker å åpne før du rekker frem. Idet du åpner døren presser han seg ut, hopper på gjestene og biter dem i jakkeermene.

Høres det kjent ut?

Jeg blir så irritert når dette skjer at min første innskytelse er å bare gå tilbake og sette meg i sofaen og ikke åpne uansett hva som skjer. For hver gang du åpner døren når hunden din oppfører seg som dette kommer du til å belønne det han nettopp har gjort. Oppfør deg som en villmann = nøkkelen til å slippe det nye leketøyet inn. For hver gang du kjefter på hunden din og prøver å holde ham tilbake vil du bare øke intensiteten og forventingene. Det er nettopp derfor jeg får noen til å holde valpene igjen når jeg skal rope på dem, det skaper et utrolig stort driv på å løpe etter meg når de blir fysisk hindret fra det.

Så alle er enige i at dette er en uvane, la oss nå se hva vi kan gjøre for å endre på det.

Det er flere ting å ta hensyn til:

1)      Hundens aktivitetsnivå

2)      Dørklokken som nå har blitt en startpistol og

3)      Hundens manglende selvkontroll ovenfor de stakkars gjestene

1)Når man skal trene inn dette er det derfor viktig å tenke på hundens aktivitetsnivå. Går du en halvtimes tur med hunden iløpet av dagen og deretter lar den ligge på lading resten av døgnets 24 timer kan du være sikker på at problemet kommer til å øke i frekvens. Alle vet at en opptrukket lekemus kommer til å skyte fart så fort du slipper taket og det er nettopp dette som skjer med hunden sin. Lager du ikke oppgaver for ham så finner han på sine egne. Han kommer til å bare gå og vente på at det skal skje noe. Etter hvert begynner han kanskje å kjenne igjen fot skritt på utsiden, eller stemmer, eller noe som kan ligne på stemmer eller kanskje en bilmotor som stopper. Da er han allerede i stram givakt, klar for 60 metern frem til døra. (Å trene 60 metern kan han heller få lov til i andre situasjoner, for eksempel som dette: http://koldbottefabrikken.no/2010/12/20-desember/ )

Vil man senke aktivitetsnivået på hunden er det viktig å slite den ut både fysisk og mentalt. For å slite dem ut fysisk går du litt oftere tur, varier med å noen ganger jogge og lek masse med hunden din (flere tips til leker du kan gjøre med hunden din ligger i desember arkivet vårt)
For å slite dem ut mentalt skal vi trene dem til at:

2) Dørklokken er en startpistol som betyr løp for livet til buret.

A) Få hunden til å gå inn i buret frivillig. Still deg opp ved buret og ta med en håndfull godbiter og en klikker. Lek tampen brenner. Gjennom å bare klikke og belønne skal du forklare hunden din at den skal inn i buret. Start med å klikke så fort hunden kikker mot buret, plasser godbiten der du vil hunden skal være etterpå, altså hiv den rett innenfor buret. Etter hvert kan du vente med å klikke til hunden stikker hodet inn, tar en labb inn osv.

Her har du to filmer, den første om hvordan man kan trene en hund til å gå oppå noe:

http://www.youtube.com/watch?v=c1cTcqZU7os&feature=player_embedded

og den andre en film om hvordan man kan lære hunden å gå inn i buret og bli i buret til du frir den ut:

http://www.youtube.com/watch?v=qj4dS64XWQg&feature=player_embedded

Sett buret på ulike steder og belønn at hunden går inn.

Sett buret ved utgangsdøren eller i gangen og tren på at hunden skal gå inn.

Bank forsiktig i veggen, vent til hunden går inn og belønn med noe ekstra godt hunden ikke visste du hadde!

Bank litt hardere

Bank på ytterdøren

Ring på med døren åpen

Få noen andre til å ringe på

Få noen til å ringe på når dere sitter i stuen osv.

Ha alltid klar noen skikkelig gode godbiter over buret, på den måten er det lett å bestandig belønne hunden at den går inn når det ringer på. Belønning hver gang = en sikker atferd.

3)Lær hunden selvkontroll.

Det første vi skal lære hundene er å bli i buret når vi åpner døren gjennom å styre konsekvensene av de valg hunden tar. Åpne døren forsiktig og litt, prøver hunden å styrte ut lukker du døren. Fortsett til hunden klarer å bli sittende et halvt sekund når du åpner døren og belønn med en godbit inne i buret.

Deretter åpner du døren litt mer

Åpner døren helt

Åpner døren og tar et skritt bakover

To skritt osv.

Hold frem en godbit når du åpner døren

Rop ”Hallo” som om det skulle kommet noen når du åpner døren

Åpne ytterdøren

Få noen til å stå på andre siden av ytterdøren
Legg på ringeklokkesignalet, belønn at hunden går inn i buret, gå deretter mot ytterdøren osv.

Belønn hver eneste gang hunden klarer å bli i buret og lukk døren hver eneste gang hunden reiser seg for å gå ut.

Det kan derfor være lurt å enten sette buret så nærme døren at du kan åpne for gjestene med en hånd på burdøren eller ha en medhjelper som kan lukke for deg.

Når hunden begynner å forstå hva som lønner seg kan du flytte buret tilbake der du vil ha det.

Så, send inn linken til en film som viser at hunden kan løpe ut i buret når det ringer på døren og bli der mens du åpner og det kommer gjester inn.
Jeg kommer til å trekke en vinner blant de som sender inn og sende en premie i posten.
Filmene kan dere legge inn i kommentarfeltet under og det samme gjelder dersom dere lurer på noe eller står fast i treningen. Bare spør!

Tenk så kult om alle hundene som leser denne bloggen lærer seg dette, tenk så imponerende for de som kommer på besøk og tenk så deilig med alle årene fremover uten å behøve å irritere seg over alt for ville hunder!