4. Desember

Idag har jeg lyst å slå et slag for at det skal være gøy å leke!
Om du ikke syns det er gøy å leke, da er det ikke gøy å trene hund heller.

Innimellom er det fint med litt lydighetsleking, slipp når jeg sier takk, vent med å ta leken til jeg sier du kan, dra bakover når du kamper og kom tilbake med leken når jeg slipper. Når man trener flere repetisjoner etter hverandre skal det jo helst gå litt radig og da behøver man ikke bruke så mye energi på leken.

MEN, om man bare holder på som dette blir ikke leken like bra som den kunne ha vært! Jeg vil si du bare utnytter 50 % av dets potensiale.

Husker du når du var liten og lekte ute hele dagene, klatret, lekte sisten, var sigurd drakedreper eller hoppet strikk. Helt sikkert.
Men husker du følelsen etter du hadde lekt, når du kom inn om kvelden før du skulle legge deg. Husker du hvor fullkommen lykkelig og tilfreds du kjente deg. Så tilfreds at du uten å ville det trakk et lite sukk og bare kjente på hvor fint det var å være til.
Vel, sånn kan jeg love deg du får det om du leker denne leken.
Dette tror jeg er en av de morsomste lekene jeg vet om og alle på kurs hos oss som har prøvd den samles igjen lattermilde, andpustne og glade i pausene.
Den heter lek for livet.
Finn noe stort du kan løpe rundt, og helst noe så du kan se hunden. Om ikke du kan se hunden så gjør det ingenting, kanskje blir leken bare enda mer spennende (Husk å gå på do før du gjør dette, jeg mener det!)

Jeg bruker ofte å gjøre det inne, for da får jeg alltid et så bra forsprang på det glatte gulvet og helst av alt løper jeg  rundt spisebordet.
Dytt hunden vekk fra deg og løp for livet rundt bordet! Ha leken hengende ned langs siden så hunden kan glefse den i seg idet den tar deg igjen, lirk eller lur leken ut av munnen og løp deretter videre i vill gallopp.
Jeg mener det, du får ikke bare lov å jogge forsiktig rundt bordet, du skal løpe alt du kan.
Se for deg at hunden er en livsfarlig tiger på jakt etter deg eller en kaffebøffel med horn så store som tallerker. Kast deg rundt svingene eller smyg deg rundt hjørnene for å ikke bli tatt.

Hvis du føler deg ukomfortabel så trekk for gardinene og sett på filmen av min ugrasiøse løpestil så vil du nok føle deg bedre.

Innimellom sniker jeg meg bak bilen når vi er ute og leker, plutselig blir hundene klar over at du er borte, lag en liten lyd og vent til hunden har lokalisert hvor du er. Da begynner jakten.
List deg sakte rundt på den ene siden. Gjem deg bak noe annet eller løp for livet for å ikke bli tatt igjen.

Jeg elsker denne leken, ikke bare får du det mer gøy på trening eller et bredere smil, du får også mer råskap i leken. Du får en hund som vrenger hodet og biter seg fast i leken så fort du holder den frem, du får blåmerker på bena etter alle gangene du sklir eller kræsjer i noe og du får den samme deilige følelsen av fullkommen lykke etter å ha lekt for livet!

Dersom du ser i starten av filmen henger ikke Vips særlig fast i leken, han er interessert men mangler det irriterende lille ekstra. Når jeg derimot leker løp for livet og skal sette inn kry så henger han i leken hele veien inn på hunderommet og etter hvert som filmen ruller på blir det vanskeligere og vanskeligere å få lurt fra ham leken, ikke akkurat noen ulempe.

Jeg brukte dette som oppvarmingsrutine på kry før et stevne en gang og alle skrøt av hvor engasjert hun var inne i ringen, hun simpelten elsker denne leken.
Det gjør jeg også!