Bytte leke

Kan du tenke deg noe mer irriterende enn å kaste ball med hunden din og så enten
a) springer den motsatt vei med fangsten til tross for dine høylytte vræl om at det er feil vei eller
b) legger den seg ned og tygger på gjenstanden, for ikke å snakke om
c) de hundene som veldig gjerne vil du skal kaste pinnen eller ballen en gang til, men de løper bare frem og tilbake forbi deg, slipper ballen noen meter fra for så å stupe frem og ta den igjen når du bøyer deg etter den.

Vel her er en fremgangsmåte for å få en hund som kommer tilbake med leken.
Man kan gjøre en av to, enten belønne at hunden kommer gradvis lenger og lenger inn med ballen før du belønner eller ved hjelp av target i hånd. 

Shaping

1. Kast en leke. Det kan gjerne være en av de mer kjedelige lekene du har. Så fort hunden griper tak i den roper du “Ja!” og holder frem en skikkelig kul leke inne hos deg. For en ekstra bra effekt løper du motsatt vei etter du har ropt. La hunden få leke masse inne hos deg når den kommer, ikke bry deg om at den slipper leken på veien, akkurat nå er det bare en bra ting.
2. Neste steg er at hunden må komme ett skritt mot deg før du kaster neste. Foreløpig er det viktig å ikke strekke strikken for fort ettersom hunden fortsatt prøver å finne ut hva det er du vil den skal gjøre. Du vil ikke strekke det så langt at hunden tenker, nei f…jeg stikker og langer ut andre veien istede, så forvent kun et skritt av gangen.
3. Fortsett å øke avstanden hunden må komme inn til deg. Er den mer glad i mat kan du gjerne bruke dette som belønning inne hos deg.
4. Når du har shejpet frem at hunden kan komme halvveis inn til deg kan du begynne å variere med forsterkningsfrekvensen, ikke bare øk kriteriene hele tiden med prøv å være uforutsigbar. To skritt mot deg, halvveis inn, nesten halvveis, nesten inne osv.
Nå har du begynt å legge verdi i å komme inn til deg med leker, jo flere repetisjoner som går bra jo mer vil det bli en god vane å komme inn.
Det hundene gjør ofte blir de gode på!

Se opp for:
a) om hunden løper inn til deg, fra deg og så inn til deg gjentatte ganger, du vil ikke lage noen kjede av det.
b) at hunden alltid får belønning etter et visst antall steg når den er på vei inn igjen etter å ha tatt en tur på egenhånd, slikt blir fort en uvane.
c) Pass på at det du kaster har lavere verdi enn det du har inne hos deg til hunden blir flinkere.

Når du har kommet så langt kan du enten gå over til neste metode for å få hunden til å avlevere i hånden eller fortsette treningen med å shape hunden helt inn til deg før den får belønning.
Bruk av target.
Dette er en fin metode for innendørs trening. Pass på at du er i et rom som er lite nok til at hunden ikke kan springe unna deg med leken. Gangen eller badet er fine steder å starte med.

1. Lær hunden å dytte nesa i hånden din, uansett om du holder den rett foran hunden, på bakken, et stykke borte og når du har godbiter fremme i den andre hånden. Jo flere forstyrrelser jo mer verdi til dyttingen.
Begynn med å ta hånden frem rett foran snuten på hunden, de fleste hunder er nysgjerrige og stikker frem snuten for å lukte. I samme øyeblikk som det skjer klikker du og belønner. Ta bort hånden for hver repetisjon.
Ta du frem hånden og hunden ikke vil dytte tar du den bort og presenterer den nærmere hunden neste gang.
2. Legg en ball på bakken (eller en annen gjenstand som ikke er sånn passe spennende) og hold frem hånden når hunden tar ballen i munnen. Hvis hunden kommer bort og dytter med ballen i munnen får den belønning.
Her kan man møte på to forskjellige hundetyper.
a) Hunder som nekter å ta opp gjenstanden fordi de heller vil ha maten eller
b) Hunder som nekter å spise godbiten fordi de heller vil ha leken
På hunder som helst vil ha mat må du gjøre leken litt spennende, trill den rundt på gulvet og sprett den i veien for å få opp interessen.
Spytter hunden ut leken når du tar frem hånden? Ta bort hånden, når hunden plukker opp leken igjen kan du ta frem hånden og prøve på nytt.
Funker det ikke belønner du heller at hunden tar opp ballen fra bakken et par ganger så den forstår spillereglene er.

Varier om du strekker hånden litt frem og hjelper hunden ved å ta imot ballen(lett) eller står helt stille med hånden og hunden må aktivt dytte ballen inn(vanskeligere)
3. Når hunden kan plukke opp ballen og bytte den i hånden fra korte avstander er det på tide å øke vanskelighetsgraden, dette kan man gjøre på ulike måter avhenig av hva slags hund man har, men her er noen ting du kan innom:
a) avstand, jo lengre unna jo lettere er det for hunden å falle tilbake til gamle synder.
b) aktivitetsnivået til hunden, jo mer gira jo lettere er det å slå av hjernen
c) hva slags gjenstander, hvis saueskinn er det vanskeligste å komme inn med er dette en fin tid å ta det inn på, eller hva med spor pinner?
d) miljø, det er helt klart mye vanskeligere å komme inn med ting hvis man er ute. Feks på et stort jorde der hunden er skikkelig giret og du bruker yndlingstygge leken.
Øk derfor kriteriene gradvis!

Når man begynner å øke vanskelighetsgraden øker du forsterkningskvaliteten også slik at du overrasker hunden med å gi den skikkelig godt betalt for en bra jobb.
Jeg starter inne med forkuler og tar frem vom og hundemat når jeg øker vanskelighetsgraden. Det funker!
Ha gjerne bånd på hunden og gå tilbake til korte kast om miljøet er veldig vanskelig, hvis hunden da prøver å løpe avgårde eller legger seg ned går du bare bort og tar ballen fra hunden uten så mye om og men. Ta en liten pause til du ser hunden virkelig vil trene mer, så prøver du en gang til. De fleste hunder skjønner poenget ganske raskt, men det viktigste er som alltid å øke vanskelighetene litt av gangen og å alltid belønne når du får leken tilbake.

Vet du ikke om det går sier du? Bare gjør det!