Alle dyr har rett til trening

Når vi fikk kaninen vår i sommer var det egentlig bare for at aasne skulle få sitt eget dyr. Den skulle bare få henge med på det vi gjorde og spise ting den ville. Ganske snart derimot startet jeg å trene den. For det første fordi jeg gjerne skulle hatt en hund til, men siden jeg nesten ble hjemløs sist får jeg vente litt med det, for det andre hadde det vært spennende å trene et annet dyr enn hund og for det tredje fordi ingen dyr fortjener å bare sitte i bur hele livet.

Jeg startet med to ting
Få den tam og vant til å være med oss
Lese og lære om kaniner selv
Finne en belønning jeg kunne bruke i treningen

Den var ganske tam når vi fikk den, vi kunne sitte ute i gården sammen med den og den hoppet rundt oss. Kanskje litt for tam. En dag vi satt ute i luftegården bet den seg nemlig fast i genseren min og hang der når jeg reiste meg opp!

Jeg er ganske uredd i møte med hunder, men kaniner derimot er jeg faktisk litt redd for. Hvordan skal man vite om de biter fordi de er sinte eller bare fordi de syns det er morsomt? Kan de bite av noe på meg? Hva gjør jeg når den biter?

Etter å ha lest litt rundt på ulike nettsider og forum (noen mer seriøse enn andre) fant jeg ut et par ting.
Kaninunger biter fordi de undersøker ting
Kaniner som biter hardt vil du skal flytte deg
Kaniner kan ha ressursforsvar
Dersom kaninen dytter hardt på deg med snuten vil den du skal flytte deg.

Jeg satte meg ut med en brødfjøl inni kaninhagen, hver eneste gang kaninen prøvde å gå bak meg stengte jeg for. Dersom den ble for pågående vendte jeg hodet bort fra meg ved å skyve den rundt. Kom den bort og la seg ned ved siden av meg eller satte seg uten å bli for pågående fikk den kos.

Visste du forresten at kaninen lager kneppelyder med tennene når den koser seg?

Sakte men sikkert begynte den å gjøre mer av det som lønte seg (ligge rolig ved siden av meg) og mindre av det som ikke lønte seg (forsøke å kravle bak meg eller bite).

Deretter slo det meg, det må jo være akkurat slik ferske valpe eiere føler det. Biter valpen fordi den er sint? Kommer det til å gå over eller må vi gjøre noe med det? Det er jo ikke rart folk blir redde.

Den beste medisinen mot redsel er kunnskap. Dersom du vet hva du skal gjøre blir ikke ting så skummelt.
Imorgen kommer derfor en artikkel om valpebiting, både for dere som har valp og for dere som vil hjelpe meg å spre litt kunnskap.